Hyra ut i andrahand eller sälja

Goddag

Jag skulle uppskatta lite tankar angående ett litet dilemma jag står inför.
Jag arbetar för ett stort svenskt företag och håller på med förhandlingar om ett kontrakt i utlandet som sträcker sig i minimum 2 år.
Under denna kontrakts tiden så har jag boende betalt av företaget på tilltänkta destinationen, jag har också betald hemresa till Sverige inklusive upp till 90 dagars övernattning betald för mig och min familj.

Så min undran är vad skall man göra med bostadsrätten.
Är det bättre att sälja lägenheten och investera pengarna eller skall man behålla och hyra ut? Har tänkt lägga hyran på en nivå så allt är betalt, med andra ord så kommer lägenheten inte kosta mig något under kontrakts tiden (med förbehåll att jag har en hyresgäst).

Vad tror ni är bästa alternativet?

MVH

Hej!

Jag är i en liknande situation - min arbetsgivare erbjöd flytt utomlands i 2-3 år, så jag funderade på vad jag skulle göra med bostadsrätten i Stockholm. Jag valde faktiskt att sälja med anledning av:

  • Det är en väldigt gynnsam skattesituation i mitt destinationsland, under förutsättning att jag inte har väsentlig anknytning till Sverige och har flyttat ut. Att behålla bostadsrätten skulle ge väsentlig anknytning.
  • Den hyresintäkt och vinst efter skatt jag kunde få skulle inte vara värd besväret givet osäkerheten i att hyra ut och stöket med som det innebär.
  • Jag personligen ser mer av en ner-sida på marknaden än upp-sida de kommande 2-3 åren.
Så jag har sålt och kommer att se över vad jag har för investeringsalternativ som inte är allt för riskfyllda. I din situation är det dock lite annorlunda om man har familj som man måste se till att ge tak över huvudet - då jag flyttar ensam så har jag lite lättare att bo i en resväska hos vänner under eventuell hemlös period i Sverige i samband in- och utflytt.

Svår fråga med inget riktigt rätt svar tycker jag!

Utöver de rent ekonomiska frågorna så gissar jag att det kommer landa i om ni vill bo på samma ställe när ni kommer tillbaka? Vill ni det och trivs med bostaden nu så skulle jag nog behållt den av det skälet.

Om ni ska köpa bostad när ni kommer tillbaka om kanske 2 år är det ändå för kort tid att spekulera med börsinvesteringar, eller för den delen att bostadsmarknaden står lägre när ni kommer tillbaka.