Lysa - Tankar kring upplägg

Jag har satt upp tre konton hos Lysa med olika aktier/räntefördelningar men funderar på om jag ska ändra på det upplägget och istället köra på ett konto.

Min livssituation är sådan att det enda jag sparar/investerar till i dagsläget är pension/ekonomisk frihet. Med tanke på att pengarna ska växa i minst 20 år borde jag kanske egentligen satsa på ett konto med 100/0-fördelning (aktier/räntor) och lägga till fler konton med andra fördelningar ifall situationen skulle förändra sig och andra mål tillkommer.

Enda anledningen till att jag satt upp tre konton är för att inte lägga alla äggen i samma korg, men då borde jag förmodligen ha större spridning än nu (100/0, 90/10 och 80/20) för att det verkligen ska göra någon skillnad, t ex ett konto med 50/50-fördelning och ett med 70/30 eller 60/40 utöver 100/0-kontot.

Det vore intressant att få lite tyck och tänk om detta, framförallt från de som är i samma eller liknande situation, hur hade ni gjort?

Om du delade upp det i tre konton på Lysa för att inte lägga alla äggen i samma korg så gjorde du nog en liten tankevurpa. Hos Lysa investerar du egentligen bara i två olika saker, deras två fond-i-fond-lösningar. Den ena är Lysa Aktier som är 100% aktiefonder, och den andra är 100% räntefonder. Om du investerar 50/50 i ett kont, 90/10 i ett annat konto, 70/30 i ett tredje etc. har du lagt äggen i precis samma två korgar *** oavsett hur många konton du skapar.

Det enda du åstadkommer med fler konton är att ändra fördelningen av hur många ägg du lägger i samma två korgar.

Sedan kan det ju finnas andra anledningar till att dela upp det, t.ex. att du har en långsiktig som du absolut inte får röra oavsett vad som händer som du ska använda sedan när du är ekonomiskt fri, och en annan till olika saker som är mer i närtid och/eller som du får ta av vid behov. Men om jag läste din fråga rätt så är det egentligen bara ett mål du har i dagsläget, och det är det långsiktiga.

*** En liten förtydling bara; det är förvisso bara två korgar hos lysa, men dessa består ju i sin tur av väldigt många fonder som i sin tur består av väldigt många bolag eller ränteinstrument, så de två korgarna är ju väldigt bra korgar så att säga. Ska man lägga sina pengar i enbart två korgar är dessa korgar väldigt bra korgar =)

Tack för svar Erik, har inte fått någon avisering via e-post (inget i skräpposten heller) om svar på den här frågan.

Japp, det var helt klart en tankevurpa. Skippar man tankevurpan så blir det ju som du säger istället en fråga om hur man tänker angående målbaserat sparande. Ska man bara spara till det man känner till i dagsläget eller även spara till hus/bostadsrätt, bil etc som man kanske eventuellt möjligen behöver/vill ha om 10 år…

Som med allt annat så det högst individuellt hur man hanterar det där och det finns inget direkt rätt eller fel.

Hej!

Gällande om man ska köra 100% aktier på lång sikt så har Jan skrivit ett inlägg om det.

Hälsningar
Elin