Om du kör via AB så bör du tänka/räkna fram en viss timtaxa som ska täcka allt. Den ska betala dina egna sociala avgifter, tjänstepensions avsättning, semester vilket ger din bruttolön som du sedan betalar inkomstskatt på. De betaler nog inte pension, soc avgifter mm åt dig. Det måste du nog baka in i din timtaxa.
Det är oftast lättast att börja med den bruttolön Kr/mån du tänkt dig för jobbet. Detta är något de flesta har koll på.
Förenklat kan man sedan räkna upp den med den semester du haft rätt till som anställd i Sverige. Fakturerar man per timme så går ju en del av intäkten till att betala ens semester. Om du tänkt 6 v semester så lägg på ca 12% (6 av 52 veckor)
Därefter behöver du lägga på för sociala avgifter som du får betala i ABt på den bruttolön du tänkt ta ut. Soc avg är cirka 31.4% påslag på bruttolönen inkl semesterkostnader.
Tjänstepension varierar stort beroende på lön från 5-30% (i asymptoten). Säg 10% påslag för att du ska ha utrymme för vettig TP på föregående summa.
Är man lite om sig och kring sig så kanske man även kan salta på ytterligare säg 10% i admin kostnaders Det kostar ju att driva ett bolag och även av ens egen tid att sköta bolaget, fakturering mm. Dessutom har man ju lite kostnader för IT/datorer, internet, mjukvara, revisor mm.
Addera ihop allt så får du en totalkostnad per månad som anställd i ditt eget AB.
Därefter dividera med snittantalet timmar/månad. I snitt jobbar man cirka 21.2 d/mån så 8 h/d blir ca 169 timmar per månad. En del har såklart arbetstidsförkortning och då kanske man kan räkna med lägre tim/mån.
Då får du den timtaxan du behöver ta exklusive moms. På det läggs 25% moms vid faktureringen. Staten tar in den av dig/ditt bolag.
Det är utifrån den framräknade timtaxan som du behöver förhandla. Ett utländskt bolag skiter nog i hur man kom fram till timtaxan och vill mer förhandla om den. Men såklart är det bra att ha det underbyggt om de ifrågasätter. Det drar iväg från bruttolönen typ.
Andra grejer att förhandla är tex restidsersättning. Restid är ju tid du inte kan fakturera någon annan men å andra sida utför du ju inget arbete. Finns olika modeller. Alltifrån 0% av timtaxan till full timtaxa. Själv landade jag på 50% av timtaxan.
Övriga reskostnader som flyg/tåg/bil och hotell kan man antingen få kunden att ta kostnaden för direkt (de bokar och betalar) eller fakturerar man faktiska kostnaden till dem. Det förra är klart enklast för dig och inte ovanligt att bolag vill ha det så för då har de kontroll på hur man reser.
Så hade jag funderat
Hoppad det ger lite idéer!