Småbolag ETF billigare än fond? Vilken följer bäst index?

XACT Svenska Småbolag har förvaltningsavgift på 0,30% + courtage 0,50%(för köp och sälj). Följer Solactive ISS ESG Screened Sweden Small Cap Tradable Index.

PLUS Småbolag Sverige Index har förvaltningsavgift på 0,44%. Följer Carnegie Small Cap Return Index.

Efter 5 år betalar man mer i avgift av fonden.

Visst, det är inte mycket pengar. Frågan blir då vilken index som är bäst?

Hej David!

Skulle säga att det nog inte spelar så stor roll vilken av dom du väljer, du får exponering mot det du vill ha för en billig peng.
Men eftersom ETF:en är billigare på lång sikt så hade jag valt den för just lång sikt.

Jag hade valt den traditionella fonden. Litar inte på syntetiska produkter. Föredrar fonder som faktiskt köper aktierna som ingår i indexet. Att emittenterna bakom ETF:erna skulle hålla tillräckliga säkerheter tror jag inte alls på.

1 gillning

XACT Svenska Småbolag var tidigare en syntetisk produkt men är det inte längre vad jag har förstått, se bland annat https://petrusko.blogspot.com/2019/11/xact-svenska-smabolag.html. Så jag håller inte med dig om att det är någon skillnad i risk mellan fonderna i det avseendet. Däremot är det en risk att inte veta vilken kurs man köper och säljer till. Det är traditionella fonders största nackdel enligt mig.

1 gillning

Glöm inte bort att du även har en spread i ETF:er, vilket gör att du förlorar pengar både vid köp och sälj.

Om jag inte missminner mig var spreaden på XACT Svenska Smabolag galet hög under det stora Corona-raset. Antar att det beror på att spreaden på de underliggande småbolagen sannolikt var extrem när “alla” ville sälja, helst utan att förlora ännu mer pengar, och ingen ville köpa utom till skambud.

Fördelen med ETF:er är dock att du kan göra rebalanseringar och andra omplaceringar någorlunda kontrollerat. I dagar som dessa då börsen slår 5 % hit och dit från en dag till en annan hinner det hända väldigt mycket under den tid banken i godan ro tröskar igenom ett vanligt fondbyte.

Det spelar dock en väldigt stor roll. Via appen Fondo kostar plus småbolag index enbart 0,29%, vilket är billigare än fondavgiften som tillämpas av Xact, men man slipper 0,5 i courtage, man slipper spread osv Avseende plus fonder. De senaste 3 åren har plus småbolag avkastat 10 procentenheter mer än xact. Det är en tia som kommer att resultera i ett stort utfall 30 år senare. 10% kan låta lite, men resulterat i flera hundra procent ytterligare efter 30 år.