Köp och sälj bred global indexfond

För långsiktigt sparande är en bred global indexfond ett bra alternativ. Man läser att det är bekvämt och inte kräver några insatser av spararen.

Jag har funderat på att köpa och sälja fonden ungefär som aktier, dvs sälja när börsen går ner och köpa när den går upp.

Jag följer OMX30 indexet för att det är enklast. De stora förändringarna i världens index slår även igenom för det svenska indexet.

Principen är följande:

I en sjunkande trend:

  1. När index tydligt pekar på en nedgång säljer jag 1/3 av mitt fondinnehav.
  2. Sjunker index mer än 10 % säljer jag ytterligare 1/3 av mitt fondinnehav
  3. Om index sjunker mer än 20 % så säljer jag resten av mitt fondinnehav
I en stigande trend:
  1. När index stigit med 5 % köper jag tillbaka 1/3 av mitt tidigare fondinnehav
  2. När index stigit med 10 % köper jag tillbaka 2/3 av mitt tidigare fondinnehav
Jo jag vet att det är svårt att peka ut trender och trendvändingar på börsen. Men det känns lockande att försöka.

Vad säger experterna … är det dömt att misslyckas?

Du ska alltså sälja efter nedgång och köpa efter uppgång. Som du säger är trendföljande troligtvis dömt att misslyckas. Mrn du gör ju som du vill.

Det som du får tänka på är att köp och sälj av fonder tar flera dagar. Räkna med en arbetsvecka för de billigaste indexfonderna.

Prova gärna det här “spelet” för att prova på tajming…

https://qz.com/487013/this-game-will-show-you-just-how-foolish-it-is-to-sell-stocks-right-now/

Emil

Att försäljning och köp kan ta några dagar bekymrar mig inte.

Jag kommer nog att ändra filosofi något. Jag köper och säljer mindre poster ca 10 % enligt följande:

Köp

Jag köper när OMXS30 går upp och köpen görs med 10 % åt gången. Fortsätter uppgången så köper jag ytterligare 10% osv

Sälj

Jag säljer när OMXS30 går ner och försäljning görs med 10 % åt gången. Fortsätter nedgången så säljer jag ytterligare 10% osv

Detta blir ett mjukare sätt, kanske mindre avkastning men också mindre risker.

Jag inser att svårigheten ligger i att ta besluten om köp/försäljning då indexet fluktuerar. Jag ska testa en period så får jag se. Samtidigt ska jag jämföra med hur utfallet skulle bli om jag ligger still med min gobala indexfond. Så det är lätt att jämföra och utvärdera om metoden ger någon meravkastning eller kanske tvärtom.

Jag tror inte det är en bra metod att köpa och sälja på det viset. Det sagt… Om du ska prova detta så finns det ju instrument avsedda för snabbare handel.

Xact BEAR / BULL är väl de klassiska. Utöver det har Nordnet många bra ETFer,

Avanza har ett gäng också plus sina egna syntetiska instrument som de kallar “trackers”. T ex AVA GLOBAL TRACKER. som handlas courtagefritt.

Utöver courtage så måste du tänka på spread och valutaväxlingsavgifter också. (Spread’en är en typ av köp / säljavgift. )

Men igen, detta är inget jag rekommenderar på nåt vis. Köp, behåll (och glöm bort) via en billig globalfond istället :slight_smile:

Jag tänkte i samma banor när jag började investera. Av någon anledning kom jag på att det lät så klokt att skruva upp eller ner räntedelen av min portfölj enligt hur börsen hade presterat de senaste månaderna. Så börjar med 90/10… när marknaden gått upp byta till 100/0… sedan när den skulle ner igen tillbaka till 90/10 och vi en krasch 80/20 eller 70/30 osv.

Sedan fick jag några bra kommentarer / svar här på bloggen som gjorde mig att tänka om. Har man en sådan strategi som försöker följa börsen så kommer man de facto ALLTID att halka efter. Man kommer helt enkelt ta “rätt beslut” lite kategoriskt “för sent” och det räcker för att det blir paj och att man förlorar mycket pengar på det. Med stor säkerhet.

Tankeställare som jag fick att var att det är så mycket klokare att fundera ordentligt på sin egen riskbenägenhet och tidshorisont, välja fonder och bestämma fördelningen efter det… och sedan börja månadsspara och ombalansera regelbundet. Och inget annat fluff. Då kommer man ta rätt beslut automatiskt vad det gäller tajming och sälj/köp.

 

Jag kan rekommendera denna sajt om du är intresserad av trendföljning:

https://investerarfysikern.se/dual-momentum/

Ett annat tips är att ladda hem kurshistorik för index eller fonder och testa hur din strategi hade fungerat på denna data. Därmed inte sagt att den kommer att fungera i framtiden, men det kan ge ett hum.