Kommer dagens forskning bekräfta äldre forskning?

God kväll!

Jag har på senare tid tänkt en del kring det är med aktier och/eller aktiv förvaltning. Där är mycket forskning som pekar på att det är svårt att slå index över tid. Flera studier och nobelpristagare (Fama, Kahneman) bekräftar detta.

MEN, den mesta av forskningen som presenteras är relativt gammal och då hade investerarna inte tillgång till hjälpmedel så som internet, sociala medier, algoritmer etc.

Kan det vara så att det är lättare att slå index idag pga tillgången till alla dessa hjälpmedel än vad det var förr? Forskningen som presenteras kring detta idag gjordes ju för 10-50 år och mycket har hunnit hända sen dess.

Vad har ni för tankar kring detta? Tror ni att den ev. forskningen som görs på indexförvaltning idag kommer att bekräfta tidigare forskning eller kommer den se annorlunda ut om 20 år?

Intressant frågeställning.

Tror absolut inte det är lättare att slå index idag, snarare tvärtom. Nu tävlar “de” inte bara mot vanliga Svenssons utan mot hela världen och de eventuella fördelar de har med ny teknik har ju alla andra tillgång till också.

Ditt resonemang hade kanske haft större bäring om “de” de facto slagit index de senaste åren.

Allt gott

/Alexander

Bad times for active managers

https://www.cnbc.com/2017/04/12/bad-times-for-active-managers-almost-none-have-beaten-the-market-over-the-past-15-years.html

 

The end of active investing?

https://www.ft.com/content/6b2d5490-d9bb-11e6-944b-e7eb37a6aa8e