Nybörjarportföljen, globala barnportföljen och lysa

Hej!
Jag är 31 år och har rätt många frågor kring nybörjarportföljen och globala barnportföljen samt lysa. har läst många av ”rika tillsammans” artiklarna men har frågor kring dem.

Jag har en buffert och vill nu gå vidare till pengamaskinen och starta 60/40 (nybörjar) och 90/10 (globala) samt ev 30/70. Nu till mina frågor:

Nybörjarportföljen:
Vet att det finns en artikel att oftast lönar det sig att gå in med en klumpsumma istället för månadsspar, men att det är psykologiskt jobbigt. Men min fråga lyder; om man inte har en sån hög summa att starta med går det bra ändå? Hade man kunnat börja med en liten summa på ca ‪10 000-20‬ 000kr och sedan månadsspara ca 1000-1500kr/månad?
Hade man sen kunnat, trots månadsspar, lägga in fler klumpsummor, exempelvis 20 000kr/år (vilken månad på året är bäst då?) plus månadsspar, undrar om detta går även i globala barnportföljen?

Finns det någon gräns hur liten/hög summan bör vara i månadsspar i nybörjarportföljen? Uppfattade i artiklarna att majoriteten av pengarna som ska investeras bör vara i ex 90/10 globala barnportföljen? Så tänker att det är onödigt att månadsspara lika högt i lågrisk och nybörjarportföljen som i globala barnportföljen?

Maxbeloppet i nybörjarportföljen bör inte vara mer än ‪100 000- 200 000, uppfattade jag det som‬?
Menas det att storleken på klumpsumman att starta investeringen med eller menas det att hela portföljen inte bör överskrida 200 000kr över tid, att man hela tiden ”plocka ur” avkastningen som överskrider 200 000kr? Alltså att man inte bör månadsspara om man lägger in 200 000kr? Eller hur ska man tänka, när är just min ”portfölj full?”. Är det ngn summa som anses att man bör flytta avkastningen till nästa portfölj, ex till 90/10, om bufferten är orörd och inte behöver fyllas på?
Vad gör man när portföljen är full? Eller kan man bara låta pengarna ”rulla på”?. Vet att det finns en artikel om det, men vet inte vilka summor det gäller och när portföljerna anses vara ”fulla”.

Jag funderar på att starta lysa med nybörjarportföljen 60/40 och globala 90/10, funderar även på 30/70, men är det onödigt? Lönar sig lågrisk 30/70 på ett isk? Tänker vad är genomsnittliga avkastningen i procent / år i lågrisk?

Till min fråga gällande alla dessa portföljer i lysa;

Dessa portföljer balanserar lysa åt mig va?
Går risken att ändra under tid? Eller gäller balanseringen som jag väljer nu under hela tiden?
Hur bör jag tänka över tid? Kan nybörjarportföljen ”rulla på” eller bör jag sänka risken ju äldre jag blir, har inget specifikt mål med pengarna just idag men kanske kommer på efter 6 år att jag vill göra ngt, hur lång tid innan ska man sänka risken? Ett år innan eller ännu tidigare? Eller ska man istället plocka ur pengar man behöver om något år och låta riskfördelningen på övriga pengar vara 60/40?
När bör risken i globala barnportföljen sänkas, tänker att den blir mitt pensionsspar. Låt säga att man vill gå i pension vid 65 år, bör man då sänka risken från 90/10 flera år före, några år före eller bara ett år före? Och vilken risk bör man välja då? Föra över dem till nybörjarportföljen eller?

Hoppas någon kan svara på dessa frågor :slight_smile:

Jag tycker att det låter väldigt krångligt med hinkar hit och dit så jag gör så här personligen: 100% aktier (Lysa eller typ Avanza Global) tills jag är 55 år. När jag blir 55 år kollar jag hur AP7 Såfa fördelar mellan aktier och räntor för att få lite tips om lämplig fördelning under resten av mina levnadsår. Som svar på din fråga om Lysa så kan du byta fördelning när du vill så fixar dem det automatiskt.

Detta förenklar min planering utan krångel.

Hur vet jag att detta är ok för hur jag mår vid nedgångar som sker då och då på börsen? Jo jag går in på pensionsmyndigheten och kollar min premiepensionshistoria sen år 2000 tills idag. Hur har det sett ut historiskt för mig?

Jag har aldrig gjort ett aktiv val utan stannat kvar (varit soffliggare) i PPM.

Här följer några exempel hur min avkastning sett ut vid dem största kriserna:

År 2000: -4%

År 2001: -14%

År 2002: -27%.

År 2008: -36%

Hur har det gått då kanske ni undrar? Snittavkastningen för mig har varit 9.8% per år.

Tuff start kan man säga men detta använder jag som en påminnelse om att sitter jag still i båten så blir det nog bra till slut.

Glöm inte att du bara är 31 år så investera 100% i aktiedelen och låt tiden vara din bästa vän är mitt råd.

För en pengamaskin (pension) är detta det bästa svaret. Sjysst exempel med dina dippar och stt du tjänat på det ändå! ?? Jag har också tänkt snegla på AP7 Såfa när jag närmar mig pensionen.

Hinkarna, tycker jag, blir framförallt aktuella när man även har ett målsparande på medellång sikt. Då vill man ju gärna ha lägre risk så att pengarna finns när man tänkt använda dem.