Hej,
Tack för de utmärkta två avsnitten i podden om bolån nyligen!
Har två frågor som jag undrar om ni kan resonera lite (mer) kring.
-
När jag förhandlat ner bolåneräntan med vår bank (SEB) upplever jag att de efter en ganska kort tid höjer den igen men vi får inte i förväg veta när så sker. T.ex. hade jag fått ner den i juni och av en slump såg jag att de plötsligt höjt med 0.15% i december. Alltså två kvartal senare. Perioden innan hade vi dock samma ränta i ett helt år. Ska man behöva bevaka och förhandla med banken vart och vartannat kvartal, det känns ju jättejobbigt?
-
Vi amorterar sedan flera år ca 1% av våra bolån årligen, vi ligger dock klart under amorteringskraven. Vi vill nu göra två saker som känns väldigt motstridiga; dels öka amorteringstakten. Men dels också höja våra lån för att bekosta renovering av huset, senare även ny bil.
Vi lånar hellre mer än att ta av vårt sparande (sälja aktier/fonder).
Hur ska man tänka här; hade det varit ”smartare” att inte amortera alls och istället haft ett dedikerat sparande i några år för att få ihop till denna renovering /bil som vi visste skulle komma? Eller skulle vi amorterat ännu mer och istället nu öka på lånet med våra nya lånebehov?
Kort o gott, hur ska man tänka med löpande amortering kontra nya lån, i förhållande till eget sparande till investeringar /kostnader i form renovering av huset /ny bil?