Skatter och lön vid eget företagande

Hej! Jag och familj har blivit intresserade av fastigheter och skulle vilja starta en verksamhet. Det som låter tryggast är starta ett Aktiebolag. Som det kommer se ut i början är att ingen kommer ta ut lön genom företaget då det skulle bli så lite och alla som är “med” skall ha ett vanligt arbete på sidan om.

 

Är det något speciellt tänka på just i den fasen av företagandet angående skatter eller pensioner? Om något sådant drabbas sålänge inga löner tas ut? Eller måste löner ta ut osv?

 

Har du några tips på länkar var man kan hitta svar på dessa frågor? eller du kanske har svar på tal :slight_smile:

Har kikat omkring men hittar inte riktigt svar på mina funderingar.

//Mvh Fredrik

Finns ju en del skrivit om detta redan på rikatillsammans. En annan bra länk är:

https://vismaspcs.se/ditt-foretagande/driva-eget-foretag/direktpension

Jag ser ingra problem med lite pensionsavsättningar under en startup-fas, i ett AB kan ni sedan pensionsspara smartare än att vara anställd så då kommer ni ikapp igen. Så klart under förutsättning att ni går med vinst. En risk man alltid tar.

 

Ett aktiebolag är definitivt rätt väg att gå. Det är oftast bra att starta ett aktiebolag direkt, även om man inte kommer gå med vinst, dela ut lön eller dela ut aktieutdelning i början så bygger ni på det utdelningsutrymme som ni som har s.k. kvalificerade andelar i ett fåmansbolag kommer ha (detta ökas på för varje år som går). Det innebär en väldigt förmånligt uttag av pengar i framtiden, om inte skattelagstiftningen hinner ändras tills dess.