KF eller ISK?

Hej,

Jag har senaste tiden börjat struktura upp mina portföljer och har blivit inspirerade av ditt/ert sätt att förhålla sig till börsen, med allt vad det innebär.

Så - Eftersom jag nästan har haft kanske 70% av mitt innehav i olika fonder som riktar sig till svenska småbolag (resten svenska aktier) - är riskfaktorn är kanske alldelses för hög. Min tanke är att fördela dessa på två portföljer, en liknande Nybörjarportföljen och andra likt Globala barnportföljen. Men till min fråga, idag ligger allt i en kapitalförsäkring - är det mer förmåligt för mig att sälja av allt och lägga om dessa till ett ISK istället?

Hälsningar

Max

Hej!

Vad som är mest förmånligt beror lite på dina behov. Här har vi skillnaderna mellan KF och ISK vad gäller fonder.

De beskattas båda på exakt samma sätt men i en kapitalförsäkring kan du ha en förmånstagare. Alltså en person (exempelvis partner eller barn) som skulle ärva pengarna etc. Man kan även få utbetalningar från en KF månadsvis, vilket gör att en del väljer att ha pensionssparandet där. Värt att notera är att vissa storbanker tar ut en avgift för KF.

Har du en ISK kan du inte välja förmånstagare, utan det går under vanliga lagar och bestämmelser kring arv.

 

Om du inte har en kapitalförsäkring hos ett bolag som tar en avgift för det så ser jag ingen specifik anledning till att du ska byta till att ha dina fonder på ISK istället.

 

Hoppas det svarade på frågan!

 

Vänligen

Elin