Kameo

Vad är er åsikt om Kameo? Investera i fastighetslån verkar lite intressant ändå.

Är lite skeptisk, borde inte dessa aktörer får mycket mer förmånliga lån från banken?

Hej Oscar!

Jag har pengar investerat på Kameo. Har investerat i ett antal olika lån och än så länge har det inte varit något problem. Däremot tycker jag nog att det inte är värt det jämfört med att investera på börsen.

Låt mig förklara: när man investerar på Kameo (valfritt belopp minst 500 kr) i ett projekt så är pengarna låsta till lånets slut som kan vara mellan 6 månader till några år. Du får visserligen ränteutdelningar varje månad vilket kan ses som en aktieutdelning men du kan inte plocka ut pengarna du satt in som på börsen om du verkligen skulle behöva dem.

Man betalar även 30% skatt på räntevinsterna man gör, så om du får 8% ränta på ett lån betalar du 30% skatt och räntan blir ju då inte mer än ca 5,5%. Här känns allafall för mig fördelaktigt att istället få 7-8 % om året på börsen på ett isk. Kameo har inte heller samma garantier/skydd man har på börsen inget investerarskydd eller liknande vilket kan göra att du förlorar allt insatt kapital speciellt om du bara har pengar i ett projekt. Däremot kan man ju få 5-6% ränta utan att behöva bry sig om börsen och allt som händer i omvärlden.

Tycker du att det verkar kul så prova själv och börja smått och sprid riskerna i olika projekt, annars håll dig till börsen, det kommer jag göra i fortsättningen.

MVH Tobbe

Tillägg att om du har ränteintäkter via dessa typer av investeringar så skatten kvittas mot ränteutgifter, som t.ex bolån.