Pensionsmyndigheten har släppt en ny rapport kring situationen för dagens pensionärer samt lite allmän makrodata på förmögenheter samt inkomst för median Svensken per åldersgrupp,
Hela rapporten finns är,
Fin bild på inkomster från olika källor,
Relativt ojämnstälde pensioner, många som fortfarande arbetar upp till ca 70 års ålder som förklarar skillnaden.
I genomsnitt har en 65 årig pensionär samma disponibel inkomst som en 29-åring, vid 70 års ålder har man samma disponibel inkomst som en 24-åring.
Nettoförmögenhet skattat utifrån deklarerad kapitalinkomst, men ändå intressant siffror.
Kanska tydlig tendens att disponibel inkomst sjunker med ökande ålder,
De viktigaste iakttagelserna i rapporten är:
• Pensionärernas ekonomi är generellt sett god i förhållande till befolkningens ekonomi i stort. Pensionsmyndighetens bedömning att pensionärernas ekonomi generellt sett är god innebär dock inte att den ekonomiska situationen är god för alla pensionärer.
• Pensionärernas ekonomiska standard, det vill säga då hänsyn tas till hushållssammansättningen, var 82 procent av 20 till 64-åringarnas standard under 2019.
• Pensionärernas individuella disponibla inkomster var under samma år 66 procent av 20 till 64-åringarnas.
• Förmögenheten var sex gånger högre bland pensionärerna än inom åldersgruppen 20 till 64 år.
• Pensionärer är på motsvarande vis som övriga befolkningen en heterogen grupp och det finns en betydande spridning av såväl inkomster som förmögenheterna bland pensionärerna.
• Sammanboende pensionärerna har en högre disponibel inkomst och högre ekonomisk standard än ensamstående pensionärer.
• Kvinnor har genomgående lägre inkomster och förmögenheter än män, detta gäller särskilt äldre ensamstående kvinnor.
• En genomsnittlig pensionär har en tillräcklig samlad inkomst, inklusive till exempel bostadstillägg, för åtminstone två tredjedelar av de genomsnittliga utgifterna de förväntas ha. För den femtedel av pensionärerna med lägst inkomster, drygt 375 000 pensionärer, rör det sig dock om högst runt en tusenlapp som ska täcka den sista tredjedelen av utgifter.
Ps, Medianförmögenheten vid 65 års ålder för ensamstående var 0 kr år 2019, troligen fler som behöver ta del av @janbolmeson råd.
Den skattade genomsnittliga nettoförmögenheten, utöver den egna bostaden, bland pensionärerna var 117 000 kronor under 2019. Det är sex gånger så hög förmögenhet som finns i åldersgruppen 20 till 64 år. Förmögenheterna är inte jämt fördelade utan koncentrerade dels till den majoritet som äger sin bostad och dels till de högre percentilgrupperna. Ensamstående pensionärer har genomgående lägre förmögenhet än sammanboende. Medianförmögenheten för en ensamstående kvinna eller man vid 65 års ålder är noll kronor. Den sammanboende kvinnan och mannen har dock en medianförmögenhet på 215 000 kronor respektive 193 000 kronor. Rapporten visar också att den rikaste femtedelen av 65-åringarna som äger sin bostad, drygt 16 100 personer, hade en nettoförmögenhet över 1,5 miljon kronor utöver bostaden. Bland 80-åringarna som äger sin bostad hade den rikaste femtedelen, cirka 9 200 personer, en förmögenhet över 1,2 miljoner kronor utöver bostaden. Samtidigt skattas att hälften av alla pensionärer inte har någon finansiell förmögenhet alls, inom alla åldersgrupper och oavsett boendeform.