Relativ rikedom på sikt felaktiga förväntningar (om alla andra också sparar)

Som andra har sagt, och du också nämnde, så har inte alla samma sparförmåga och bra koll på ekonomin.

Att spara 10000 kronor i månaden är väldigt mycket men bland medlemmar här är det ganska lite.

Här har många hög lön och sparar väldigt mycket. Verkligheten är helt annorlunda för väldigt många!

3 gillningar

Ja det är lite det är jag inne på men jag tänkte snarare att efterfrågan ökar och priserna likaså, men visst är det på kort sikt? och på längre sikt så ökar även utbudet och då sjunker priserna? var ett tag sen jag läste Nationalekonomi så kommer inte ihåg allt :sweat_smile:

Bra input, det tar jag med mig (och kanske använder för att spara mer i framtiden, vill ju inte vara sämst här heller.)

Tack för tips, intressant läsning!

:smiley: Gör som jag, satsa på procent av disponibel inkomst istället. Det brukar kännas peppande och det står dessutom i tydlig relation till spenderade medel. Sparar man 25% så har man utan mer än indexjustering tjänat ihop en månads utgifter på ett kvartal. Sparar man 50% så har man gjort detsamma på en månad.

Jag menar inte att alla har den möjligheten eller viljan, men det säger något om förhållandet mellan inkomst och utgifter och hur mycket som potentiellt kan få stå och växa. 10 papp är, som Erik var inne på, väldigt bra sparat och en summa majoriteten inte ens drömmer om att kunna spara per månad.

1 gillning

Har inga poäng i nationalekonomi men tänker spontant att sånt som riktar sig till både de med eller utan pengar är lugnt eftersom varken efterfrågan eller köpkraften hos “marginalköparen” borde öka. Sånt som endast riktar sig till de med pengar kan öka på kort sikt pga ökad efterfrågan innan utbudet hinner ökas för att kompensera. Sånt som det finns en begränsad maxmängd av, exempelvis hus på en viss adress osv går upp i pris.

2 gillningar

Jag förstår, bra formulerat och jag tror samma sak.

Ja det är ett intressant sätt att se det. Har själv länge eftersträvat att mina fasta kostnader inte ska vara mer än 1/3 av min disponibla inkomst, så övriga 2/3 är mina att satsa på det jag vill. Ligger i dagsläget på 1/4 så det är sjukt bra tycker jag själv :slight_smile:
Ska kolla på detta angående sparandet också, tack!

1 gillning

Vill verkligen understryka det. Här är en lite mer aktuell sammanställning:

2 gillningar

Lyssnade lite på Dave Ramsy (YouTube). Han sa just att det viktiga är att man sparar. Dvs om du har mål som 10 miljoner men börsen är sur och samhället dåligt kanske det bara blir 5 miljoner. So what… betydligt bättre än att bränna allt nu och garanterat får det tuffare ekonomiskt som äldre.
Så mitt amatörråd och som funkat för det mesta för mig t ex inom utbildning, yrke etc…Fokusera på dig och skit i att jämföra dig med andra. Livet är maraton. Jobba på i det tysta och ha en strategi med mål.

3 gillningar

Att jämföra sig med andra har blivit som en pandemi. Det finns alltid de som har lyckats bättre än dig på något område men jag kan lova att de är sämre på andra. Sluta jämföra och lev ditt eget liv.

Spara så mycket du kan och är bekväm med och ha lågt ställda förväntningar. Då blir du sannolikt positivt överraskad i framtiden. Där du hamnar om 20 år blir dina förutsättningar då. Att ta väl hand om dem i varje stund är nyckeln.

5 gillningar

Tror definitivt inte du är sämst här. Lite tveksam till att 10000kr/mån är ganska lite i förhållande till mediansparandet” här.

Tror att de som hänger här och sparar mycket ”triggas” att berätta/skriva om det. Vi är ju många som är tävlingsmänniskor och gillar att berätta när det går bra.

Sen är det ju väldigt olika möjligheter beroende på livssituation. Ung/familj/boende/karriär/utflugna barn/företagare som ger helt olika sparmöjligheter.

Så att jämföra ett visst belopp är nog svårt.

Har själv aldrig sparat regelbundet utan pengarna har kommit in i klump olika tillfällen i livet och då använts för att t ex sänka bolån, byta boende osv. Så du sparar definitivt mer än mig även idag. :wink: Är 53 idag och då jag var 25 år satte jag sprätt på alla pengar som kom in.

Önskar att jag hade börjat spara i unga år men vi har i alla fall fått döttrarna att nu börja spara rejält utifrån sina förutsättningar då de är 17 och 20 och börjar jobba osv. :ok_hand:

3 gillningar

Precis vad jag menar men har inte talets/skriftens gåva som du!

2 gillningar

Du är 32 år och sparar 10.000 kr/månad. Det har två stora fördelar. Det ena är att du är 32 år och det andra att du sparar 10.000 kr/mån.

Du sparar 120.000 kr/år, 600.000 kr på fem år och 1.200.000 kr på tio år. Placerar du pengarna på lämpligt sätt i lämpliga fonder har du ditt “på det torra” redan när du fyller 42. Det är bra jobbat!

3 gillningar

Det är bra jobbat. Och jag tror att det är ängslighet/ångest som är TS känsla snarare än någonting annat. Men även att det kan vara svårt att sätta in sig själv i en annan ekonomisk verklighet, att gå från knappat ha råd med hyra till att ha massa över kan skapa lite oroskänslor och även känslor av overklighet.

Det viktiga för dig tror jag är att inte försöka bli rik på riktigt utan nöja dig med ekonomisk trygghet. Ibland nästlar sig tankarna in om att faktiskt bli rik, men det är sällan dessa tankar kommer från en bra plats och tämligen vanligt att dom kommer från ångest. För mig i varje fall.

Och det blir lite lätt absurt att vara så förmögen som du är, vi är, sett till jordens befolkning är vi one percenters, och vara orolig för att inte bli ännu rikare. Var tacksam för den trygghet du har och undvik högmod. Att vara något annat än ödmjuk inför världen är att be om det.

Ha en strategi och jobba mot det. Nöj dig med det. Uppskatta varje sekund av rymdresan du gör med dom andra aporna i flocken. Inget är garanterat men du har redan dragit en stor vinstlott. Kräv inget mer. Var ödmjuk.

2 gillningar

Att jämföra sig med andra kommer man nog aldrig att sluta göra, tycker det är hyffsat sunt att ha en liten avund till folk som presterar bättre än en själv.

Med det sagt tror/vet jag att du ligger på en mycket högre nivå av sparande än majoriteten.

Bara för att jämföra så är jag nyss fyllda 30, har ungefär likadan lön som du och lägger undan 11500kr varje månad, så framtidsutsikterna ser goda ut för oss båda om vi fortsätter kämpa.
Sen kommer ju oftast livet i vägen vissa gånger, men det får man ta :slight_smile:

2 gillningar

Sen får man påminna sig om att livet förändras och därmed ens förutsättningar för sparande.

Som exempel har jag sen jag var i din ålder (för 10+ år sen) genomgått finanskris, gift mig, fått två barn, köpt villa och bil, och bytt jobb fyra gånger. Trots detta kan jag spara mycket mer nu än då, men det kunde lika gärna varit tvärtom.

Min poäng är att det viktiga är att ha ett mindset att spara och ha en trygghet, snarare än att stirra sig blind på en viss siffra eller titta på andras siffror.

“Plans are nothing, planning is everything”, som Eisenhower sa.

3 gillningar

Lite beroende på var du bor så kommer det alltid finnas de som gör mer, har mer, klarar mer. Ett klassiskt råd för framgång brukar vara att göra det som andra inte orkar eller vill.

Jag förstår din tanke att man inte direkt är unik eller del av ett särintresse om man har pengar på börsen idag. Det har blivit mer folkligt och kommer sannolikt bli ännu mer folkligt ju mer appar och tjänster som dyker upp på området.

Det är dock där jag tror att man kan göra skillnad, genom att vara påläst och använda strategier som gör att man förlorar mindre i långa loppet. Jag tror nämligen att de flesta som hakar på tåget nu går på magkänsla och beter sig för girigt för att ha bra investeringar på sikt.

1 gillning

Ska erkännas att jag själv hoppat på tåget pga detta att det blivit mer folkligt. Idag beskrivs ju sparande mer pedagogiskt och på ett sätt som alla kan ta del av (t ex rikatillsammans). Tror som sagt på många samhällsvinster om fler kan ta hand om sitt eget sparande oavsett utbildning och bakgrund, så det är väl den bra sidan av att alla sparar.

2 gillningar

Tack för alla bra svar och input, precis vad jag behövde :slight_smile: kul med all pepp också, blir ju taggad att fortsätta och vara ännu mer insatt.

1 gillning