Sälja Nordea Sekura & Stratega 70 för att byta till sparkonto med ränta?

Hej!

Jag har i dagsläget ca 60 000 kr fördelade på Nordea Sekura samt Stratega 70 som är till för mitt bostadssparande. Merparten av kapitalet ligger på Sekura kan vara bra att tillägga. Min sambo och jag planerar att köpa en bostadsrätt inom ett tidspann på 24-30 månader vilket leder till min fråga:

Ska jag sälja av mina andelar i Sekura samt Stratega 70 och istället lägga pengarna på ett sparkonto med ränta? Är beredd att binda pengarna i 24 månader för en fördelaktig ränta, men min oro är att reavinstskatten på 30% gör det till en dålig investering. Säljer jag andelarna idag så behöver jag dock bara skatta ca 2000 på vinsten då det inte hänt speciellt mycket med pengarna jag idag har investerade.

Vore evigt tacksam för svar då jag har svårt att avgöra vad som är rätt eller fel i min situation.

Jag hade sålt av och satt dem på räntebärande sparkonto. Jag hade varit mer orolig om jag haft dem kvar i fonden då de kan TAPPA i värde under de kommande åren. Hur du en gör så ska du betala någon form av skatt.

Om du har 60’ i två år till 1% kommer du få betala ca 360:- i reavinstskatt. Om du sätter 60’ i t.ex. Spiltan Räntefond Sverige i två år så betalar du 606:- i ISK-skatt givet inga nya insättningar och 1% avkastning.

Slutvärde sparkonto 1% 2 år: 60 844:-
Slutvärde ISK Spiltan Räntefond Sverige 1% 2 år: 60 596:-
Slutvärde ISK Spiltan Räntefond Sverige 2% 2 år: 61 806:-

Det är för liten vinstökningsmöjlighet i förhållande till risken med fonder (även om det är en räntefond) vilket gör att jag hade sålt av satt på sparkonto.

Tack för det kloka svaret, då går jag enligt planen och sätter dom på ett räntebärande sparkonto.