Rådfrågning angående löneförhandling

Hej.

Tänkte passa på att använda den klokskap som finns här inne på forumet och höra mig för om ni kan vägleda mig i en löneförhandlings-

Har blivit erbjuden en ny tjänst på ett konkurrerande företag, jag har inte sökt jobbet utan dom har alltså sök upp mig, och hade häromdagen ett samtal om ersättningsnivå. Jag har så här långt inga egna anspråk på ersättning utan ville först höra deras erbjudande innan jag inkommer med mina egna. Den nya chefen var helt ok med detta och jag fick tid på mig att fundera kring ersättningen. För att hålla den egentliga ersättningsnivån utanför kan vi säga att jag på min nuvarande tjänst har en lön på 43000kr/ mån och den eventuella nya arbetsgivaren erbjöd mig nu 50 000kr i månaden. I min nuvarande roll kan man säga att jag fungerar som teknikspecialist och i den nya rollen skulle jag mer fungera som projektledare.

Hur ska jag nu agera?!
Jag är så klart intresserad av tjänsten och den lön som de erbjuder är helt klart bra, bättre än vad jag hade förväntat mig, men borde jag ta chansen och försöka få upp lönen ytterligare några tusenlappar? Är helt klart nöjd med erbjudandet men eftersom jag ännu inte inkommit med några egna löneanspråk funderar jag nu på om jag ska chansa och försöka få upp lönen ytterligare ett par tusenlappar / månad. Är det dumt att gapa efter för mycket…?!

Hur hade ni gjort?

Tjänstepension är med i deras erbjudande med en avsättning på 4,5 % upp till någon viss nivå och därefter 30% avsättning på överskjutande del.

Kan man förhandla om mer pension eller är den låst genom kollektivavtalet?
Hur hade ni gjort här?

Klurigt det där. Jag har inget bra råd (och är själv nyfiken på hur andra löneförhandlingsrävar tänker) Men jag kan påminna om att extra semesterdagar också kan vara förhandlingsbart. Om det däremot är klokt eller inte vet jag inte. Kan det tolkas som att man gärna heklst inte vill jobba? :slight_smile:

Grattis!

Här är en tråd som kan vara läsvärd:

Samt:

1 gillning

Utan att känna till några detaljer så tänker jag att eftersom de kontaktat dig så har jag svårt att se att de skulle ta illa upp om du förklarar att du är intresserad men att du gärna ser en något högre lön än den föreslagna.

Jag tror inte att den rekryterande chefen lagt sitt bud på en sådan nivå att en eller två tusenlappar till skulle innebära en förolämpning.

En liten risk kan ju vara att om man kommer in med en lön som är långt högre än övriga på arbetsplatsen så kanske man får en något flackare löneutveckling, men jag anser absolut att det är när man byter jobb som man verkligen har möjlighet att påverka plus-sidan i ens ekonomi så det kan vara värt att, även om man är smickrad, stå på sig lite.

Med detta sagt så är det ju du som känt av tonläge och vibbar, och som vet hur det brukar gå till i din bransch, som måste känna efter :slightly_smiling_face:
Lycka till!

2 gillningar

Den största frågan du ska ställa dig själv är väl om du lämna yrket som teknisk specialist och bli projektledare, det är ju ett helt annat typ av yrke. Det går ju alltid att byta tillbaka men ta inte ett jobb du inte är taggad på bara för att lönen är högre.

Jag ser det som självklart att det finns förhandlingsutrymme på löneerbjudandet, ge ett motbud på 2-3000 kr högre och se vad de säger.

Kommer du ha betald övertid och restid? Det måste du ha koll på innan du tackar ja, speciellt till en projektledartjänst som ofta innebär en ojämn arbetsbelastning. Det är ganska vanligt att de lockar med hög grundlön men så är övertiden bortförhandlad, även om du kompenseras med några extra semesterdagar så brukar arbetstagaren inte tjäna på det bytet.

2 gillningar

Kanske ett litet sidosteg till din egentliga fråga…

Eftersom du själv egentligen inte sökte tjänsten så skulle jag ta mig en ordentlig funderar på om det är en karriärväg du har tänkt dig ta. Ganska stor skillnad att jobba med det tekniska och hantera de mer administrativa sakerna. Lätt att bli lite bländad av mer pengar.

Men om det är en väg du tänkt ta så grattis!

2 gillningar

Först grattis till att blivit headhuntad! Alltid lika roligt att veta att man är eftertraktad.
Som flera redan har sagt, fundera på om du vill byta yrkesbana.

Jag har gjort likande resor tidigare och det har ALLTID funnits utrymme för förhandling.

Mina egna exempel:

  1. Jobbade som specialist på ett bolag, hade 31500 kr i lön. Blev uppraggad av en leverantör till bolaget. De gav mig bud på 35 000 kr. Gick med på det under provanställning i 6 månader mot att lönen efter skulle vara 38 000 kr och att 3000 kr * 6 månader skulle sättas in på tjänstepension.
  2. Blev uppraggad därifrån av ett konsultbolag. De erbjöd 40 000 kr, mitt motbud var 43 000 kr plus fri tjänstebil. Inga konstigheter.

Så det går absolut att förhandla, men var ödmjuk!

1 gillning

Tusen tack för alla tips. Ja, det är nog värt att försöka få upp lönen ett par tusenlappar till med rätt argument. Exempelvis har jag bonus på mitt nuvarande jobb vilket är något jag måste vara anställd i minst tre år för att få ta del av hos den nya arbetsgivaren.

2 gillningar

Något som jag gjorde i samma sits där jag blev headhuntad (jobbar som säljare) och fick upp lönen i denna förhandling med +11k per månad mot föregående. Jag kände mig redo att byta jobb då det var såpass attraktivt.

Men, så ringde jag min chef och berättade om att jag tänkte byta jobb, jag skulle alltså säga upp mig och hade tackat ja till det nya… Dagen efter fick jag möjligheten att om jag stannade kvar komma upp ett snäpp på karriärstegen, med högre lön (matchande erbjudandet) och bättre bonussystem.

Summan av det hela var att jag är kvar på mitt nuvarande jobb som jag gillar, har en tjänst jag trivs bättre med och tjänar rätt mycket mer… o.s.v. o.s.v.

1 gillning

Om du är medlem i ett fackförbund har de oftast någon form av lönestatistik du kan kika på. Tänk på att den oftast avser föregående år och att som nyanställd kan det ta ett år innan man får en ny lön. Så på det som kommer från lönestatistik ska lägga till 1-2 löneökningar.

1 gillning

En anekdot från “andra sidan”.

Vi hade en anställd som fick ett erbjudande om ett kliv uppåt i karriärstegen och högre lön (kanske + 30%). Han trivdes väldigt bra med oss och den frihet och arbetsuppgifterna han hade. Han berättade öppet (som en slags förhandlingsinvit) om att han fått ett erbjudande.

Vi valde i det skedet att INTE försöka matcha erbjudandet utan förklarade att vi ville att han skulle stanna kvar hos oss pga av trivsel med jobbet och de andra fördelarna.

Efter mycket vånda tackade han slutligen nej till nya jobbet och DÅ gav vi honom en löneökning (+ 15%). Vi ville vara säkra på att han valde att stanna kvar p g a att han trivdes på nuvarande jobbet och såg fördelarna (inte p g a några tusen mer i lönekuvertet) Både han och vi var väldigt glad efteråt då båda parterna kände sig väldigt nöjda.

6 gillningar