Hur tar kändisar ut så mycket utdelning?

Jag driver ett aktiebolag med endast 1 anställd (mig själv) och har följt de allmänna råden: lön upp till statlig inkomstskatt och utdelning enligt 3:12 reglerna. Summa summarum blir det ca 500 tkr i lön och 250 tkr i utdelning om året.

Det jag undrar är hur vissa personer som Felix Kjellberg (PewDiePie) och Camilla Läckberg tar ut 20+ miljoner utdelning om året. Tänker att en YouTuber och en författare inte kan ha så många anställda och därför inte kan ha ett så pass stort lönebaserat utrymme att de kan utnyttja 3:12 reglerna till allt.

Struntar de i de högre skatterna eller det finns något annat knep de använder?

Kan det möjligtvist vara detta:
https://driva-eget.se/nyheter/skatt/lackbergs-okanda-skatteknep/
https://www.skatteverket.se/foretag/drivaforetag/foretagsformer/famansforetag/reglerforfamansforetagenoversikt.4.41f1c61d16193087d7f4d82.html

Alltså, tar man en utdelning långt över 100 inkomstbasbelopp, så beskattas större delen av summan med “endast” 30%. Inte lika bra som 3:12 men inte heller så dåligt som tjänst/lön som det annars är över gränsbeloppet.

Det är alltså skattemässigt förmånligt att ta ut en utdelning som ligger antingen under det lönebaserade utrymmet, eller mycket högre än ~6.8 miljoner (2021).

1 gillning

Skalbolag i skatteparadis? :blush:

Hur sänker skalbolag utomlands skatten på deras utdelning från svenska bolag? :thinking:

De är/var dessutom bosatta i Sverige när utdelningarna togs ut.

PewDiePie har inte bott i Sverige på många år.

De kanske inte är så giriga eller snåla att de vill maximera varenda krona de någonsin dragit in? Uppenbarligen har de lyckats dra in stora summor genom det de gör. Givet detta är deras potentiella framtida inkomster också relativt hyggliga, så att de inte behöver skatteplanera i detalj. Lever livet istället för att fokusera på maximera pengarna i näven?