Risk med AEM’s rysslandsexponering?

Hej,

Jag har valt att delvis spara enligt den Globala barnportföljen, där fonden Avanza Emerging Market ingår. Fonden har en exponering mot Ryssland med 2.67%.

Finns det någon ny rekommendation från RT gällande fonden med anledning av omvärldsläget? Hur tänker ni andra? Fortsätta månadsspara som vanligt?

Avanza själva skriver:

Er egen Avanza Emerging Markets har Rysslandsexponering, vad händer med den?
Rysslandsexponeringen i AEM är 2,67 procent. AEM är en matarfond och vi har en dialog med Amundi som sköter förvaltningen av mottagarfonden. Eftersom mottagarfonden formellt är en indexfond, som ska följa och investera enligt sammansättningen i ett visst index, kommer Amundi sannolikt inte kunna justera exponeringen mot Ryssland.

Tack på förhand!

  1. Indexet som Amundi följer (MSCI Emerging Markets) har plockat bort Ryssland. Så när Moskvabörsen öppnar kommer Amundi att försöka sälja sina innehav i Ryssland. Tyvärr säljer de ju med förlust eftersom det är efter en så kraftig nedgång.
  2. Amundi värderar sina Rysslands-aktier till 0 kr just nu. Det innebär att fonden redan sjunkit i värde så mycket som det bara går på Rysslands-innehaven. Det innebär också att om Amundi lyckas sälja sina ryska aktier så hamnar den inkomsten hos alla oss som äger fonden vid det tillfället. Man kan säga att de som köper in sig nu får lite rysslandsaktier på köpet helt gratis.

Slutsatsen blir att det är för sent att sälja om man ville slippa förlusten, men det är samtidigt läge att köpa om man vill få lite extra på köpet (väldigt lite extra; Ryssland var en rätt liten del av fonden redan från början).

1 gillning

Vet ej om RT, men yours truly tycker att man behöver inga tillväxtmarknader i ens sparande. Mogna börserna är dyrare men det finns bra skäl för det. Norden är också alltid kul och cool.

Man kan skicka pengar till u-länder t.ex. via UNICEF men fonderna finns först och främst för att investera i fina bolag som kan skapa välmående och nya pengar.

3 gillningar

Lite off topic kanske, men AEM har inte fått uppdaterad utveckling sedan i onsdags. Kan det på något vis ha med placeringarna i Ryssland att göra månntro.:thinking:

De är alltid sega som attan.

Den uppdaterades precis. :joy:

1 gillning

Tack för hjälpen.

// Thomas