Råd till någon som aldrig sparat långsiktligt förut

Jag är en kvinna på 50 år som aldrig sparat långsiktigt men som alltid lyckats köpa och göra det mesta som jag satt upp som mål. Nu när jag passerat 50 så inser jag att jag måste ta tag i mitt ekonomiska läge inför framtiden. Inser också att det är onödigt sent då jag egentligen säkert hade kunnat sparat/investerat ganska regelbundet de senaste 10 åren men valt att resa och unna mig annat istället. Surt att vara efterklok. Nu är det dags för ändring. Jag tar gärna emot råd och tips för hur jag ska få möjlighet till både kortsiktig sparande/investerande (6-8år) och ett mer långsiktigt (16-18 år).

Jag löneväxlar sen ett par år tillbaka ungefär 1500 kr i månaden och har IPT 2. Jag kommer kunna löneväxla mer fr.o.m. nu, siktar på 3500 kr i månaden. Hur mycket mer bör jag spara per månad långsiktigt för att få möjlighet till ett bra utgångsläge som pensionär? Eller räcker det för att troligtvis nå mitt mål? Förstår ju att den frågan egentligen är omöjlig att svara på men mitt mål är att ha ut motsvarande 35 000 efter skatt i dagens penningvärde då jag går i pension (förmodligen vid 67-68 års ålder) I nuläget säger prognosen att jag skulle få ut 31 000 kr innan skatt (om jag inte sparar extra utan bara får inbetalt allmän pension och tjänstepension).

Jag vill också spara lite mer “kraftfullt” för att kunna göra en större investering på ca 500 000 kr om några år. I dagsläget sparar jag 2500 i fonder men kan öka till ca 4000-5000 kr. Hur ska jag investera dessa pengar för att kunna ha en teoretisk möjlighet till att nå det målet så snabbt som möjligt? Förstår givetvis att även den frågan är omöjligt att svara på eftersom ingen kan sia om hur börsen kommer gå. Jag önskar helt enkelt goda råd på hur jag skulle kunna fördela dessa pengar per månad.

Hälsningar från “Sent ska syndaren vakna”

Jag skulle sätta pengarna i billiga index fonder. Välj tre tex en global,en lokal och en som behandlar någon region du tror på.

Lägg dem i en isk

Exempel är Avanza global, Avanza zero och emerging market.

Starta ett automatiskt sparande och sen kan du glömma dem. Vid uttaget tar du och säljer andelar motsvarande 4% och tar det som utdelning och förstärkning till din pension.

Ränta på ränta effekten är fantastisk. En krona om dagen i 20 år till 10% avkastning och du hamnar runt 200.000 kr