Räntefonder - ISK eller vanlig depå?

Tumregel: Om man förväntar sig högre avkastning än 1,5% är det fördelaktigt att ha räntefonder i ISK, annars i en vanlig depå.
Ok, det är väl nånstans runt 1,5% som räntefonderna brukar ligga i, historiskt sett? Ibland mer och ibland (som nu) mindre. Och skatten på räntorna i ISK är väl hursomhelst fortfarande 0,453%.

Vad gör det egentligen för skillnad om man har sina räntor i ett ISK eller i en vanlig depå, oavsett kursen? Ekomiskt hårklyveri. Eller är det verkligen värt besväret att öppna ett separat depåkonto bara för räntornas skull och hålla på med deklarationer när man nån gång behöver ta ut pengarna?

(Om avkastning på räntefonder börjar ligga runt en procent år efter år, är det väl lika bra att ha de pengarna istället på ett vanlig sparkonto med ränta.)

Och man har tex. en nybörjarportfölj och några andra portföljer kan det vara praktiskt att ha krockkudden tillsammans med aktier i samma ISK-portfölj. Kanske inte den bästa ekonomiska lösningen på promillenivå, men tydligt och pegagogiskt med bra struktur och enklare att ha en bra helhetssyn över sin ekonomi.

Frågan var: Var ska man ha räntorna när räntorna går dåligt?

Exakt så tänker jag också. Jag har ju sällan bara en räntefond och som helhet förväntar jag mig en avkastning på ca 3-3.5 procent per år av min ränteportfölj. Således tycker jag att ISK är det mest lämpliga. Har man en lägre förväntad avkastning på under 1.5 procent, då kan man ju på allvar diskutera om det ens är lönt med räntefonder. För då är premien minimal mot säkra bankkonton med insättningsgaranti.

Enskilda år kanske det inte är optimalt, men det är ju samma sak med ISK. Förra året när börsen backade var det ju dumt för alla som hade aktier i sin portfölj… Upplever det helt enkelt som att folk försöker vara “smarta” och suboptimerar, för i praktiken rör det sig inte om särskilt många kronor man vinner/förlorar upplever jag.

Jag är förvirrad. Är det alla fonder som sparas i Depå måste betala 0,4% schablonintäkt vid ingången av ett kalenderår? Det innebär att man måste räka det här 0,4% när man vill veta om det är lönsamt eller inte att välja depå till räntefond?

Jag undrar då gällande sådana här sparrobotar, jag vet att du har skrivit ett inlägg om det men tror inte just denna frågan besvaras där. Vad jag förstår så om man har sina pengar på ett Lysa konto så är det som ett isk-konto gällande beskattningen. Om jag tex har ett lysa konto med fördelningen 30% aktier och 70 % räntor med en sparhorisont på 3-5 år eventuellt längre, kommer jag då sannolikt att förlora på det då med tanke på skatten?

 

Mvh Anna