Skapa värde - Fysioterapeut

Nu har ni chansen att hjälpa en ung fysioterapeut (sjukgymnast) med att brainstorma kring idéer hur man som fysioterapeut kan skapa värde för människor!

Vem är jag?
25 år gammal. Bor i Göteborg. Arbetar som fysioterapeut inom privata sektorn på en rehabklinik. Får i dagsläget ut ca 21000kr efter skatt. Jag gillar mitt jobb och att utvecklas inom området, men hade gärna velat kunna dra in mer på kontot och drömmer om att kunna arbeta mindre i framtiden och således ha mer fritid att ägna mig åt mina hobbies och att resa. Således tror jag även att jag hade uppskattat mitt arbete ännu mer! Bor i en bostadsrätt tillsammans med sambon.

Vad är min målsättning?
Långsiktiga målsättningen är som sagt att kunna tjäna mer för att då också kunna vara ledig mer. Ledigheten hoppas jag kunna ägna åt att resa mer, ägna mer tid åt hobbies och mer tid med nära och kära. Självklart drömmer jag om ekonomisk frihet, men som fysioterapeut i Sverige idag känns detta svårt! (Eller är min tankeverksamhet bara alldeles för begränsad??)

Hur ser min plan ut just nu?
Min karriärsplan och plan för ekonomisk utveckling är i dagsläget inte särskild utvecklad, vilket är varför jag vänder mig till er. Den plan jag har just nu är att fullborda en magisterexamen samtidigt som jag fortfarande arbetar kliniskt. Denna examen beräknas vara klar inom 1,5 år. Efter det är planen att doktorera, vilket kommer ta ytterligare ca 4 år.

Investeringsmässigt så målsparar jag i dagsläget 5000kr/mån till insats för att köpa hus med sambon (utanför Göteborg). Resterande investering (ca 4000-5000kr/mån) går till LYSA 90-10kontot.

Vad behöver jag hjälp med?
Brainstorma! Hjälp med att tänka utanför boxen! Komma med förslag kring hur jag på bästa sätt kan skapa värde för människor och på så sätt även förbättra min egna ekonomiska situation. I många av de senare avsnitten i podcasten pratar @janbolmeson mycket om hur förmånligt det är att skapa sitt egna företag - något som intresserar mig, men vad skulle mitt företag kunna erbjuda för tjänster? Finns det andra sätt att utveckla mina inkomster förutom via eget företag?

Shoot!

Vänligen, D

Hej Daniel! Jag arbetar också som fysioterapeut fast som konsult via ett bemanningsföretag. Tjänar i nuläget omkring 30 000 i månaden efter skatt men planerar under sommaren starta eget AB och bli “underleverantör” åt bemanningsföretaget, vilket skulle trissa upp min lön avsevärt. Som jämförelse så tjänar jag som “anställd konsult” ca 306kr/timme, som underleverantör skulle jag dra in 485kr/timme, medan en frilanskonsult borde kunna fakturera mellan 550kr och 600kr/timme. Mitt mål är att börja frilansa, men jag tar ett steg i taget för att bli varm i kläderna.

Ett annat beprövat koncept är ju som du säkert redan vet att specialisera sig, men det kanske du redan har i tankarna eftersom du studerar till magister och därifrån vidare till doktorand? Själv har jag ingen koll hur mycket mer man får i lön genom specialisering, men jag är tveksam om det är värd mödan att spendera all tid på specialisering som istället kunde gå till att arbeta fler timmar.

Om du är intresserad av extraknäck utanför arbetstid så kan jag även tipsa om Joint Academy som kanske redan hört talas om. De verkar ständigt söka fysioterapeuter som kan tänkas hjälpa kunder som lider av artos via webbmöten.

Förhoppningsvis hjälper mina svar åtminstone en liten bit på traven!

2 gillningar

Hej,

Kul med en fysioterapeut som vill disputera! Välj ditt ämne och din handledare med omsorg och med tanke på vilka typer av jobb du kan få efter disputation. För att få riktigt bra lön skulle jag försöka hitta andra karriärvägar än jobb inom vård och omsorg.

Tex är docent och senare professor, dvs en akadenisk bana, ofta bättre betald än vårdjobb när man kommit upp ett par pinnhål. Välj en vetenskapligt stark professor med flera tidigare framgångsrika doktorander om detta lockar dig.

Alternativt så kan man kanske tex komma in på industridesign efter avhandling kring ergonomi? Tex om man forskat på bilmassagestolars optimala utformning i fyra år så kan man säkert få BRA betalt på det ena eller det andra Volvo…

Det grundläggande här är att hitta en nisch där man kan skapa mer värde åt arbetsgivaren än man kan inom de flesta vårdyrken, där man oftast bara kan hjälpa en patient åt gången och som bara betalar ett par hundralappar per konsultation.

Lycka till!

Mvh
F

2 gillningar

Har väldigt lite kunskap om ditt område men fick en spontan tanke: ta fram ett färdigt, digitalt träningspaket à la ”16 weeks of hell” inom ett område där många har problem och som kan ge snabba resultat. Typ dålig hållning, stelhet eller liknande.

Starta ett företag (om arbetsgivaren tillåter) och sälj - likt 16 weeks… - som ett digitalt träningsprogram. Borde gå både att i viss mån både ”sälja skinnet innan björnen är skjuten” och vara lätt att skala upp om det blir populärt. (Till skillnad från att träffa en patient i taget)

3 gillningar

Stort tack för svar! Detta låter mycket intressant! Jag är fortfarande relativt ny i yrket och ska ärligt säga att jag hörde om att arbeta i ett bemanningsföretag för första gången för någon månad sedan. Men har mycket dålig koll på detta med bemanningsföretag och konsultjobb.

Hur är det att arbeta som konsult via bemanningsföretag? Fördelar och nackdelar? Hur kan det vara så mycket bättre betalt? Att vara underleverantör - innebär det att du gör samma sak, bara att du fakturerar bemanningsföretaget via ditt företag då istället och på så sätt tjänar mer? Väldigt nyfiken på detta!

Precis som du så måste jag erkänna att jag har dålig koll på ekonomiska ersättningen för specialisering. Den stora moroten för mig i doktorerandet är att få mer frihet i att arbeta mer specialiserat mot en viss patientgrupp som jag brinner extra mycket för och då också få styra mer i mitt arbete.

Joint Academy har jag hört gott om från kollegor och gamla kursare som extraknäcker där. Har tänkt att testa på detta framöver!

1 gillning

Klockrena tips - tackar ödmjukast! Exemplet med avhandling / arbete som hade gynnat större företag som tex volvo har jag inte alls tänkt på innan.

Vänligen, D

1 gillning

Gillar tanken! Gillar också generella tanken att kunna nå ut till fler på ett enklare sätt än att hjälpa en i taget. Tack!

Vänligen, D

1 gillning

Hej Daniel B,

Varning för långt inlägg.

Du har säkert redan koll på allt detta och jag har nog inte jättemycket att komma med personligen men min fru är iaf fysioterapeut och egen företagare… Hon arbetar också i Göteborg enligt en princip om etableringsrätt inom VG-region.

Hon köpte en etablering(srätt) för 250 000kr för säg 3 år sedan. Rena kohandeln om du frågar mig. Blind budgivning. Högsta budet vinner. Du vet inte omd et handlar om 60 000kr eller 600 000kr.

Hon arbetar så att hon hyr in sig i en klinik. I hyran ingår lokal
och infrastruktur samt receptionist. Allt annat går genom hennes eget företag kan man säga, alltså kortbetalningar och fakturering till Prevera (tror jag det var.)

Hon har specialiserat sig (osäker på exakt vad, om det var MDT eller om det var spädbarnsdiagnos…) så hon har rätt att ta ut så kallat särskilt arvode för långa besök. Hon jobbar fyra dagar i veckan på kliniken.

Hon fakturerar oftast någonting mellan 75 och 90 000kr i månaden. Det ska ju såklart täcka upp för möjligheten att vara ledig och när patienter inte dyker upp, eller avbokar i sista sekund så är det bara en ren förlust på mellan 400 och 900kr rakt av.

Det finns så många inlåsningar och dumheter i systemet så jag vet inte om det är något jag personligen skulle rekommendera men hon gillar att inte vara i en klinik som omfattas inom vårdvalet. Hon jobbade som anställd i VG-region i 5 år innan hon startade eget och höll på att gå in i väggen fullkomligt.

Ska också sägas att hon testade på att arbeta som konsult på Volvo för ca 450kr i timmen om jag inte minns fel. Det tyckte hon väl var sådär Ganska systematiserat och löpande-bandigt. Opersonligt.
Hon har också konsultat lite genom att bland annat hållit föreläsningar om artros samt hjälp till med videofilm till en app som visar rehabövningar. Alltså visa hur dom ska göras osv.

Om du har frågor om hur det är att arbeta på detta vis så förmedlar jag gärna kontakten. I övrigt är hon också intresserad av att kunna finna ett mervärde i sin roll som fysioterapeut så jag bevakar denna tråd med stort intresse om det skulle dyka upp något kul.

I övrigt önskar jag dig en fin kväll.

Hälsningar / Jimmy

3 gillningar

Lite off-topic, men kan inte låta bli. Alla som är lite intresserade av paketering, försäljning och marknadsföring borde undersöka det här närmare. Jag tycker att de (Tony & Co) har gjort något helt fantastiskt. För det som de säljer säljs egentligen av hundratals andra personer med i princip samma kompetens.

Det slår bland annat hål på myten att man måste sälja något unikt eller inte ha konkurrenter, man kan lyckas på en “mättad” marknad. Det går ju 13 personliga tränare på dussinet idag. Kanske något att titta på i en annan tråd, men de har all min respekt. Jag själv betalade ju 12 500 kr för ett digitalt träningspaket och är dessutom sjukt nöjd. Krävs inte att man säljer jättemånga sådana paket för att ha en bra (sido)business… :slightly_smiling_face:

3 gillningar

Stort tack för din kommentar och värdefull insyn! Detta med etablering är mycket intressant och har också fått höra att, likt din fru, så kan man tjäna ganska så ordentligt på det ekonomiskt i bästa fall. Måste erkänna att det är något jag drar mig för att göra i nuläget, dels för att det krävs en stor summa som du säger att köpa loss en etablering, men också då jag hört att det ryktas om att VGR/landsting är sugna på att avveckla etableringar framöver…

Återigen, stort tack! Kan absolut hända att jag återkopplar om kontakten, väldigt snällt! Och kul att du uppskattar tråden.

Vänligen, D

2 gillningar

Hej Jan! Tack för din input. Ser det absolut som relevant! Möjligtvis att det är svårare att ge sig in på en redan stor existerande marknad, men så länge man har en idé om hur man kan göra det på ett bättre/smartare sätt så ser jag det inte som omöjligt.

Vänligen, Daniel

1 gillning

Mitt första inlägg här på forumet - wow vilken respons på bara några timmar! Tacksam! @janbolmeson @Caspian @carolinebolmeson skojade verkligen inte i senaste avsnittet om vilket engagemang och vilken kunskap som finns i detta community. Ser fram emot att fortsätta följa både denna, men även övriga trådar här på forumet!

D

3 gillningar

Låter som en bra poddgäst! @janbolmeson

3 gillningar

Jag tror, som nämnts ovan, att digitala resurser är otroligt värdefullt. Där hittar du också asymmetrier som gör att du kan jobba mindre med samma lön.

Utom kurs skulle jag kolla på t. ex. Jesper Åström för att se hur du kan starta och driva en digital business. Finns massor med kul grejer att göra, både relaterade och orelaterade till fysioterapi.

Tror också att du kan bygga hårt på “Vems kunder behöver min hjälp/produkt?”. Tänker att nästan alla har ryggproblem, så skulle du ha en digital produkt att sälja kan det vara en god idé att höra av sig till typ SJ för att se om du kan få komma in där. Hade jag fått ett snabbt träningsprogram för att slappna av i axlar medan jag satt på tåget (som blir din freebee), så hade jag gjort det. Och varit sugen på mer. :slight_smile:

2 gillningar

Grym input - tack Caspian!
Ska kolla in detta med digital business. Gillar även tänket med SJ!

D

1 gillning

Eftersom du är utbildad i rörelseapparaten. Något jag själv har funderat över är bikefit. Det vimmlar av dåliga bike-fitters som följer program och parametrar men som inte tar invidens kropp och förmåga i beaktning. Om du är intresserad av cykel skulle detta kunna vara ett spår.

Marknaden? Många stela och överviktiga män med stora plånböcker som inte har problem att betala för att sitta bekvämt inför vätternrundan eller cykelvasan.

Men som sagt, kräver nog intresse för cykel och förståelse för en cyklists problematik.
Jag har själv funderat på detta som affärsidé men tyvärr är jag inte utbildad i kroppen så jag skulle nog ha uppförsbacke dels i att lära mig och dels i att bygga förtroende.

1 gillning

Hej! Arbetar också som fysioterapeut. För tillfället som konsult via bemanningsföretag samt via Joint Academy. Detta ger mig en lön på 55 000-60 000, för mindre stress än inom privata sektorn eller tex VC. Joint Academy är det perfekta extrajobbet enligt mig, samt håller det kliniska tänket igång. Hör av dig om du har några frågor. Kan bjuda in dig till Joint Academy om du är intresserad.

3 gillningar

Imponerande lön för Fysio! Hur mycket får du ut för Joint Academy och för hur mycket jobb? Fakturerar du via företag eller är du anställd via JA?

D

1 gillning

Räknar ca 5 000-10 000 brutto på JA. Beror på lite hur patientflödet är. Kör som anställd på bägge delarna. Timlönen på JA är faktiskt bättre än på konsultjobbet. Brukar räkna va 240:- netto för en timmes jobb.

2 gillningar

Tycker Gary Vee är överlägsen på att att slänga fram idéer om hur man bygger företag och marknadsför sig och bygger ett eget varumärke.

Finns 50 miljoner videos av honom att välja på med olika tips, men det flesta bygger på att gå tungt in på att skapa content via sociala medier, vilket är ämnat att skapa högt värde till din omgivning. Värdet du skapar till kund kan du sedan transformera till något som ger lyftkraft åt ditt företag.

Skapa inga “trattar”. Ge bort alla dina bästa tips gratis.

2 gillningar