SBABs låga listränta

När bindingstiden går ut får man en ny uträkning för om man vill binda om det.
Det lustiga med SBAB’s räntor är att man har bäst ränta mellan 50% och 60% belåningsgrad, har man lägre belåning går räntan upp igen. Sen har man bra ränta mellan 62.5% belåningsgrad och 65% belåning. Mer belåningsgrad än 65% så ökar räntan stegvis igen. Man kan ju tycka att ju mindre lån desto lägre ränta.

Jag band om mitt lån på 1 år och amorterade av en liten slant just till rätt nivå för att få lägsta möjliga för stunden, hade jag amorterat 5000kr mer hade räntan gått upp och månadskostnaden blivit högre :stuck_out_tongue: Sjukt konstigt system egentligen.

1 gillning

Tyckte också det var konstigt först men ur bankens perspektiv vill de ägna så lite administration som möjligt till så hög avkastning per kund som möjligt :slight_smile:

Med 50% belåning finns det i princip noll risk för banken att säkerheten ska understiga värdet. Men de tjänar fortfarande ett hyggligt räntenetto i kronor och ören.

Med för lite i lån kostar en kund mer i tid än vad det smakar, och vid högre belåning blir säkerhetens värde en risk i tider som dessa. Men de kan i gengäld begära högre ränta.

1 gillning

Detta beror ju lite på hur mycket man lånar. Mitt “lilla” lån jämfört med någon som har lånat 10 miljoner så tjänar ju banken betydligt mer på den som har lånat 10 miljoner.

Jo detta är ju helt självklart att det är så!

Det är mest på andra hållet, och där i mitten av spannet som är lite lustigt. Varför är det dyrare just vid 60%-62.5%? :smiley:

1 gillning

De flesta banker vinner på att låntagare inte bryr sig eller inte vet att de får lägre ränta bara de ber om det.

SBAB ger dig ingen rabatt.

Hela “ränterabatt”-debatten är i mångt och mycket skitsnack.

2 gillningar

Nja. Det är snarare så att SBAB har en billigare upplåning på den internationella kapitalmarknaden eftersom det är en statlig bank.

Generellt sett har banker som har utrymme för individuell förhandling en hög listränta och cirka 1-1,5 % förhandlingsutrymme.

Om du vill ha riktiga siffror kan du titta på de “snitränta” som angetts den senaste månaden - bankerna måste publicera detta. Tille exempel:

2 gillningar

SBAB har en lite knepig grej och det är värderingen. Det är den som styr hur mycket du ska betala i ränta. Men det ligger på dig som kund att begära en ny värdering för att få den där lägre räntan. Så passiva kunder betalar mer än de skulle behöva.

Ja. Alltså detta sätter ändå fingret på något viktigt.

Häromdagen gick Nordea ut och pratade om att bolåneräntan kommer bara på 5% i slutet av 2022. Då antar jag att de helt enkelt avser listräntan som ju ingen betalar utan man får kanske runt 1%-enhet rabatt.

Hela systemet är näst intill korrupt och saknar helt transparens som vi annars brukar förvänta oss eftersom bankerna inte ens själva räknar med att någon betalar listräntan.

3 gillningar

SBAB har betydligt lägre avkastningskrav och dessutom lägre kapitaltäckning än övriga storbanker.

Exempel:

Swedbank:

  • Swedbanks mål är att uppnå en räntabilitet på eget kapital på minst 15 procent.
  • Swedbanks mål är att ha solid kapitalisering och att upprätthålla en kärnprimärkapitalrelation på 1–3 procentenheter över Finansinspektionens krav

SBAB:

  • Avkastning på eget kapital ska uppgå till minst 10 procent.
  • SBAB:s kärnprimär­kapitalrelation ska under normala förhållanden uppgå till minst 0,6 procentenheter över det av Finansinspektionen kommu­nicerade kärnprimärkapitalkravet

Swedbank
SBAB

1 gillning

Var kan jag läsa om det här samarbetet mellan SBAB och ICA Banken? Kände inte till att så var fallet.

Då vet jag detta.:slightly_smiling_face: Dessutom lånar man upp billigare än Swedbank…

1 gillning

Är Sbab verkligen en statlig bank? Dvs en bank som drivs i statens namn?

Jag har för mig att det är ett privat bolag som råkar ha staten som största/enda aktieägare?

Skillnaden blir ganska viktig avseende risken i banken.

Aldrig heller hört icabanken o sbab har något samarbete.

Vet att det är en sida som heter borgo nu som förmedlar icabankens bolån plus några fler banker.

Dvs borgo är kreditgivare åt diverse banker.

Staten äger 100 procent av aktierna.

1 gillning

Bolaget heter ju till och med Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag.

2 gillningar
1 gillning

SBAB har medvetet valt att sänka listräntan vilket gör att de rabatter man erbjuds är lägre än hos storbankerna. Sympatiskt tycker jag - att det ska skilja 1,5% mellan en aktiv kund och en icke-aktiv tycker jag inte är seriöst.

Jämför du vad forummedlemmar erbjuds av andra banker så är det ungefär vad du erbjuds av SBAB (eller om det nu är ICA), så finns ingen större risk att någon systematisk ändring kommande år kommer göra att ditt erbjudande hos SBAB/ICA kommer att vara sämre än det som går att få hos storbank.

Dom hade det förr, även med Ikano bank.
Numera verkar der vara Ålandsbanken i Icas fall,

https://www.sbab.se/1/om_sbab/press/arkiv_publicering/pressmeddelande/2017-11-28_sbab_sager_upp_banksamarbeten_for_bolaneformedling.html

I ett uppbyggnadsskede kan en bank som inte har alla tjänster välja att köpa andra bankers tjänster för att vidarebefordra dem till sina egna kunder. Inget konstigt med detta.

Tidigare förmedlade exempelvis sparbankerna sina jordbrukslån till Landshypotek.

För mig var det SBAB ägda Booli som gjorde nya värderingar utan att jag behövde göra något i deras internetbank.

Osäker om det sker automatiskt eller var pga värdebevakningen som jag får varje månad från Booli.