”Kan nyheter”, är det ens nyheter?

Har ni upplevt fenomenet ”Kan nyheter”, en nyhet om någon som inte ens är en nyhet, utan snarare en spekulation om framtiden. Exempel på en som precis dök på Omni:

Totalt j*vla intetsägande spekulation om framtiden, hur kan dom ens tycka att detta är en nyhet? Slutgiltiga tipset är ändå alltid fortsätt månadsspara, mao dom har inte en aning ändå om hur det kommer bli. Vem efterfrågar den här typen av ”nyheter”? Hur kan detta fenomenet vuxit sig så starkt?

12 gillningar

Lite i klass med journalister som intervjuar journalister om en nyhet när de inte hittar ngn relevant som vill ställa upp på intervju….

Mvh

F

1 gillning

Jag har upplevt det många gånger. Frågan är om någon medvetet efterfrågar detta överhuvudtaget. Jag tycker clickbait-rubriker är frekventa överlag oberoende vilket ämne det gäller. En rubrik kan antyda att en artikel ska djupdyka i ett visst ämne och i bästa fall blir det lösa spekulationer, i värsta fall handlar artikeln om något helt annat. Tyvärr lyckas dessa rubriker snärja en i fångstnätet allt för ofta och det är alltid lika irriterande när man inser det.

Bra journalistik är dyrt. Att föra vidare vad experter som har betalt för att ha åsikter om ämnen som gynnar arbetsgivaren att få gratis media är billigt. Och okomplicerat.