Ny Fastighetsskatt

Hej

Vi funderar på att köpa fastighet inom kort i uthyrningssyfte. Det pratas lite nu i media om ett eventuellt återinförande av högre skatt på fastigheter.

Om regeringen skulle föreslå något sådant görs det då i samband med att man lägger fram sitt budgetförslag på höst eller vår dvs nu i september? Eller kan sådant läggas fram närsom? Någon som har koll?

 

En socialdemokrat, ivrigt påhejad av en vänsterpartist och med en miljöpartists välsignelse kan besluta om ändrad (då så klart höjd) skatt i princip när som helst givet att deras förslag faktiskt går igenom och att alla tänkbara utredningar är klara. Dock brukar det vara snabbutrett att höja skatten, till skillnad från andra utredningar som bara syftar till att förhala vad det nu kan vara.

Just i detta fall är väl det en del i ett större paket (“reform”) där skatten på allt innehav, oavsett på ISK eller i form av bostad, ska beskattas lika. Samtidigt justeras inkomstskatten och även grundavdrag. Och i och med att det är en sådan omfattande sak som “hänger ihop” med annat är det inte så troligt att man bara inför en del av det innan resten är klart - och det inte just nu vad jag vet. Och efter att ha bestämt sig så tar det ändå tid innan det implementeras. Så att något skulle bli klart redan i september håller jag för osannolikt.

Men i princip, ja. De som bestämmer kan när som helst nyttja rätten att bestämma, inklusive bestämma om höjd skatt.

Tack. Så din gissning innan något sådant träder i kraft ligger ett par år bort i tiden?

Hyrorna fastslås varje år genom förhandling mellan hyresgästföreningen och fastighetsägarna. Man tar då hänsyn till de kostnader och intäkter som fastighetsägarna har. På sikt lär därför en höjning av fastighetsskatten slå igenom med högre hyror.

Har du en bra kalkyl skall du därför inte tveka alltför mycket att köpa en fastighet.

Det är värre för oss villaägare, bostadsrättsinnehavare och hyresgäster. Vi kan inte vältra över kostnaden på någon annan.

Tack. Tanken är att förvärva ett fritidshus som kan hyras ut från och till. Så det gäller ju i så fall att man kan få ut höjningen i hyran. Alla uthyrare hamnar ju dock i samma båt så den saken kanske löser sig naturligt.

Är inte taxeringsvärdet allt för högt, så lär det ju inte bli några jättesummor. Lycka till!