Hyres-/bostadsrätt

Hej! Jag ska återvända till Sthlm har nu en hyresrätt á 9500 sek/månad på gång men först jag ska sälja huset här i Värmland och lär göra en vinst på ca 3 - 400 000 sek. Är ensamstående och vill bo i en tvåa.

Funderar på om jag ska tacka jag till hyresrätten eller göra det där “braiga köpet” och då köpa en 2:a utanför tullarna. Men även om det ofta är ett bra köp så känns det som att ge sig in i en budgivningskarusell där 2:ornas pris startar på ca 2 milj. Självklart går det att placera vinsten så den fungerar som en trygghet i framtid och nutid samt ex betala av bilen. Vet inte om jag fiskar efter några positiva tankar om att bo i hyresätt och bra placeringar av pengar för nutid och framtid.

  • eHyHyres

Hej Andreas,
Jag tycker att det beror på läget+skicket+hyresvärden i den hyresrätt du har för 9500 kr/månad. Det är dyrt att köpa lägenhet i Stockholm nuförtiden, så jag tycker inte att det är glasklart. Det krävs inte någon större höjning av räntan för att det ska bli en förlustaffär på kort sikt, och förväntar du dig att kunna bo kvar i 10 år oavsett?

Hej och tack för svar trots min korta info. Hyreslgh är nybyggd och ligger i Farsta. Har absolut som mål att bo kvar >10 år. Tänker mig att vinst från hus kan växa och delvis trygga framtid genom klokt sparande lika väl som i en bostadsrätt. Tankar om det?

Hej Martin och tack för respons. Lgh á 55 m2 är nybyggd och ligger i söderförort. Tänker att en del av försäljn.vinsten går till att betala ett mindre billån, CSN-lån (både gamla och nya), där jag kanske bet det nya lånet men huvuddelen spara för längre sikt och pension. Detta istället ge mig in i, vad jag anser, budgivningshetsen där en tvåa i söderfört utgångspris är 1,7-2,0 milj. Så går mina tankar när jag lutar mer åt hyresrätt.

Jag skulle säga att man bör se boende som en konsumtion. Om man ändå ska titta på penga-sidan så handlar det också om att förutse vad som komma skall. Du skriver inget om ålder, men är det rimligt att du kommer bo där i 10 år? Vad händer om familjesituationen förändras? Har du möjlighet att ta en nedgång i en bostadsrätt på ca 30 procent?

Jag själv bodde ju länge i en hyresrätt och var supernöjd med det.

Det gjorde vi i 10 år. Nu flyttade vi i höstas då vi upplevde oss ha råd att flytta till ett hus och det är ett hus där vi verkligen kan bo de kommande 10 åren och vi kommer klara en eventuell nedgång i pris. Den stora risken i en bostadsrätt som många inte tänker på är ju den finansiella, den har du ju inte alls i en hyresrätt.