Mr. Money Mustache - femton år senare

Pete dyker upp då och då i flödet, men oftast är det en kortis om hur man når FIRE. Här dök det precis upp en färsk och längre intervju om hur det faktiskt varit och är i FIRE efter ganska många år.

De pratar en del om att sysselsätta sig och att en “endless Saturday” inte är värd något om dina vanliga lördagar innehållit öl och TV-sport.

Hursomhelst, ett titt- eller lyssningstips för er kring lägerelden:

13 gillningar

Ja, kul! Lyssnade också på detta för några dagar sedan och i nära anslutning postade MI30 en bloggpost, baserat på en kommentar från Olle Qvarnström. Frihet och struktur del 1 av 2

Tyckte det hade en tydlig koppling till kommentaren om ”soffhänget”.

Tror det ligger mycket i detta för den som strävar efter FIRE, att ha ett fritt liv ”kräver” att man själv kan skapa ett aktivt liv på eget bevåg. Har man en mer tvingande sysselsättning sköter samhället den delen åt dig.

Tycker såklart att detta inte ska vara ett avskräckande hinder för den som vill nå ekonomisk frihet, men det blir ju onekligen lite ”det moderna samhället möter urmänniskans instinkter” när det kommer till rutiner, värderingar etc. Utmanande och inte helt lätt för många tror jag, inklusive mig själv.

Edit: Ca 100 språkliga redigeringar.

3 gillningar

Nu har jag lyssnat klart och även läst det länkade blogginlägget. Pete är bra för att han inte komplicerar och för att han talar ur skägget. Samtalet om var han varit om han inte dragit pluggen var insiktsfullt. Jag gillade också att han nämnde aktier framför räntor och att aktier vinner i längden även om det är mer volatilt. Även det faktum att han ser ett avbetalt hus som en bra diversifiering. Det är väl confirmation bias som gör att jag går igång på det kanske…

Sist men inte minst, jag tänker rota vidare i det här med vad medelsvensson egentligen lägger på olika saker. För har man t ex ett avbetalt boende och normalsvensken lägger t ex 25% av lönen på ren boendekostnad så krymper ju detta avsevärt i ägt boende och kan i den mentala bokföringen läggas som en post ovanpå den “säkra” uttagssumman för att illustrera för sig själv vad detta motsvarar för gemene man. Jag har nämligen märkt hur en uttalad summa att klara sig på skrämmer både mig och andra. Men ska jag till den lägga “normala” hushållsutgifter som räntor och el (som jag inte betalar) blir det ganska många tusenlappar till per månad och plötsligt är årskostnaden inte så “scroogeig” som den kan verka.

(Det sista lät rörigt. Hoppas ni fattar. Jag skyller på att det är läggdags…)

6 gillningar

Japp är man FIRE så får man aktivt skapa sammanhang. En ide är att göra sånt som vanliga heltidsarbetande inte har tid med. T ex skulle man kunna ordna en middag hos sig en gång i månaden (eller oftare!) och göra det riktigt bra genom att lägga ner 2-3 dagar på den. Skulle nog uppskattas och kunna bli ett socialt event som gör en till ett nav, med nya bekantskaper som skapar titt som tätt.

6 gillningar

Så den stora skillnaden då mellan att gå i FIRE och vanlig pension är att du har en större utmaning eftersom dina vänner arbetar?
Annars förstår jag inte riktigt.
Den “faran” finns ju för alla pensionärer.
Så det är ju inget unikt.

4 gillningar

Fast att lägga halva förmögenheten i ett hus är väl precis motsatsen till diversifiering (jämfört med att ha 3% i Apple som största enskilda exponering genom globalindex). Däremot kan det sänka volatiliteten i normalfallet, men till priset av en stor svansrisk – tänk den som hade en fin avbetald villa i Svatove.

Det där har jag ofta undrat över. Visst att vissa hänger mest med jobbkompisar även när de är lediga. Men jag som dels inte umgås privat med folk på jobbet och dessutom ofta jobbar udda tider (kvällar och helger) har aldrig fått ihop den sociala biten utan pusslande ändå. Är det mig jag tänker på så skulle jag plötsligt få tid att träffa folk på tider de anser vara normala umgängestider. :sweat_smile:

Ja, alltihop förutsätter ju att man då vill äga ett boende och har detta boende på en plats som man vill bo på och att inga force majeure-händelser stövlar in och spökar till det.

Så nej, jämn fördelning blir det inte. Men boendet är ändå viktigare än appleaktierna, hur man än ser på det. Fördelen är ju också att man sitter mindre i knät på den som annars äger bostaden.

Jag hann bara se lite kort av videon igår, men snabbspolade till just aktier eller räntor :slight_smile: . Min reflektion över värdarna av episoden… himmel vilket uppåt-tempo de hade rakt igenom! Där behöver man verkligen inte sätta upp hastigheten till 1,25 eller 1,5 som jag brukar göra på videos. De höll en otroligt hög smatternivå rakt igenom.

Skulle jag/vi göra en FIRE är det just det ni är inne på som vi skulle göra först. Det vill säga hitta ett hem vi vill bo för resten av livet i. Som fungerar och täcker alla behov nu och i framtiden tills vi tagit nästa steg i livsresan. Äger man ett sådant för-evigt-hem kan man också kapa många av de utgifter man har till vardags innan den fasen är uppnådd. För att sätta det i konkreta termer lägger vi idag 27% av vår nettoinkomst på boende och kringkostnader. Vi lägger undan 38% av vår nettoinkomst i sparande. Det betyder i runda slängar att vi kan gå ned till halva nettoinkomsten i framtiden om vi äger vårt boende och inte bygger upp en pengamaskin samtidigt. Det är fullt möjligt!

Att ha en evig lördag är en utmaning värd att ta på allvar. Dock ser jag en kul utmaning i att ha en meningsfull vardag också i det scenariot, som samtidigt kan generera intäkter.

1 gillning

Jag tycker bara hela den här grejen med att starkt belysa hur viktigt det är just för FIRE-människor att strukturera, sysselsätta, hitta mening etc etc blir lite märklig.
Det är ju precis samma sak för vanliga pensionärer.

3 gillningar

Tror även personlighet spelar stor roll.

Som en introvert har jag inga problem att socialisera med mig själv hela dagarna och tycka är det är det bästa som finns.

Kan förstå att en extrovert skulle dö om alla andra jobbade och inte hade tid att träffas under dagarna.

3 gillningar

Absolut till viss del.
Men jag tror även att det finns mycket att utveckla socialt för en extrovert i FIRE och inte nödvändigtvis att det skulle behöva innebära stora problem eftersom " alla andra jobbar "
FIRE måste bygga på mer än det.

Självklart! En extrovert skulle lätt kunna spendera sin tid med välgörenhet och nätverkande som hjälper andra människor.

2 gillningar