Positiva elnyheter - som kontrast till alla andra negativa

Ok, vi har ett par domedagstrådar om energi/elkrisen. Den här tråden får innehålla positiva nyheter.

Värt är att komma ihåg “The Shock cycle”

 • Assume good news is permanent.
 • Oblivious to bad news.
 • Ignore bad news.
 • Deny bad news.
 • Panic at bad news.
 • Accept bad news.
 • Ignore good news.
 • Deny good news.
 • Accept good news.
 • Assume good news is permanent.
17 gillningar

EU har nått sitt mål att fylla gaslagren till 80 % redan idag 31 augusti trots att målet var 1 november. Långt före 2021 och målet.

Källa: How much of Europe’s gas storage is filled

Tysklands siffror trendar rätt:

Från Twitter:

Electricity usage in Denmark (news a few days ago) is down 10% compared to the “normal” this time of year.

Gas consumption the first six months of 2022 in The Netherlands is down 25% compared to last year.

Källa: Natural gas consumption 25 percent lower in first half of 2022

18 gillningar

Tittade på Sveriges elproduktion idag och blev glatt överraskad att hela 13 % var vindkraft. Känns som det var igår (egentligen 10-15 år sedan) som det var runt 1 % :wink: stark utveckling tycker jag!

8 gillningar

Tror att man kan tänka lite som aktiemarknaden, alla verkar nästan redan ha prisat in sinnesjuka elpriser och räknar med raggsockor och kall havregrynsgröt, så tror ändå det finns potential för positiva överaskningar.

8 gillningar

Det har faktiskt gått rätt snabbt med vindkraften. Från 482 GWh 2001 till 27 526 GWh 2020.

Elen från solcellerna har också utvecklats snabbt. Dessutom ser vi en extrem boom vad det gäller solceller, gissningsvis kommer siffrorna för 2022-2024 vara bra mycket högre :slight_smile:

3 gillningar

Ja, det är en ganska typisk siffra en medelmåttig dag och runt månadssnitt. Du har dagar i augusti där det snittat runt 30%, och det är ju trevligt att kunna spara den vattenmängden tills i vinter.

1 gillning

Håll tummarna för att Finland får sin nya kärnkraftsreaktor i full fart tills årskiftet. Vi har också väldigt mycket nya projekt som ökar vindkraftskapaciteten under nästa året. Vi borde vara nästan oberoende av svenskproducerad el nästa år och när det kan vara dåliga nyheter för era elproducenter kan det vara goda nyheter för svenska konsumenter.

6 gillningar

Det är verkligen på gränsen, Olkiluoto 3 är väl på 1600MW och ni brukar ligga och sniffa på 2000MW i import ofta. Kunde ni inte dragit till med en lite större och fått saken ur världen :grin:. Men jo vi får hoppas att ni får ordning på grejerna. Det såg ju så lovande ut i måndags, och sen pang (lila är alltså när något hände som inte riktigt skulle hända i O3)

Oroa dig inte, vi har förhoppningsvis andra att exportera till om ockerpriser består.

1 gillning

Åh! Bra tråd. Äntligen, det har faktiskt varit lite domedagsstämning här på sista tiden.

Vet man vad Danmarks siffror beror på? Har de styrande gjort någonting för att minska förbrukningen eller har folket blivit mer medvetna? Kul, hur som.

2 gillningar

Bra. Men har skett med hjälp av rysk gas som vi köpt jättedyrt från Kina.

1 gillning

Inte positivt :angry:

1 gillning

Det kanske hade varit intressant med en poll på dessa, så man kan se fördelningen för vart i cyceln som medelmmarna här på RT befinner sig. Sen ev. följa upp vid senare tillfälle(n) :thinking:

Att vara nyktert realistisk är långsiktigt hållbart och positivt. Ytlig feelgood är inte sällan motsatsen - då kan man ju istället ägna sig åt nöjen som att spela tennis, grilla, skogspromenad.

1 gillning

Hörde om något igår på Studio 1 på P1 som skulle kunna bli en game changer. EU planerar någon form av politisk intervention. Det spekuleras i att frikoppla elpriset från gaspriset. Det skulle bli helt andra elpriser då. Och rimligt försvar mot Putins krig.

2 gillningar

Det saknas ett steg

 • Accept bad news.
 • Try to short the market to exploit the bad news
 • Ignore good news.

Jag får erkänna det steget kom på min radar igår så det är nog där jag är. Hmm, kan man inte gå kort på elpriset och på så sätt undvika större kostnader i vintermånaderna om det fortsätter. Clever like a fox. Sen kom jag på att det inte var så avancerat och coolt, det är ju i stort sett det som kallas bundet elavtal…

3 gillningar

Men det har ju tuffat på på ~3000MW (samma som precis innan droppet i måndags) kärnkraft efter tisdag.
Finlands sammanlagda potentiella nettoeffekt för kärnkraft med OL3 borde bli 890x2+507x2+1600 = 4394MW

1 gillning

Ja, dom fick ihop det igen sen snart. Tyckte bara det såg så kul ut för att vara kärnkraft, lite o-shit tryck-på-röda-knappen snabbt i betatestning som när man står hemma i garaget och testar sin nya ihopkoppling.

1 gillning

Egentligen är vårat höga el-pris danskj*******s fel.
Hade dom haft något annat än vindkraft så dom inte hade behövt importera nästan all sin kraft från Sverige när det inte blåser, så hade elen varit mycket billigare.

2 gillningar

Det var nog ganska planerat, ett likadant planerat hack idag vid 10, sen kommer de dra igång igen vid 21:00 ikväll: TVO - OL3-tuotanto koekäytön aikana.
(på finska, men tabellen i slutet går nog läsa ändå)

1 gillning

:star: Sverige har haft lägst elpriser av alla länder i EU year to date

:star: Sverige har exporterat mest el av alla länder i EU year to date

:star: SE1 och SE2 (tillsammans med norra Norge) har ÖVERLÄGSET billigast energi i hela Europa och kommer locka till sig industrier från alla möjliga länder som vill ha billig el. Rushen har bara börjat. Arbetslösheten i den stundande lågkonjunkturen kommer att bromsas i Sverige så länge folk är villiga att flytta till Norrland. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att är du arbetslös i Sverige idag så är du bara rädd för att flytta till Norrland. Fegisar

25 gillningar