Hur ska jag tolka årsbeskedet?

Hej alla!Jag ska få ärva hälften av en släktings aktier och försöker läsa på så gott jag kan då mitt intresse för privatekonomi har varit lika med noll tidigare.I min mobil finns en bild på ett årsbesked från 2017 som jag inte vet hur jag ska tolka och räkna på för att förstå om det är bra eller ej.Det är från Euroclear Sweden AB och ser ut ungefär såhär: https://www.euroclear.com/sweden/sv/private_investor/annual-statement.html,Jag har bara sida ett av två tillgängliga (hittades i den avlidnes bostad) och kan alltså inte titta på nr 6 och 7 på bilden.Finns det nån möjlighet för mig att räkna ut hur bra avkastning aktierna gav rent procentuellt genom det jag fått fram på pappret?Vad menas med “nominellt belopp”?Ex från beskedet:Electrolux AK B SEK AktieAntal/ Nominellt belopp: 2.500Slutkurs 2017: 264,30Marknadsvärde: 660,750,00Erhållen utbetalning två ggr per år (maj+ sep), summan låg båda gångerna på 9,375,00(Gissar att detta är brutto)Hur räknar jag alltså ut om det är rimligt, bra eller om den går på minus?Jag vill gärna behålla min del av aktierna p.g.a sentimentalt värde då dessa aktier från Husqvarna och Electrolux har gått i släkten sen tre generationer tillbaka men jag känner mig nödgad att fråga mig själv om det är rimligt att tänka så.De flesta skriker: “sälj! risken är för hög!” medan några få tycker att det ser bra ut och att Electrolux och husqvarna säkert kan fortsätta vara bra och pålitliga över tid.Min plan är att investera resten av pengarna jag får i fonder och annat för att balansera upp det lite (läser fortfarande på) men jag vill gärna begripa mig på dessa aktier först.Om jag behåller dem tänkte jag flytta dem till Avanza, kommer det påverka avkastningen på nåt sätt?Tack för svar!

Det är väldigt svårt att i en frågespalt ge goda råd i ett ärende som detta. Svaret beror på hur din privatekonomi ser ut och den vet vi ingenting om.

Boka in en tid hos en privatrådgivare hos din bank. Har du tur får du goda råd. Har du otur får du råd att köpa onödigt dyra fonder för pengarna. Kostar fonderna under 0.5 procent får vi hoppas och tro att du hamnat rätt.