Hur ska vi placera pengarna?

Hej! Har en fråga som inte gäller mig utan min pappa. Han är idag 71 år gammal och jobbar fortfarande och har alltid varit egen företagare. Har dålig pension och i princip inget sparande. Han har dock en liten slant i en fonddepå på danske bank sen ca 10-15 år tillbaka. Tre fonder, alla danske banks egna.

Vad ska han göra? Banken tyckte han skulle ta ut pengarna men han vill fortsätta spara.

Har ni några tips?

Hej Nicole!

I slutändan är det hans eget beslut, så vill han fortsätta så bör han absolut få det. Det man får fråga sig är om han kan behöva de pengarna för att komplettera den pension du beskriver som dålig? Vilken är anledningen till att han inte vill ta ut pengarna, tänker han att han ska använda det till något annat längre fram t.ex?

Vill han fortsätta spara är ett alternativ att ändra fonder och riskprofil där. Nu vet jag inte vilka fonder det är annat än att de är från Danske Bank, så det är svårt att kommentera detaljer. Är det bara aktiefonder är det väldigt hög risk. Olika portföljer och hur man kan tänka kring risk kan du läsa om här, och utgå i en ombalansering av den portfölj han har nu utifrån vilken horisont han har på sparandet.

Hälsningar
Elin

Hej Elin! Tack för ditt svar.
Han vill inte ta ut pengarna, utan fortsätta spara till han slutar jobba. Jag förstår att han ska ha en lägre risk men ska man fortsätta med fonder eller bara lägga dom i ett sparkonto? Ska man byta till Isk?
Han har:
Danske invest sicav Sverige kort rönta SA
Danske invest sicav aktiv förmögenhetsförvaltning
Danske invest allocat horisont balanserad sa

Hej!

Jag förstår. När förväntar han sig gå i pension? Tumregeln är att ju kortare tid det är tills han ska ta ut pengarna, desto högre andel räntor. Ett alternativ kan vara RikaTillsammans-portföljen med låg risk men som ändå ger mer än sparkontot.

  • Passar på tidshorisonter från 2 år och uppåt
  • Risk är låg, jag skulle bedöma den till 3 av 7
  • Den förväntade avkastningen är ca 4,5 procent per år
  • Passar väl för att ha en positiv avkastning oavsett vad som händer på börsen
  • En väldigt komplex portfölj att sätta upp och jag rekommenderar inte den under 200 000 kr.
    Av portföljerna på den här sidan kommer den över tid ge lägst avkastning, men målet är att den inte ska backa något enskilt år.
    Mer om den: https://rikatillsammans.se/en-portfolj-for-alla-vader/

Om han planerar gå i pension om något år t.ex. så är sparkonto med insättningsgaranti och så hög ränta som möjligt ett bra alternativ.
https://rikatillsammans.se/basta-sparrantan-sparkonto-2017/

Om det lönar sig att byta till ISK kan ni jämföra här:
https://rikatillsammans.se/verktyg/behalla-depa-eller-byta-till-isk-kalkylator/

Hälsningar
Elin