Varför välja aktiv placering?

Eftersom jag snart ska gå i pension har jag för första gången i livet börjat intressera mig för penningplacering. Fick då rådet av min bank (Danske bank) att välja Aktiv placering med relativt låg risk. Samtidigt har jag studerat denna sajt och valde därför att sätta hälften av mitt innehav i Aktiv placering och insisterade på att hälften skulle placeras i Indexfond.

Tänkte att när börsen nu faller så skulle en försiktigare aktiv placering vara mer som att ha pengarna på ett bankkonto. Så döm om min förvåning när jag nu ser att min ISK med aktiv placering har sjunkit med 15% under den senaste månaden medan Indexfonden fortsätter att öka. Varför ska jag välja Aktiv placering när fonden är både dyrare och ger sämre avkastning? Nu litar jag inte på min personliga bankrådgivare längre, så nu frågar jag er istället?

 

Hälsningar Margareta

Läs gärna följande artiklar:

Även den kommande söndagens artikel om Morningstar kan vara intressant. Det finns inga belägg för att aktiva fonder över tid kommer att slå indexfonder. Tvärtom. Sedan har båda hög risk.

Beklagar att du har fått dåliga råd. Tyvärr är det inget ovanligt.

Värt att nämna att över en så kort period som en månad så är de som att du spelar lotto över vilket som kommer gå bäst. Även över en tidsperiod på ett år så är dina odds ändå bara 60/40% att du kommer gå plus.

Hade lika gärna kunnat vara indexfonden som gått ned. Här behöver du titta över en 5 års period innan du får någon sorts säkerhet i vad som var bäst.

Däremot är de precis som Jan säger, forskningen visar att indexfonder är bättre så de är där du borde ha pengarna. Om du vill ha lägre risk är de större andel räntefonder du borde placera i.

Jag läste här att någonstans att endast 6 av 1000 aktiva fonder skulle ge bättre avkastning än indexfonder.

Om man ser över de senaste 5 åren så kan man presentera statistiken såhär:

Globalfonder … Bästa indexfonden gav 135 %. Ca 50 st aktiva fonder gav mer. Den bästa 185 %

Sverigefonder … Bästa indexfonden gav 80 %. Ca 35 aktiva fonder gav mer. Den bästa 186 %

Tillväxtmarknadsfonder är undantaget där indexfonder i 5 års perspektivet är lika som aktiva fonder, dock inte bättre.

Visst …det är inte så lätt att veta vilken aktiv fond du skulle valt för 5 år sedan. Men du hade 50 globalfonder och 35 sverigefonder, som du kunnat välja för att få bättre avkastning än den bästa indexfonden i samma kategori efter 5 år.

Om du är en aktiv fondsparare hade du också möjligheten att under tiden byta fond om du sett att du valt fel fond från början. Det hade du kunnat kontrollera genom att kolla hur din/dina fonder utvecklas gentemot bästa indexfonden.

Fast om du då tycker att “oj, denna fonden har gått ned några procent när resten ökar, nu byter jag till en annan som gått bättre”, sedan när du väl har bytt så börjar den fonden vända ned igen och den du hade innan går upp “nämen, nu måste jag byta tillbaka igen”, du byter tillbaka igen och samma visa kan upprepa sig om och om igen.

Du får det att låta som en självklarhet att man “byter till en som går bra”, hur vet du att den ska fortsätta gå bra? Vad i fonden är det som säger de?

Magic 8 ball. Just saying…

Robin får det att låta som att man måste göra fondbyten väldigt ofta. Jag hoppar inte från tuva till tuva på det sätt han beskriver det.

Alla förstår väl att man inte kan veta om en specifik fond kan gå bra framöver. Men min erfarenhet (om jag jämför med något helt annat) är att en häst som vunnit flera lopp den senaste tiden troligen kommer att gå bra även framöver, åtminstone en tid framöver.

Jag strävar inte efter att varje minut vara investerad i den för dagen mest lönsamma fonden. Det räcker bra för mig att jag slår indexfonderna rejält och det framgår av mitt tidigare inlägg är inte särskilt svårt.

Jag har ofta några (just nu 4) aktiva globalfonder på ett fondkonto. Dessa 4 har levererat väsentligt bättre avkastning än indexfonderna den senast månaderna. På samma konto har jag indexfonden Länsförsäkringar Global indexnära med en obetydlig summa (bara för jämförelse).

Jag går in på mitt fondkonto några gånger i månaden kanske, lite oregelbundet och jämför avkastningen senaste månaden (viktigast) men även 3 och 6 månader tillbaka i tiden. Jag har Avanza så den kontrollen kräver ett par klick på mitt konto. Det tar någon minut.

Om jag upptäcker att någon/några av mina aktiva fonder sladdar jämfört med indexfonden byter jag. Byten inträffar inte särskilt ofta. Själva fondbytet gör jag med Avanzas bytesfunktion och tar bara någon minut.

Som du ser krävs det inte mycket jobb för att tillämpa metoden. Det kostar inget att byta fond. Vid byten är man utanför marknaden några dagar, men vinst/förlust av detta jämnar ut sig i långa loppet.

Jag tycker det är roligt att följa marknaden, men har du inte det intresset så är det bättre att välja indexfonderna. Då undviker du att välja en fond som dalar rejält utan att du kan välja bort densamma i tid.

Du nämner att 50 fonder och 35 fonder där och visst de har klått index men de är fortfarande samma mängd procentuellt som Jan hänvisat till tidigare. Om du nu tror på din strategi ska du ju självklart fortsätta med den! Däremot säger forskningen att historiskt har de du pratar om att göra inte fungerat.

Jag personligen hade ju aldrig valt att investera endast efter hur någon gjort senaste halvåret. I min värld är de lika mkt skicklighet att ha bra resultat på börsen över 1 år som att vinna på lotto.
Glöm inte heller bort att fonder som inte presterar bra även försvinner för ingen vill ha pengarna i dem så de blir även en sållningseffekt av de hela.

Om du inte tror på indexfonder och gillar att följa marknaden hade jag rekommenderat dig att börja med magic formula eller graham strategi som iaf i teorin har överpresterat mot börsen.
Lite info om du är intresserad:
https://borsdata.se/investeringsstrategi/graham

En sista del jag tycker du borde fundera på. Om de nu är så enkelt som du säger hur kommer de sig att inte fler har blivit otroligt rika på detta? Se på Warren Buffett en av de rikaste i världen och betraktat som världens bästa investerare, han har inte överpresterat mot börsen med de siffrorna du nämner tidigare. Du tror inte detta kan ha något med slumpen att göra?