Sälja eller behålla bostadsrätt

Hej,

mitt driv är spara de på hög nivår ibland blir det till och med extremt.

Jag har en sparkvot på strax över 60% av lönen.

Men till min poäng, ingen i min närhet har samma ekonomiska intresse som mig, och behöver råd från någon/några som bara älskar pengar O Spara alla kronor man kan.
Jag är 26år just nu född 90. Jag älskar sparande Jag har lagt mig i en fond portfölj liknande rikatillsammans - nybörjarportföljen med 2 andra fonder och en annan fördelning än vad det rekommenderas samt inga ränte fonder.
Jag har en bostadsrätt med 314.000 i lån kvar på en 1,55% ränta. Och 4000kr i hyra
Cirka 4400 utan amortering vilket är själv valt när belåningen är under 50% men självklart amorterar jag : 1200kr månaden.

Bostäder som sålts nyligen 800-850.00kr
Gått upp mycket. Min lgh är i samma skick som dessa. Jag räknar med att få 800.000kr för att inte överskatta priset

Hyra lägenhet en liten bit bort ligger på 5000-5700kr beroende på våning och skick, men vi säger 5350kr och där tillkommer inga mer avgifter än det gör här.

Min fråga är, hur hade du/ni gjort ?
Sälja och sätta in pengarna i portföljen i hopp om att jag kommer dra in mer pengar på det än jag tjänar på att bo kvar ?

Eller bo kvar cirka 1000kr billigare i månads hyra O fortsätta sparandet som det är nu?

Hej Philip,
Jag skulle personligen säga att jag kanske inte faller in i alla kategorier som du efterfrågar. Men jag lägger in mitt resonemang ändå.

Jag likt dig äger mitt boende, har en ränta väldigt nära din, dock har mitt boende hävstång jämfört med ditt:
Lån 800 000 kr
Avgift 2700 kr
Totalt/månad 4267 kr

Totala långsiktiga sparandet ligger kring 40% (sen en del målsparande).

Jag ser min amortering ungefär som ett komplement till mitt långsiktiga sparande (istället för räntefonder), det gör att jag har ingefär 30% av mitt sparande i ränta och 70% i aktier etc.

Om du trivs i din lägenhet så tycker jag definitvt inte att du ska sälja den, den är relativt billig jämfört med hyresrätt. Men det gäller ju då att du inte kommer bli tvingad att byta/sälja om priset går ner (vilket ingenting tyder på direkt)

Men allt beror ju på hur du vill göra i framtiden, kommer du vilja bo i en hyresrätt i framtiden eller i en bostadsrätt?
För om du kan tänka dig att bo i en hyresrätt i framtiden så är det nog ingen dum tid att sälja nu :-). Det beror lite på vad du trivs bäst med, men en välskött BRF slår en hyresrätt i längden (du kan ju se det som att du är en del i bolaget…). Men det gäller som sagt bara välskötta BRFer!

Jag kommer faktiskt kasta in ett annat perspektiv här. Jag resonerar alltid i form av energi i sådana här frågor. Ett problem kan nämligen inte lösas på samma logiska nivå som det ställdes. Jag tror ju inte på boende som en investering eller något sätt att tjäna pengar på. Tvärtom.

Därför behöver man ställa sig frågan utifrån:

  • Vad kommer ge mig mest energi?
  • Vad kommer ge mig mest tid?
Är det värt de extra hundralapparna i avkastning som det ger att göra det "ekonomiska smarta" alternativet? Om jag tar mig själv som exempel. Vi köpte hus för 5+ miljoner i Malmö. Det är mycket pengar och jag fick sälja av nästan 2 miljoner i aktier och fonder. Det är ju jättedumt från ett ekonomiskt perspektiv. Men jättesmart från ett energi och tidsperspektiv.

Frågan som jag slutade med var:

  • Kommer mitt liv bli rikare för att jag har X kr mer på kontot eller i avkastning?
  • Kommer mitt liv bli rikare med det här huset?
För oss blev svaret ganska klart och det fattade vi beslut på. Vi har inte ångrat oss en sekund. En annan tuff fråga att ställa sig är också:
  • Vad är den egentliga anledningen till att jag sparar?
Vad är det för en rädsla som jag försöker dämpa? Det är ofta inget roligt svar som kommer upp. Det behöver inte vara så i ditt fall, men så var det för mig. Eller frågan: "vad är det jag försöker uppnå eller bevisa med mitt sparande?"

Som sagt, där finns inget rätt eller fel, bara andra perspektiv. Hoppas de ger dig något!

Lycka till med ditt beslut, ditt sparande går ju redan som tåget. :slight_smile:

Hälsningar,
Jan

PS. Amortera är inte det smartaste i dagens ränteklimat. :slight_smile: DS.