Maximera lönsamhet föräldraledighet

Hej !

I slutet av oktober blir jag och min sambo föräldrar för första gången. Jag undrar vi kan vara föräldralediga med maximal inkomst? Dvs. maximera fördelarna.

Så här ser våra bruttoinkomster ut:

Jag: 44 500 kr/mån (ordinarie jobb + extraknäck)

Sambo: 30 200 kr/mån

Ta ut sju dagar i veckan och var därmed så lite som möjligt med ert kommande barn.

Hej Niklas,

  • Har någon av er föräldralön? 10% extra som arbetsgivaren betalar under en viss tid. Då är det bra att man använder upp den iaf.
  • Ju fler dagar ni tar ut per vecka, desto mer pengar får ni. Men tänk på att spara många dagar tills sen när dagis stänger 1 mån varje år, när det är sportlov, höstlov etc. Vi körde 4 dagar första året, och 5 dagar ett halvår till innan dagis började.
  • Det är alltid lönsamt om den med lägre lön stannar hemma, medan du behåller din höga lön. Men försök snälla att tänka långsiktigt. Att mamman stannar hemma majoriteten av föräldraledigheten är den största anledningen varför lönen varierar så mycket mellan könen. Kanske inte spelar nån roll för dig nu, men inte lika kul för henne om ni skiljer er om 20 år.

Att optimera föräldraledigheten kan göras på många sätt beroende på vad man är ute efter att maximera. Jag känner inte till hela era ekonomiska förutsättningar, men utifrån era löner bör ni ha en stabil ekonomi.

I min familj har vi liknande inkomster men vi optimerar inte efter att få ut så mycket pengar som möjligt. Det vore otänkbart. Istället optimerar vi relationen. Vi sätter en gräns för hur låg inkomst vi kan acceptera och optimerar därefter så att vi kan vara hemma med barnet så många dagar som möjligt.

Dessutom tycker jag att man bör dela föräldraledigheten hyfsat jämnt mellan föräldrarna, även om det inte skulle vara ekonomiskt optimalt.

Jag glömde säga grattis förresten!

Instämmer helt! I min värld är det helt oacceptabelt att bara tänka i kronor. Din sambo har också ett liv utanför hemmet att tänka på.

Detta innebär givetvis inte att man slaviskt måste ta 50 procent vardera. Sunt förnuft får råda helt enkelt.