Utredaren föreslår fastighetsskatt – inspirerad av ISK

Finns det något utkast på rapporten som någon har kommit åt från någon annan källa eller är det bara artiklarna i DI som finns att tillgå än så länge?

Är dock väldigt långt kvar till deadline för slutbetänkande i september 2025, men det är ju väldigt intressant i vilken riktning det kommer gå och hur stora förändringar som man tror är politiskt genomförbart och/eller önskvärt.

Spontant så håller jag väl i princip med om att det vore positivt att flytta skatt från sånt som skadar produktivitet (t.ex. skatt på arbete) till sådant som inte har samma effekt på produktiviteten (t.ex. skatt på tillgångar).

7 gillningar

Paywall :frowning:

Räcker inte 30% på kapital?

Generellt sett tror jag det är bra att minska mängden skatt på arbete.

Byta mot fastighetsskatt och förmögenhetsskatt, ja kanske?
Risken väl att förmögenheterna flyr utomlands bara…
Fastighetskatt är svårare att ducka.

2 gillningar

Växla fastighetsskatt och ökad reavinstskatt på fastigheter mot lägre skatt på arbete vore vettigt. Många överskattar effekten av reavinstskatten när det gäller att uppmuntra gamlingar att sälja och flytta till mindre. Det är redan idag fördelaktigt, men det förstår inte folk pga ekonomisk analfabetism. Kommer inte göra någon större skillnad om den variabeln ändras.

6 gillningar

Att införa förmögenhets skatt å fastighets skatt igen är idioti… Eller de är så jag tycker…
När vi väl hade de en gång å tog bort de, varför införa någe dåligt igen…
Vi betalar våra fastigheter med skattade pengar, sen ska vi betala skatt varje år för vi äger en fastighet (fastighetsskatt) sen när vi säljer så får vi betala reavinst skatt på de…

9 gillningar

då sänker man skatten du betalar på arbete och det du tjänat när du säljer bostaden på en evigt stigande marknad :slight_smile:

Oki, nu så jobbar inte jag å skulle jag ha gjort de så hade de varit sämre ändå genom att då skulle man behöva jobba en hel del för att kompensera…

Är det samma förslag som presenteras 2020?

Fastighetsskatten var aldrig dålig, den är i själva verket en av de minst skadliga skatter som finns. Vi avskaffade den pga ren populism.

Fast just fastighetsskatt är ju ganska logisk när man tänker efter, även när man bortser från andra fördelar. Staten upprätthåller din äganderätt till fastigheten och driver därför in en slant för detta. Kanske att fastighetsskatten skulle öronmärkas till utbyggnaden av försvaret och liknande så att det blir lite mer pedagogiskt för folk?

11 gillningar

När den fanns skulle de ha kostat mig flera tusen varje månad fullt ut, men hade taxeringen lågt ställd för att inte behöva hamna för högt för de kunde då även gjort att man fått betala förmögenhets skatt… Som en bonus infördes 4% regeln, dvs att ingen ska betala mer än 4% av sin inkomst i fastighetsskatt…

Allt de beror ju på hur stor skatten ska vara… De bara kolla va typ 1% av taxeringsvärdet gör… Saftiga summor…

Sossarna har förlorat val på fastighetsskatten så de lär inte ensamma driva frågan, lika lite som de aktivt verkar för att avskaffa monarkin.

3 gillningar

Fastighetskatt är en bra ide för att minska bostadsbristen. Väldigt många “skogsbaroner” som köpt ställen för att komma åt skogen och låter husen stå och förfalla. Så länge skatten är per kvadratmeter så är det en bra ide.

2 gillningar

Detta skulle trigga ett landsbygdsuppror.

5 gillningar

är väl vettigare att det är för bostadsvärdet? Trycker ned priserna i områden med löjliga prisnivåer och stimulerar de områden med billigare boenden?

3 gillningar

Bättre med skatt på markvärdet än på bostadsvärdet – alltså samma skatt för en ödetomt som för en skyskrapa – om man vill gynna bostadsbyggande.

2 gillningar

Vi skall inte öronmärka några skatter till något ändamål. Då finns det risk att helt plötsligt är öronen slut och viktiga områden som Försvaret får inte resurser att lösa sin uppgift. Vissa särintressen är verkligen inte särintressen annat än i en djupt sinnerförvirrad människas huvud.

5 gillningar

Grundläggande skatteteori är att beskatta sådant som är nödvändigt för människan att konsumera och lyxprodukter.
Dvs skatta mat, vatten, medicin, ägt boende, lyxbilar, lyxprodukter generellt, elektronik osv.

Dock moraliskt svårt att beskatta mat, vatten och medicin.

Boende är speciellt bra att beskatta för du kommer inte undan. Är en fast tillgång som är väldokumenterat i register. Enklare undvika skatt på arbete genom svart arbete än att undvika skatt på ditt boende.

För att undvika snedvridning av incitament bör man sträva efter en bred skattebas och låg beskattning. Alltså beskatta många olika saker men med låg skatt.

2 gillningar

Att beskatta många olika saker med låg skatt, är det vad som kallas valfrihet?