Omöjligt att investera i tillväxtmarknader till låga avgifter?

Det pratas ofta om att ett vanligt misstag man gör som sparare är att man inte sprider sina risker. Det är något jag i möjligaste mån vill undvika. Jag tycker också mycket tack vare Jans fina arbete att billiga indexfonder är det bästa alternativet för en långsiktig sparare, åtminstone för huvuddelen av det långsiktiga sparandet som är beroende av börsutvecklingen.

Problemet som jag ser det är att det verkar omöjligt att spara på detta sätt och samtidigt sprida sina risker, eller är jag bara för mycket av en nybörjare och misslyckas med att hitta rätt produkter?

De allra flesta indexfonder eller ETF:er som man faktiskt kan köpa via Avanza och Nordnet är väldigt exponerade mot USA, Europa och Asiens största ekonomier. Även fonder med begreppet “tillväxtmarknad” har sina största placeringar i bolag som man annars kan hitta i s.k. Asienfonder, så det blir inte mycket riskspridning i att t.ex. köpa en sådan tillväxtmarknadfond och sedan en Asienfond. De renodlade Latinamerikafonderna eller andra regionala fonder är väldigt dyra eftersom det inte verkar handla om indexfonder, och dyra fonder är ju allt som oftast en rip-off. Globalfonderna är väldigt viktade mot Nordamerika och Europa, och sådana placeringar kan man ju redan ramla över i andra fonder.

Jag därför kunna investera i tillväxtmarknadindexfonder, men det verkar kört? Varför är det på det viset? Saknas det efterfrågan? Det tycks märkligt eftersom det uppenbarligen verkar finnas ett sug på aktivt förvaltade fonder för tillväxtregioner. Har jag missat någon produkt med exponering mot tillväxtmarknader som inte har samma nackdelar som de jag tagit upp? Tacksam för funderingar i ämnet, för detta gör mig vansinnig. Det känns bara som att man förpackar samma placeringar med samma exponering i olika produkter med olika namn, men allt är som en gammal lärare på universitetet brukade säga under föreläsningarna: “same, same”.

 

Den enda jag hittat är Länsförsäkringar Indexnära Tillväxtmarknad och den har du säkert sett också.

75 procent Asien exklusive Japan väger väldigt tungt. Har man denna fond blir det ju knappast aktuellt med en Asienfond.

Förvaltningskostnad 0.4 och reell kostnad på 0.53 känns OK.

Personligen är jag nöjd med att förutom räntesparande ha en globalfond, LF indexnära Tillväxtmarknad samt Spiltan Investmentbolag. Jag förstår samtidigt att många vill ha en annan fördelning. Förhoppningsvis kommer en mera utpräglad tilläxtfond med låg avgift så småningom.

Länsförsäkringar Indexnära Tillväxtmarknad är en bra fond. Men den är samtidigt, som du mycket riktigt påpekar, inte särskilt utmärkande när man ser till innehållet. Sånt här gör mig faktiskt tokig. Det är som när man kliver in i en livsmedelsbutik och ska köpa misopasta, men det finns ingen att hitta, samtidigt som butiken saluför 12 olika sorters tomatketchup och 31 sorters makaroner. Måste vi verkligen ha ett gigantiskt utbud av sådant som redan finns i överflöd, men inget av det andra? Den enda slutsatsen jag kan dra av det usla utbudet när det gäller tillväxtmarknadfondernas frånvaro är att bankerna antagligen tjänar för mycket kosing på sina aktivt förvaltade BRIC-fonder och det varit tyst om tjat kring billigare och bättre produkter för tillväxtmarknader. Som du säger, låt oss hoppas att någon upptäcker att vissa föredrar miso framför massvis med alternativ för tomatketchup någon gång. Då köper i alla fall jag.

Bra jobbat av LF i alla fall. Sparar tillräckligt många i denna fond, så lär nog konkurrenterna dyka upp.

Du har helt rätt i att det är svårt att hitta billiga indexfonder för tillväxtmarknader. En halvlösning är, vilket Nestor nämner, att skippa Asienfonden och bara ha LF:s tillväxtmarknadsfond. Då blir du åtminstone inte dubbelexponerad mot till exempel Kina, Sydkorea och Taiwan som är stora i både Asienfonden och tillväxtfonden. På länken nedan ser du vilket index LF:s tillväxtfond följer samt vilka länder som ingår. Hyfsad spridning trots allt, tycker jag (48 procent Bric-länder).

https://www.msci.com/emerging-markets

/Kim Lind (enkel-ekonomi.blog)

 

Köp en renodlad Brasilien, Latinamerika eller Sydamerikafond. Visserligen oftast aktivt förvaltade och prisatta därefter men just nu kan du ju handla till 20% rabatt pga de ekonomiska och politiska oroligheterna i regionen.

Själv gick jag in i Handelsbanken Brasilienfond i dag (1,85 % förvaltningsavgift).

Christian (sazina på Shareville)

Visst är det som ni säger, Nestor och Kim, man får hyfsad spridning med Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära. Jag tycker bara att det är för dålig spridning mellan de olika lågprisfonderna, vilket gissningsvis har sina förklaringar. Förmodligen är det så att det knappast finns folkmassor som är beredda att slå ner bankdörrar för att kunna köpa sig fler och mer spridda varianter på indexfonder i tillväxtmarknader och dels så är nog bankerna rätt så nöjda med att ha sina nischade tillväxtmarknadsfonder aktivt förvaltade, på så vis kan man ju ta betalt därefter. Jag känner mig dock rätt tveksam till att köpa en sådan fond med tanke på att avgifterna är riktigt avskräckande och jag känner inte att jag kan lita till hur pass “aktivt” och väl förvaltad dessa fonder är.

Det är dock framförallt principen som stör mig något enormt. Det är som att kliva in i en livsmedelsbutik på jakt efter misopasta, inte hitta någon men väl där finna 14 olika sorters ketchup och 8 varianter av smörgåsgurka. Avsaknad av bredd i utbudet gör en inte mindre vansinnig vare sig det handlar om att köpa livsmedel eller fonder och jag tycker faktiskt att man i bägge fall kan kräva betydligt mer.