Lysa jämförelseindex

Hej alla!

Jag har en 90/10 portfölj på Lysa och undrar vilket jämförelseindex på just Lysa som passar bäst att jämföra min portfölj mot. Tycker inte det är helt lätt att på Lysa se hur portföljen presterar.

Mycket tacksam för alla svar och kommentarer :slight_smile:

Jag håller helt och hållet med dig och har framfört det till LYSA. Vet att det ligger i deras plan, dock förmodligen inte högprioriterat.

Jag själv jämför den mot vad jag skulle kunna pengarna i istället t.ex. 90 % LF Global/SPP Aktiefond global + Spiltan Räntefond. Sedan kan man pilla på det in absurdum och vill man göra ännu mer exakt så skulle man behöva lägga till exponering mot Sverige (t.ex. SEB Sverige Index) och mot småbolag etc.

Läs gärna min artikel om "Uppföljning av Stockholmsbörsen, LYSA och portföljerna 2019: https://rikatillsammans.se/stockholmsborsen-analys-2019/

avkastningen i procent visas ju inte helt rättvist heller vad jag förstår. de använder sig av

Time-Weighted Rate of Return – TWR

https://www.investopedia.com/terms/t/time-weightedror.asp

det gör att avkastningen i procent ser bättre ut än vad den i själva verket är eftersom den filtrerar bort beteendemisstag, men gör man ett misstag så är det väl inte mer än rätt att det syns i avkastningen.

 

The TWR measure is often used to compare the returns of investment managers because it eliminates the distorting effects on growth rates created by inflows and outflows of money.

 

lysa hävdar att detta är mer rättvisande, men jag tänker att jag vill ju se hur mycket har jag köpt andelarna för och vad kan jag sälja dem för. skillnaden där emellan är ju min utveckling.

Helt rätt Fritte. Jag använder inte LYSA. Avanza använder helt transparent redovisning så den banken har jag valt.

Ska jag vara ärlig så har jag väldigt lite förståelse för varför man ska låta någon annan (utöver fondbolaget) tjäna pengar på mitt sparande!

Avanza global har 0,11 % i total avgift. Det är ingen som slår det för en global indexfond med bred täckning.

Avkastningen hos LYSA verkar vara 22,71 % på 1 år enligt deras hemsida . Avanza Global avkastar 27,12 %. På min investering ca 300 000 kr blir det över 1000 kr per månad i sämre avkastning för LYSA. Mycket pengar för en småsparare!

Var den avkastningen för det föregående kalenderåret? I så fall beror det i princip bara på att Avanza global hade mer i USA och de råkade gå bättre (det kunde lika gärna varit tvärtom) så alla globala indexfonder med mindre andel i USA ser sämre ut.

Det är ju inget fuffens med att använda TWR. Avanza gör det (eller liknande) också som utveckling i procent. Sedan visar de även totalen i kronor som är den absoluta utvecklingen. Därför de kan skilja åt.

Många har ett kontinuerligt månadssparande. Om man då bara tittar på total utveckling blir ju den sämre i och med att de pengar man sätter in i slutet av året hinner bara får ta en kortare del av utbildningen. Det bli även sämre om avkastningen är högre i början av perioden än i slutet (då man har hunnit sätta in mer).

Då kan TWR vara ett smidigt sätt att få feedback på hur utvecklingen för den fördelningen man valt varit som helhet utan att påverkas av exakt när man råkade sätta in sina pengar.

Visst kostar en fondrobot lite mer. Men det underlättar också. Jag kan förstå både de som vill och inte vill betala för den bekvämligheten.

Men att avgöra vad man ska välja enbart utifrån avkastningen ett enda enskilt år är bara dumt.

ML

Om du tycker ett enskilt år är för lite så kan man utöka till 5 år.

Hade jag haft mina 300 000 kr för 5 år sedan så hade de idag vuxit till:

LYSA …438 000 kr (enl LYSA hemsida)

Avanza (LF global) …532 500 kr (enl Avanzas hemsida)

Jag hade tappat över 1500 kr per månad i mindre avkastning.

Jag tror jag väljer bort LYSA och satsar mina pengar även framöver i Avanza Global!

5 år är ingenting. Kom igen med 15+ år och som innefattar både upp- och nedgång.

ML

Jag lägger ner försöken att få dig att satsa på Avanza global. Du kan trösta dig med att du har en jämlike i Bolmesson som anser att “att satsa 100 % i Avanza global är direkt dumt” (25 dec 2019).

 

 

Jag tycker inte att det är dumt. Det är bara inte alltid automatiskt bäst.

Och så vänder jag mig emot dåliga argument för valet (som tex vad som gått bäst senaste 5 åren). Har inga problem att acceptera bra argument (som t.ex. det är tillräckligt bra och gör det enklare, jag tror inte på att ha home country bias, jag tycker inte man ska övervikta mot tillväxtmarknader pga X, jag vill kunna se avkastning i absoluta kronor också osv)