Lika fonder i olika portföljer/fler ISK/avgifter/ombalansering

Hej och tack för en superpodd! Inspirerande och motiverande till att ta kontroll över sin egen ekonomi.

Jag har tänkt starta upp en 3-hinkars-portfölj (tänkte skippa lekhinken fn) via avanza inom kort. Håller nu på att flytta över mitt ISK från annan bank. I detta ISK har jag sedan tidigare globalfonder rekommenderade av min förra bank som jag nu inte är nöjd med när jag läst på/intresserat mig för det här med ekonomi. Har också ett vanligt sparkonto med en del pengar på. Min plan är att lägga mitt buffertsparande på ett konto med 0,7% ränta, fylla mellanriskhinken med 60/40% aktier/räntor och resten i passiv hink med antingen 90/10 eller 100/0 (har inte bestämt mig än). Jag har hittat några fonder jag vill investera i och jämfört mycket fonder och deras utveckling.

Mina frågor är:

  1. Behöver jag öppna fler ISK-konton på avanza (dvs 1 ISK för mellanrisken och 1 för passiva hinken) eller finns det något annat lätt/smidigt sätt att lösa det på för att ändå få en tydlig avgränsning inomett och samma ISK av vad som är mellanriskhinken och den passiva hinken?

  2. Kan jag investera i samma fonder (tex samma globalfond/samma sverigefond) i de olika hinkarna eller rekommenderar ni att man väljer olika för att sprida risk ytterligare? Och hur blir det med avgiften? Om jag tex köper aktiefonder från samma fond till två olika ISK-konton, behöver jag betala x2 i total fondavgift då?

  3. Som sagt är jag inte nöjd med de fonderna jag har idag. Både pga hög avgift men också dålig avkastning över tid jämförelsevis med många andra globalfonder. Finns det några nackdelar med att byta fonder under rådande omständigheter när börsen gått ner så mycket? Kan jag gå ekonomiskt back trots att jag inte tänkt att sälja aktiefonderna utan byta till fonder som gått betydligt bättre och som jag känner mig trygg att låta mina pengar växa i?

  4. I de investeringarna jag har idag på börsen är samtliga 100% aktiefonder. Min framtida plan/investeringsstrategi kommer ju vara att följa hinkprincipen och att ha lite räntefonder (dessa kommer helt tas från sparkontot då hela mellanriskhinken kommer tas direkt från sparkontot). Spelar det någon roll att jag ombalanserar till det nu under rådande börskrasch/bör jag avvakta? Min plan är att månadsspara ett större belopp kontinuerligt för att på sikt ha pytsat in pengarna vilket innebär att jag skulle få betydligt färre aktiefonder om jag ombalanserade efter trehinkarsprincipen idag, däremot skulle det bli annorlunda om jag skulle slänga in alla pengar direkt från sparkontot till mellanriskhinken.

Tack på förhand för svar!

Mvh
Emma

  • Hej Emma, sitter i exakt samma sits! Funderar på samma, dock funderar jag på LYSA! Hoppas det finns några kloka ord att läsa här inom kort!

Du kan öppna flera ISK. Då blir det lättare att skilja på hinkarna
Du kan ha samma fond i flera ISK. Avgiften påverkas inte av det.
Byt till fonder med låga avgifter. Det som är lurigt med att byta fonder just nu är att du kan ha otur och ligga utanför marknaden just när det t.ex. kommer en rekyl uppåt på 5 %, men det kan ju slå åt båda hållen.
Du har ju en strategi, jag tycker att du ska följa den. Statistiskt sett är det bäst att investera alla pengar på direkten (från sparkontot till mellanriskhinken). Men vill du sprida risken kan du dela upp med månatliga överföringar under en förbestämd tid, t.ex under 6 mån eller ett år.

Hej Oscar! Hoppas att vi kan få några bra svar. Till Niclas: Det blir inte ökad schablonbeskattning med två olika ISK:n-konton? Okej men så borde det väl alltid kunna vara i sådana fall när man byter mellan fonder? Förutom att det nu kanske svänger väldigt kraftigt från dag till dag.

Hej Emma!

Nej, schablonbeskattningen är en procentsats på insatt kapital, så oavsett om allt ligger på ett konto eller är uppdelat på två så blir det samma skatt.

Som du säger så är det ju alltid så att du kan missa en uppgång i normala fall också när du väl byter fonder, men just nu är det större risk att du prickar av en stor positiv dag än tidigare.
Du skulle kunna flytta lite i taget, säg 1/4 i taget som du flyttar över och när den första flytten är färdig så tar du nästa del osv, på så sätt blir det mindre risk att du gör en dålig tajming.