Marknadstiming

Hej Jan

 

Jag älskar din filosofi och det du och Caroline gör.

Jag är född på tidigt 90-tal och fick mitt första "riktiga" jobb 2009, nästan direkt efter finanskrisen. Någon kris kände då inte jag till, jag hade ju precis gått ut gymnasiet.

Jag har varit anställd i flera bolag sen dess utan uppehåll. Detta har medfört att jag inte är särskilt riskavert utan snarare kanske tar högre risker än jag borde.

 

I PPM är jag all in aktier. (Sofffan)

Tjänstepensionen är all in aktier. (LF global)

jag äger en bostadsrätt till 100%

jag har 200k på sparkonto (min buffert) och resten, ca 400k är i aktier på lång sikt (85% Avanza global, 15% Avanza emerging markets).

Jag planerar aldrig att gå ur börsen helt. Jag vill på mycket lång sikt kunna försörja mig helt på mitt kapital samtidigt som det forsätter att öka. Jag älskar att jobba och kommer jobba så länge jag känner den glädjen jag känner idag.

Min ambition är att köpa aktiefonder för ca halva lönen tills dess att jag uppnår en summa som jag kan respektera. Just nu har jag ingen respekt för pengar. Pengar har alltid funnits där. Jag känner mig inte säkskilt rädd för börsen. Jag förlorade mycket pengar i vintras, då köpte jag mer, börsen steg kraftigt i början av året, då sålde jag av lite felköpta fonder sen tidigare och hamnade 10% likid. Detta tvekade jag sen att återinvestera i de fonder jag har bestämt mig för (eftersom börsen hade gått upp så pass mycket) men jag bestämde mig ändå för att återinvestera. Följa planen alltså.

Nu står vi här. Jag hoppas att börsen ska ner. För efter sommaren får jag in en bonus på lönen + skatteåterbäringen som jag får nu i juni. Detta åker naturligtvis rakt in på bösen. Jag är medveten att jag är uppvuxen under goda förhållanden och tar förmodligen eller kommmer förmodligen ta för stora risker än jag kommer klara av. Jag är beredd att förlora hälften. Jag är egentligen beredd att förlora allt, men bara tillfälligt! Jag följer finansnyheterna varje dag. Det är något av det oligaste jag vet. Jag är beredd att lägga ca 2h/v på min ekonomi i ren arbetskraft. Poddar lyssnar jag på mååånga timmar i veckan. Jag har ingen ekonomiutbildning.

Jag vill inte vara helt iq-badboll-passiv, som sagt jag är beredd att lägga ner tid. Vad kan en människa som jag göra för att gå vidare?!

Jag tänker på Warren Buffett-citatet.

"Förlora aldrig pengar"
jag vet att marknadstiming inte funkar. Men det måste ju finnas något man kan göra? Finns där inga kända profiler som tradar index? Tex hoppar in och ut ur MSCI world via ma200? Är det ens lönt?
 

Ni är grymma alla. Jack, CL, Robin osv alla som svarar på frågor. Forsätt med vad ni gör.

Hej!

Vad roligt att du uppskattar våra råd! Du verkar ha bra koll på det hela. Måste dock fråga – behöver du verkligen en så stor buffert? Jag hade nog haft en bråkdel (e.g. 1/10) på sparkonto och resten 50/50 AMF Räntefond Lång och Spiltan Högräntefond eller köpt aktier för pengarna.

Tajma marknaden tycker jag inte du ska göra. Vill du däremot lära dig avancerade saker kan du fördjupa dig i finansiell teori, t.ex. portföljtekniker, hävstång, riskfaktorer etc. för att optimera portföljen ytterligare.

Tajma marknaden via indexfonder låter som både svårt och ger nog ingen större vinst.

2 h i veckan känns inte heller som något man ska/kan spendera på indexfonder.

Men då du redan har buffert och en stor fondportfölj låter det som att du med ditt intresse skulle titta på en lekhink med aktier, låt säga 10% av vad du just nu lägger i fonderna på ett eget ISK. Då har du både en hink med tråkig färg som torkar och en kreativ hink som förgyller ditt liv och ditt intresse.

Kavastus trender kanske också skulle kunna vara något men har inte gått dessa själv så kan inte uttala mig.