Motvillig känsla till att använda sitt sparande

Hej!Kanske är en konstig fråga men i all exaltering över att spara så börjar jag få svårt att känna att jag kan ta ut pengar till mina sparmål. Ett av dessa är t.ex. ett bolån, är det då vettigt att nolla min portfölj när detta mål är nått? Det stora sparandet ligger i att låta pengar ligga över tid, vilket på något vis gjort mig motvillig till att röra mina fonder trots att det var dess syfte från början när målet väl är nått. Bör man alltid ha en portfölj ”vid sidan av” som får växa när andra sparmål nollas? Hur tänker ni andra?

Bra fråga och reflektion. Pengar är till för att i slutändan användas, annars är det onödigt att spara dem. Med det sagt bör du dock ha ett långsiktigt sparande vid sidan om som du inte behöver ta av när mer kortsiktiga utgifter eller investeringar dyker upp.

Är du ung och behöver en bostad så tycker jag däremot inte att det är så mycket att orda om. Du måste bo någonstans och om det innebär att du behöver bränna dina sparpengar så är det bara att acceptera läget. Börjar du istället bli till åren kan det vara klokt att överväga en billigare bostad så att du inte behöver bränna ditt pensionssparande.

Så hade jag tänkt i varje fall.

Hej,
Jag hade samma tankar. Det kändes konstigt att “bara” spara till pensionen så jag har tre olika sparande på börsen, pension och två st “ska ligga och växa och sedan användas när/om jag vill”. :smiley:

Detta ämnet tar artikeln “Fyra Hinkar Strategin” upp, där kan du lära dig hur du kan lägga upp sparandet för att just få en pensionsdel som växer vidare. Kolla gärna in artikeln och återkom om du har några frågor!

Det är svårt att både äta kakan och ha den kvar tyvärr.

I slutändan spelar det ingen roll vilka pengar som används till vad, det enda som är viktigt att ha ett mål och prioritera utifrån det. Vad är viktigast, bra boende eller ekonomisk frihet? Bara du som kan göra den prioriteringen :slight_smile: