Oljeraset

Hej! Nu när Brent oljan rasat över 60% på 3 månader är det inte dags att köpa i råvara nu då?

Snart flyter det ju bokstavligt talat på gatorna…

Vad är det jag missar här? Det är ju inte så att vi plötsligt kommer sluta konsumera olja och hur i helsike kan då värdet minska så mycket plötsligt på en råvara liksom?

hälsningar,

John

… var det inte bland annat därför att oljepriset rasade så mycket som det gjorde… Det uppstod ett överskott och överproduktion precis för att det förmodligen kommer bli mycket lägre konsumtion av olja på grund av av alla lockdowns, minskat efterfrågan och det ekonomiska marknadsläge.

Vi började alltså plötsligt sluta konsumera olja nu… och en bra tid framöver.

Jo exakt, men det är helt orimligt att avstannandet i konsumtionen kommer vara bestående. Om vi nu förutsätter att ekonomierna hämtar sig närmsta 2-3åren. När samhällena är på rull igen har jag svårt att se att det finns alternativa lösningar till ett problem som expertisen sagt skulle ta decennier att bygga upp. Änsålänge är väl ändå oljan ”blodet” som håller igång vårat konsumtionssamhälle!?

Problemet blir att lyckas investera i oljan på ett sätt där du får betalt för risken. Samma problem som med alla investeringar. Om du köper aktier i ett oljebolag, hur vet du då att det bolaget inte går i konkurs? Om du köper aktier i alla oljebolag så står du ändå med risken att det blir utkonkurrerade av uppstickare som du inte äger. Köper du warranter så måste du har datum för hur länge krisen ska pågå. Köper du oljefat så ska du förvara dem någonstans. Köper du certifikat i Brent-olja så gäller det att Nordsjön står sig i konkurrensen med andra oljekällor. Inte så roligt för dig om oljeplattformarna läggs ner för att det är billigare att spräcka berg i Nordamerika.

Jag säger inte att detta är omöjligt för det kan jag faktiskt ingenting om. Jag är bara en killgissande småsparare och tycker inte ens att sådana här investeringar är särskilt intressanta. Jag lyfter bara några av problemen som JAG hade läst på om innan jag skulle göra en sådan här investering.

Gemensamt för alla sätten att investera är att du har två problem:

  1. För att göra vinst måste du göra en bättre bedömning av läget än vad resten av marknaden gör.
  2. Den förväntade riskjusterade avkastningen bör vara minst lika god som andra alternativ, till exempel en indexfond.

Hm, funderar… Certifikat är väl att man köper fysisk olja? Då borde det kvitta vem som är leverantören, har man certifikat till ett värde av ex. 1 fat där råvaran sedan stiger med 60% kvittar det väl om företaget som tog upp det går på knäna?

Jan & Carolin, ni refererade i något avsnitt till W.B “Buy When There’s Blood in the Streets”. Min grundfråga är nog egentligen om inte samma “uttryck” gäller för råvaror som för aktier!?

Jag håller med Emil. Det känns som en ytterst ytlig analys att man ska köpa olja nu bara för att priset gått ner mycket och att tappet på efterfrågan rimligtvis är tillfällig. Om detta stämmer, varför gör resten av marknaden en helt annan bedömning?

Om jag också får killgissa så tror jag att din bedömning John stämmer, i alla fall på sikt, men att risken i en sådan investering är så hög att få vill ta den chansningen. Lite som Emil är inne på, den riskjusterade avkastningen är antagligen rätt låg i olja just nu - dvs high risk, high reward.

Anledningen till att oljepriset blev negativt beror förresten just på sådan här spekulation. Investerare köpte warranter och lovade därmed att ta emot oljefat vid ett visst datum i framtiden. Tanken är att man säljer vidare kontraktet när datumet närmar sig. Nu var det inte längre någon som ville köpa olja när datumen närmade sig, så för att finansvalparna skulle slippa ta emot oljefartyg vid sin port blev de tvungna att betala någon för att ta över kontraktet!

Här är en kul beskrivning av när detta hände genom slarv en gång: https://thedailywtf.com/articles/Special-Delivery

Haha, tack för en bra story! Här ett en annan variant på vad som kan hända om man inte vet vad man gör https://omniekonomi.se/experten-efter-oljekollapsen-klantskalle-gjorde-bort-sig/a/Op9RW1

Nä, jag får nog läsa på lite mer om man ska våga sig på att köpa olja ?

…man kan kanske inte riktigt jämföra aktier och råvaror vid stora fall trottsallt.

Tack för era svar!