Pensionsspara på Avanza som egenföretagare med AB?

Hej!

Jag är 28 år och har ett aktiebolag med endast mig själv som anställd och som jag själv administrerar. Jag är frilansande kulturarbetare och får därför periodvis mycket stora intäkter till företaget och periodvis inga alls. Detta balanserar jag med att ta ut en relativt låg lön från företaget varje månad. Jag vill dock planera långsiktigt och börja pensionsspara månadsvis men jag har varken kunskap eller tid att sätta mig in i det. Jag har startat ett konto hos Avanza men har ingen aning om vad jag ska investera i, särskilt som jag läst en del negativt om deras Avanza Auto.

Vad är egentligen skillnaden på att pensionsspara och att månadsspara långsiktigt? Vad ska jag investera i för att få en trygg och långsiktig avkastning med minsta möjliga egenadministration?

Tack för hjälpen!

Hej Emma!

Först och främst är jag så glad att du tänker på det här! Jag har själv frilansat en del inom kultur och gått kulturutbildningar, vet att många i branschen tyvärr missar den här delen med pensionssparande.

Först kan jag länka till denna artikel med tips för pensionen.

En sak att komma ihåg t.ex. är att om man tar ut en lägre lön i bolaget än man skulle kunna ha möjlighet att göra så innebär det att du får mindre inbetalningar till den allmänna pensionen. 18,5% av din inkomst sparas nämligen till den allmänna pensionen, så ju högre inkomst man har desto mer får du i pension.

När man är egenföretagare och därmed inte får tjänstepensionen inbetald av en arbetsgivare är det en faktor att tänka på, då det blir en allt viktigare del av pensionen. Tipsar om denna text.
https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/vad-paverkar-din-pension/du-som-ar-foretagare.

Eftersom du är ung och har många år till pensionen skulle Globala Barnportföljen vara ett bra alternativ till pensionssparandet. Om den kan du läsa i denna artikel, varför den passar och vilka fonder man väljer till den.

Att pensionsspara och månadsspara långsiktigt kan vara samma sak, det beror på vad man sparar till. Pensionen är ju minst sagt långsiktig, så många sparar till pensionen när de sparar långsiktigt. Det kan även vara olika saker, jag är 22 år gammal och om jag vill flytta utomlands när jag är 40 så är det ett långsiktigt sparande, även om det inte är till pensionen.

Om du inte läst bloggens introduktionsinlägg så kan man lära sig mycket om investeringar, känns det som mycket att läsa kan man kolla youtubeklippet eller lyssna på poddvarianten istället. När du väl gjort det så är tanken att du inte ska behöva lägga tid på det mer.

Hälsningar
Elin