Jag kan inte spendera pengar för nöje längre

Under några år nu har jag investerat ganska hårt, ca 70% av lönen, ätit matlåda varenda dag, lagat bilen själv och köpt väldigt få saker rent allmänt. Detta utan något egentligt mål, mitt liv har bara varit stabilt och tillåtit mig att spara mycket. Jag ämnar inte att följa FIRE heller utan lever ett hyfsat gott liv. Jag har under lång tid velat köpa en ny tv, vår gamla fungerar visserligen men är ca 10 år gammal och alldeless för liten. Nu har jag hittat några riktigt bra erbjudande på en Sony tv för drygt 13000kr som jag vill ha. Jag har nu velat i flera dagar om jag ska köpa den eller inte. Det är inte speciellt mycket pengar, mindre än de 70% jag investerar varje månad och jag har lagt undan några extra tusen varje månad just för att köpa ny tv. Men nu när jag väl ska göra det så har jag extremt svårt för att trycka på köpknappen. Det är ju egentligen en helt onödig produkt som jag klarar mig utan och de här 13 000kr hade ju kunnat växa och dubbleras flera gånger om istället.

 

Det känns som att jag liksom har börjat bli snål och det känns inte bra. Är det fler som känner igen sig i min sits? Att det är svårt att konsumera?

Jag kan nog känna igen mig till viss del. Lyckades aldrig nå 70% i sparkvot men ändå :slight_smile:

 

Men rörande TVn, om det inte känns helt rätt att köpa den så låt bli…

 

Fundera lite på ordspråket: “If money does not make you happy you probably aren’t spending it right”.

Försök hitta något som du verkligen skulle tycka vara värt att spendera pengarna på.

Jag kan också känna igen mig, och det gäller att hitta en balans mellan konsumtion och sparande. Du kan leva till 100, och du kan dö imorgon.

Samma här. Jag försöker också hålla mig borta från överkonsumtion, har bra koll på mina utgifter och sparar mycket av min inkomst. Det har blivit lite av en vana och en livsstil. Men eftersom jag har själv valt att leva så där känns det helt okej… och kanske någon vacker dag bryter jag min vana och börja leva mitt liv på ett annat sätt… men än så länge trivs jag och bygger på frihetskapital.

Jag ser till att jag lever ett lyckligt liv utan för många materiella saker. Satsar min energi och pengar på saker för mig och de omkring mig som verkligen gör skillnad. Och då snålar jag inte.

Jag gissar att du inte blivit snål utan “ekonomiskt sinnad”. Snål är man när ens beteende påverkar och begränsar andra för mycket. Själv har jag fått höra att jag är “snål mot mig själv” men generös mot andra… inget fel med det va?

Det är bara bra om du tänker två gånger innan du skaffar typ en ny tv. Så antingen låter du bli för att det ändå känns som en impuls eller så köper du en tv och njuter sedan av den. Akta dig bara att inte köpa och sedan börja ångra… då hade det varit bättre att låta bli. :wink:

Den där känslan bör avta ju större kapital och avkastning du har fått ihop. Du ser att din strategi fungerar och går av sig själv och samtidigt bör du bli ganska avtrubbad av pengars värde.

Eftersom du köper aktier för mer än 13 000kr per månad borde den summan inte betyda särskilt mycket för dig. Du får ihop den summan igen nästan månad och nästa igen osv osv

 

en annan sak. Ska man konsumera (”sälja”, det blir ju ett indirekt sälj eftersom du inte köper) så passar det väl ypperligt att göra det när börserna svävar runt ATH-nivåer.

Får vi en liten dipp som förra vintern kan jag förstå att det tar emot att konsumera istället för att investera.

 

Men det kanske är för tidigt. Din gamla tv fungerar fortfarande säger du. Vänta 5 år. Vf ha bråttom?

Vår gamla tv skriver du. Det finns alltså flera i familjen. Vad tycker din partner och eventuella barn om detta?

Är du själv, så gör som du vill. Är ni flera så får du nog bjuda till lite. Risken är annars stor att du betraktas som snål.

Jag har själv liknande tendenser. Senaste året har jag mer och mer märkt att jag till och med har undvikt att göra vissa saker för att det kostar pengar, vilket faktiskt har lett till mindre lycka då det är kul aktiviteter med mina vänner. Jag har två olika taktiker för att känna att det är OK att spendera pengar. Den första är att översätta kostnaden för inköp/aktivitet i tid, vilket kan ses som kontraproduktivt men jag försöker sätta det i det stora perspektivet. Jag kan vara ekonomiskt fri om x år eller om x år och 1 månad, vilket i mitt huvud underlättar.

Den andra varianten är att faktiskt avsätta en budgetpost till konsumtion varje månad och mer eller mindre “tvinga” sig att använda den till att göra grejer eller större inköp, likt din TV.

 

Det tar emot att köpa dyra prylar eller en nyare modell av nåt jag har som fortfarande fungerar, men sociala aktiviteter (mat, dryck, sport, nöjen) får kosta vad det kostar för det tillför glädje. Samma med resor. Jag reser inte lyxigare än jag har glädje av, men får jag för mig att resa ska jag kunna göra det utan att fundera på det. Just resepengar har jag avsatt på ett sparkonto för att göra det möjligt med spontana resor.