Om bolån

Hej,Tack för de utmärkta två avsnitten i podden om bolån nyligen!Har två frågor som jag undrar om ni kan resonera lite (mer) kring.1. När jag förhandlat ner bolåneräntan med vår bank (SEB) upplever jag att de efter en ganska kort tid höjer den igen men vi får inte i förväg veta när så sker. T.ex. hade jag fått ner den i juni och av en slump såg jag att de plötsligt höjt med 0.15% i december. Alltså två kvartal senare. Perioden innan hade vi dock samma ränta i ett helt år. Ska man behöva bevaka och förhandla med banken vart och vartannat kvartal, det känns ju jättejobbigt?2. Vi amorterar sedan flera år ca 1% av våra bolån årligen, vi ligger dock klart under amorteringskraven. Vi vill nu göra två saker som känns väldigt motstridiga; dels öka amorteringstakten. Men dels också höja våra lån för att bekosta renovering av huset, senare även ny bil.Vi lånar hellre mer än att ta av vårt sparande (sälja aktier/fonder).Hur ska man tänka här; hade det varit ”smartare” att inte amortera alls och istället haft ett dedikerat sparande i några år för att få ihop till denna renovering /bil som vi visste skulle komma? Eller skulle vi amorterat ännu mer och istället nu öka på lånet med våra nya lånebehov?Kort o gott, hur ska man tänka med löpande amortering kontra nya lån, i förhållande till eget sparande till investeringar /kostnader i form renovering av huset /ny bil?

Ska försöka svara lite kort iaf.

  1. Om ni har rörlig ränta så är det bara rabatten ni förhandlar om, så om bankens listränta höjs så höjs er ränta med samma höjning. Det man förhandlat om brukar vara 1 år. Om det var en bunden ränta ni förhandlat om är det mycket konstigt om räntan höjts men det tror jag inte ni har.
  2. Amortera eller inte är nog inte så stor skillnad, visst om man amorterar så minskar räntekostnaden minimalt. Tänk dock på att när ni lånar mer pengar så måste ni antingen amortera ner hela det nya lånet på 10 år eller så kommer hela ert bolån få amorteringskrav, dvs amorteringen kommer höjas rejält. Så i ert fall när ert bolån inte har nåt amorteringskrav så kanske det hade varit bättre att spara istället. Det är nog inget jätteproblem för jag gissar att ni vill amortera ner ert tilläggslån inom 10 år ändå.