Readly?

Vad tänker ni om att teckna Readly?

https://www.privataaffarer.se/hernhag-teckna-heta-readly/

Skulle ha gjort om jag hade pengar och behållit i fem år minst!

Fulltecknad på mindre än 1h, tror det kommer att vara rätt bra tryck. Populära ankarinvesterare såsom Swedbank Robur & TIN. Tror detta är en bra kandidat att köra en teckna-sälj på Gissningsvis kommer det att bli strul vid fördelning av aktier, hoppas att man får något.

Jag skulle personligen inte våga investera i Readly på lång sikt (det är inget Spotify, produktkategorin är inte lika efterfrågad och företaget är mycket mindre), jag gör inte bedömingen att yngre generationer läser magasin och tidningar på det sättet, utan de har andra kanaler (bloggar, vloggar etc). Den tryckta tidningsbranchen har det kämpigt och frågan är om det går bättre för att man skannar in magasin för att läsas på bildskärmar.

Som jag förstår det så går Readly inte med vinst, de har även haft det väldigt kämpigt för några år sedan där väldigt många fick gå från företaget. De är beroende av nytt riskkapital och om de inte har det nu så har de i alla fall haft det väldigt kämpigt. Nu kanske de har fått ordning på allt det där och allt är i en helt annan situation (inget jag vet något om), men pga ovanstående skulle jag inte våga investera på lång sikt.

På kort sikt kan allt stiga, speciellt i en börsintro, det är säkert många som jämför det med Spotify, med mycket hype kan allt hända på kort sikt.

Personligen skulle jag absolut inte föredra att läsa på en skärm. Nu är jag 41 men och att läsa text blir ju allt svårare vad gäller ljus och så men surfplattor är ju typ utgående och det blir ju ännu mindre på en telefon. Om texten är utformad för en telefon och inte ett magasin i krympt format så är det ju iaf lättare men är det magasin med bilder och bildtexter inlagda o.s.v. som man skall scrolla och zooma runt i så är det ju inte kul alls.

Vad gäller Bonnier så tycker jag 60 spänn för en tidning är för dyrt, tre för 60 eller så kan man väl ta och sedan säga upp. Fördelen här är ju att man ges ett mycket större utbud, att betala 100 för EN tidning med ett besvärligare sätt att läsa är ju inte aktuellt men om man vill bläddra i lite allt möjligt så är det ju ett alternativ. För en person tycker jag dock att det är för dyrt och jag lever som så många andra svenskar i ett singelhushåll. Om man får dela med familjemedlemmar på distans vet jag inte men fem användare tillåts ju iaf och visst kunde jag dela med syrran, hennes ungar, min mor och hennes gubbe och vi betalade 20 kr var då blir det ju mer aktuellt. Dock hade ju Ztory även några dagstidningar för samma pris och det kan jag tänka mig mamma är mer intresserad av och dessutom upp till sju pers dock inte med individuella typ … bokhyllor eller vad vi skall kalla det.

Readly går rejält med förlust men de räknade med att de här pengarna räcker i mer än 12 månader, bränner de pengar i nuvarande takt är det väl ca två år och de verkade ha som mål att gå med vinst om 4-5 år så det lämnar ju ett glapp där de behöver mer pengar igen. Med reservation mot att jag kanske skriver något fel här, kolla siffrorna själv om du avser investera. De hade väl tagit in drygt 750 miljoner änsålänge om jag minns rätt.

Om bolaget redan gick med vinst och hade kraftig tillväxt hade det ju handlats till en hög värdering. Vilken värdering det handlas till nu i det här erbjudandet vet jag inte. Den större privatpersonen som var befintlig ägare verkar ju dock sälja av knappt halva sitt innehav om det här blir fulltecknat och aktiemarknaden just nu är ju väldigt hit för att börsnotera / sälja bolag på börsen så där kan man ju se det som att han tar tillfället i akt och gör en del av en exit nu eftersom börsen är som den är. Nu kan ju det handla om riskspridning och så för hans del jag vet inte vad han äger mer men ja…

Jag vet inte om jag personligen skulle ta 100 ändå lite på skoj eller inte. Hade tänkt teckna och sälja men jag kan tänka mig att intresset svalnade av att Bonnier och Allers har för avsikt att dra eller redan har bestämt det å andra sidan har ju folk inte låst in sig för att teckna ännu så det kan ju leda till att färre tecknar med färre aktier på marknaden (fast då även mindre pengar till bolaget), om det blir så eller inte vet jag ju inte men trycket efter att aktier har tilldelats lär ju iaf vara något lägre efter att ha förlorat dem än om de kvar kvar eller om de tecknade andra stora. Det visar ju uppenbarligen att de inte tycker att det är så lönt att vara med och då kan man ju undra vad andra förlag tycker och säg om de lyckas förhandla genom det här då kanske andra förlag också vill göra det.

Vid en introduktionskurs på höga 59 kr är det väldigt svårt att räkna hem aktien, även vid ett scenario där omsättningen ökar 200% och dom lyckas göra vinst, t.ex. 10% vinstmarginal, p/e talen hamnar ändå på sjuka nivåer. Jag kommer ej teckna till detta pris, aktien kommer, när verkligheten kommer ifatt (från Tesla nivåer), sannolikt att handlas i spannet 30-40 kr.

Jag tror på Readly. En papperstidning av Privata Affärer 89 kr.

Här får man för 99 kr Privata Affärer, Vi bilägare, Ljudochbild, pcföralla, allt om mc, bilsport, rådorön, elbilen, recharge, mobil, dator, motorrad osv.

Mycket prisvärt för konsumenten.

Det är stor skillnad på att investera i ett bolag, och att använda deras app som kund. Det finns fantastiska företag med fantastiska affärsidéer och produkter som ständig gör förlust. Lite som Tesla, äger gärna deras bil men skyr aktien. 59 kr introduktionskurs är enormt magstarkt om man går igenom alla nyckeltal på bolaget. Att ägarna själva passar på att sälja skickar märkliga signaler, dom rider på Techbubblan, därav 59 kr.

Det låter inte som grundaren tror på sitt företags framtid och lönsamhet när han säljer av halva sitt innehav. Kanske är det dags att casha ut efter många kämpiga år, när chansen finns. Det är i alla fall signalerna jag får.

https://www.dagensps.se/bors-finans/aktier/di-teckna-inte-aktien-tillvaxten-ar-dyrkopt/

Samtidigt kan du fråga dig, varför kostar en papperstidning 89 kr idag?

Bara att skicka från förlag med alla dessa omkostnader säkert 20 kr. Tryck 20 kr. Frakt från tryck till vidaresändning 15 kr. Vad finns kvar?

Min analys är att det höga priset, som absolut stigit kraftigt de senaste 10-15 åren beror på små upplagor, som beror på färre läsare vilket gett vikande annonsintäkter. Färre som köper och mindre annonsintäkter måste kompenseras med att höja priset för dem som fortfarande köper, vilket i sin tur leder till att färre köper. Ond spiral.

Jag gissar att precis som på Spotify så får inte kreatören så mycket av intäkterna på Readly, då precis som du skriver, du kan läsa alla dessa tidningar för priset av en.
Att förlagen går med på det är av ren desperation, hopp om att i framtiden blir tjänsten så populär att intäkterna ökar.

Men kommer den det, vad händer med branchen om utvecklingen går fortsatt nedåt?

Varför läsa en inredningstidning i typ pdf-format istället för en inredningsblogg? Varför läsa en bilrecension i inskannat format istället för att se en av tusentals på YouTube som kommer ut direkt efter en ny bil blivit lanserad.

Så som utvecklingen ser ut så tror jag inte att det lockar att läsa en månad gamla nyheter när det idag finns så många andra alternativ som är gratis i utbyte av några annonser.

En partsinlaga från Avanzas Nicklas Andersson där han intervjuar VDn - inte så ’svåra’ frågor men ger lite insights i alla fall.
https://open.spotify.com/episode/2OE78bKf3Jz2sm3jrAJNxc?si=oJxoYjGQSJeBOt4UGafbFQ

Kan man teckna via Swedbank? Jag såg att man kan via Avanza (och Nordnet?)

Mvh

Robert

I prospektet står det under “Erbjudandet till allmänheten i Sverige” (sidan 22):

“Anmälan kan göras till Avanza Bank AB (”Avanza”) eller Nordnet AB (”Nordnet”) enligt respektive banks instruktioner.”

Så det är nog inte möjligt att teckna via Swedbank.

Uppdatering angående Readly

Aller Media har sagt upp sitt avtal. Även Bonnier har informerat att de tänker säga upp sina avtal med Readly.

Har även läst att ägare storsäljer.

Om detta var ett osäkert case innan så tycker jag att det är väldigt tydligt nu. Teckna ej!

Nu säljer vi (eller inte)!? Övertecknad 10 gånger.

12% är väl inte fel på en dag.

Nej det är bra, men det beror ju som redan känt på att en institution enligt avtal var tvungna att köpa upp en viss volym. Att något är övervärderat blir ännu mer övervärderat är inte skäl att köpa det, tvärtom. Alla nyintroduktioner brukar rusa och sticka iväg, för att sedan hitta sitt rätta värde över tid. Men man kan alltid lita på att Avanzianer finns där troget och dammsuger marknaden på alt skit som finns kvar av smulorna t.ex. frimärksaktier, förlust och förhoppningsbolag, samt konkursfärdigabolag som Norwegian och wirecard eller oddmolly lol.