Risken med indexfonder och value investing

Hej Jan,Rekommenderar denna för bättre förståelse av frågan kring risken i index investeringarna och varför de egentligen inte alls är så diversifierade som man tror.

https://www.youtube.com/watch?v=0JfGplGv3BA

Kanske ska börja med del 1

https://www.youtube.com/watch?v=xpk3triMLZQ

Jag har svårt att ta aktiva förvaltare seriöst när dom skyller sin underprestation de senaste 5+ åren på indexfonder och att “zombiepengar” håller på att döda marknaden. Dom kan mycket väl ha rätt, men man måste förstå att dom har kraftiga incitament att skylla på allt annat än sin egen prestation, deras existensberättigande är direkt hotat.

Jag tycker dock att Steven Bregman har rätt i att man ska vara väldigt försiktig när man väljer indexfond, och speciellt när man väljer ETF. När passiva förvaltare (t.ex. Vanguard) pressar fondavgifterna neråt så kontrar aktiva förvaltare med att starta nisch-ETF:er för att locka kunder, eller tvingas skala upp sitt förvaltade kapital för att öka lönsamheten och då tvingas köpa stora bolag oavsett om dom är lönsamma eller ej. När det finns många fler ETF:er än antalet aktier på marknaden så är det klart att mycket är skräp.

De senaste 10-15 åren har vi haft två stora trender som Steve Bregman tar upp: 1) Lägsta räntorna i historisk tid 2) Kraftigt ökat sparande i indexfonder och ETF:er. Varför skylla på indexfonder när dom låga räntorna är en god nog förklaring? Låga räntor leder till uppblåsta tillgångspriser. När alla tillgångar ökar i värde så är det självklart både bra och billigt att köpa indexfonder. Du får samma avkastning som alla andra men till en lägre avgift. När aktiepriserna styrs av stimulanser och räntenivåer istället för vinsttillväxt är det svårt att vara en aktiv förvaltare, men det är inte indexfondernas fel.

It works til it doesn’t. Problemet är att man tror sig vara mer diversifierad än man är. De flesta tror man äger ett helt index men i verkligheten är man tack vara skew, sampling, derivat mm mycket mindre diversifierad än man tror. Plötsligt sitter alla med samma bubbelportfölj vilket var precis det man ville undvika genom att köpa index. Som nämns är indexfonder antagligen det bästa för småsparare utan nödvändiga kunskapen och intresset. Man ska bara inte vara naiv och tro att man är speciellt diversifierad och gör inte felet att extrapolera perioden från 2008 till nu för långt ut i framtiden.

Tror iö detta är den sista i serien (2).
https://www.youtube.com/watch?v=Ih7bWOSwECU