Någon skillnad på guldfonder?

Hej!

Förra året föreslog ni WisdomTree Physical Swiss Gold och WisdomTree Physical Gold till RT-portföljen. Varför väljs de bort till förmån för Xetra-Gold(eur)?

 

Anledningen till att de föreslog Wisdomtrees ETF var att Xetra gold inte gick att köpa under en period. Det var Xetra som gällde tidigare och är tillbaka nu när den går att handla igen.

Jan förklarar valet i Bästa fonderna-artikeln.

Problemet med Xetra Gold är att det inte finns tillräckligt guld i fonden,att du köper fysiskt guld som försvaras i ett valv nånstans i Tyskland …är bara löjligt ,när plötsligt alla vill ha sina andelar i guld då finns inte ,guld till alla, det står klart även i faktabladet att under visa omständigheter kan hända att guldet räcker inte ,och det har hänt innan,speciellt i Tyskland.

Intressant
Har du någon uppfattning om det är samma sak med Wisdomtree?

Erwin - vill du förklara lite närmare? Vill inte ha gått ut med ett förslag om jag har missat något. Så som jag har förstått det - och det som jag gillar med Xetra Gold - är ju att 1 andel = 1 gram guld.

Hej, jag försöker förklara vad jag menar ,det är farligt att köpa fysiskt guld när du själv inte sett guldet och inte förvarar själv, du köper nåt fysiskt som kanske inte finns ,det är inte så att du köper t.ex. 1kg guld och någon i Tyskland sätter in i ett valv 1kg guld i ditt bankfack som du, när som helst kan begära levererad hem ,det är säkrare att köpa guld bara på papper för att ingen kan säga att det inte finns guld för att ingen som sagt att det fanns innan ,hänger du med?,därför skriver dom klart i faktabladet att du kan förlora alt ditt guld ,om t.ex konjunkturen svänger ,eller emittenten är insolvent,eller guldet kan inte räcka till alla ,varför säger dom alla dessa dumheter om din andel 1gram eller 1kg redan finns i ditt bankfack på väntan att blir hemlevererad eller ska säljas , och det värsta är att dom inte har nån insättningsgaranti heller alltså dom kan inte garantera din andel i guld som du köpte och finns fysiskt bevarad i ett valv i Tyskland ,det är helt enkelt för många negativa scenario som tyder att investeringen i Xetra Gold är mkt.osäkert.,tycker jag.

Finns det någonstans en förteckning över 1) hur mycket fysiskt guld de har, och 2) hur mycket “market cap” de har? Säkert en viss skillnad då de säkert har lite likvider för att effektivisera in/uttag, men det borde ju vara ganska nära varandra med en fysiskt uppbackad fond tänker jag.

Kikade lite på deras senast tillgängliga årsrapport:
https://www.xetra-gold.com/en/downloads/annual-financial-statements/

Det känns lite spännande att de kommit undan med att “sonstige Vermögensgegenstände” utgör 98% av tillgångssidan i balansräkning. Google translate ger “övriga / andra tillgångar”. Visst brukar det finnas en övrigtpost i de flesta balansräkningar, men ändå.

Det vore som sagt intressant om det gick att få tag på vad detta är lite mer exakt.

EDIT: Lite längre ner går det att läsa att ca 170 000kg guld som förvaras hos Clearstream Banking AG utgör €5 924 920 av de €5 925 036 som utgör de övriga tillgångarna. Dvs, 97.68% av fondens totala tillgångar påstås ligga i fysiskt guld i valv, åtminstone årskiftet 2017/2018 då rapporten var ifrån.

Att emittenten blir insolvent med en sådan balansräkning är inte supersannolikt, då deras årliga kostnader är en ganska liten del av denna summa.

EDIT2:
Tycks vara så att de (=Xetra gold) INTE äger guldet, utan bara rättigheterna att få det levererat. Så det gäller alltså att denna rättighet inte inskränks eller slutar fungera på något sätt. T.ex. om Clearstream Banking AG inte kan hålla vad de lovar. Vi får helt enkelt hoppas att Clearstream håller Xetra Golds guldtackor åtskilt från sina övriga tillgångar, och att Xetra Gold får del av dessa vid en eventuell konkurs av Clearstrean :slight_smile:

“Bara” 2st uppenbara motparter att ha motpartsrisk mot så här långt i grävandet alltså. Det räcker att en länk i denna kedja brister. Vad kan hända? :wink:

J

Bra grävt Erik. Mycket av detta handlar alltså om förtroende. Är Xetra Gold tillförlitliga? Är Clearstream tillförlitliga? Jag säger ja på båda. Det finns inget som tyder på att Xetra Gold håller på med något som liknar pyramidspel.

Det Erwin påstår att man i princip måste ha få sett guldet själv med egna ögon för att det ska betraktas som “mitt” är väl överdrivet.

Och om Xetra Gold bara är guld på papper är det ju lurendrejeri när de påstår att deras ETF backas upp av fysiskt guld (deras hemsida).

Det vore även märkligt om Xetra Gold själva allokerar guldet till sig utan att Clearstream är med på noterna.

Jag utgår också from att tyska regler är minst lika starka som svenska regler kring konkurser inom bankväsendet - Det du äger kan banken inte ta ifrån dig (t ex fonder) vid en konkurs.