Passiva hinken på Nordnet och mellanrisk på lysa?

Hej!

Jag har aldrig kunnat så mycket om sparande då jag under många år varit student och inte haft så mycket pengar att spara. Nu är jag dock börjat arbeta och tjäna pengar så har varit i behov av att lära mig investera.

Innan jag började läsa på denna blogg om 4 hinkar så startade jag ett Nordnetkonto och la pengar i 3 fonder (Länsförsäkringar global indexnära, SEB Sverige indexfond och Swedbank Robur acces Asien).

Sedan hittade jag rika tillsammans och lärde mig om fyra hinkar och lysa. Så jag öppnade ett konto på lysa med en 60/40 fördelning. Min buffert har jag på ett vanligt sparkonto.

Min fråga är väl egentligen om det finns någon nackdel att göra som jag gör att ha den passiva hinken på Nordnet med enbart aktiefonder? Fördelen med att slippa ombalansering som lysa tillför spelar ju mindre roll om den passiva hinken är 100 % aktiefonder som i mitt fall. Men då rekomenderar ju principen att jag borde ha 10% räntor i den hinken.

 

Alltså, borde jag sälja mitt Nordnet-innehav och starta en passiv 90/10 hink på lysa istället?

Mvh

Den passiva hinken behöver egentligen inga räntefonder. Skulle du verkligen sova bättee om natten av att ha 10% räntor i en portfölj du ändå har på lång sikt? Säg att börsen sjunker 30% som i våras; mår du bättre av att bara tappa 27%? Själv tycker jag att det ligger inom felmarginalen och hade istället legat vaken när börsen går upp och jag missar 10% av uppgången.

Jag har min mellanrisk på Lysa och passiva hinken helt i Avanza Global och Avanza Emerging Markets. Ingen ombalansering. Alltså i princip samma upplägg som du tänkt dig.

Håller med Emil, men ville bara lägga till varför jag valde 10% ränta istället för 100% även fast jag planerar att äga aktier hela livet.

Någon gång under resans gång kanske man vill börja spendera lite. Och då är det ganska skönt att ligga rätt placerad redan från början. 10% är egentligen bara 2,5x 4% om man kör lite av FIRE safe withdrawl rate. Även om vi har en sur börs 2-3 år så kommer man åt sina 4% per år i 2,5 år iaf utan att behöva sälja aktierna.

Att ha 90/10 på lysa är jag desto mer tveksam till eftersom du inte kan sälja räntorna separat där. vill man skydda sig mot volatilitet bör man man nog dra ner risken ännu mer för att det ska få effekt som du säger. -30 eller -27 det är sak samma. har du däremot en 70/30 på lysa så går du bara ner -21 istället för -30.

 

100% aktier hos nordnet långsiktigt är nog bra tror jag, du kan göra en billigare portfölj än lysa.

vill man bara köra lysa hade man kunnat köra en 100/0 och en 80/20 tex. då har man två portföljer, en som avkastar kanske 7% med stora svängningar och en som avkastar 2-3% med lite lugnare svängningar som man kommer kunna sälja av tidigare om man behöver pengar. summan av dessa två portföljer blir din totala portfölj. jag vet man tappar lite vitsen med att ha en fondrobot, men man har ändå lite mer kontroll över vad som säljs och vad som köps. köper eller säljer du aktier eller räntor.

Ja, bra poängterat! Men man behöver inte hålla de där 10% räntorna hela tiden för att ha 2,5 årsutgift på lager när man går i pension. Det räcker att införa räntor när man börjar närma sig.