Sparande i 10 år, risk och "10 % regeln"

Hej!

Jag har en fråga kring sparande till pension som börjar om 10 år, så ett sparande med en sparhorisont på 10 år. Jag tänkte spara enligt nybörjarportföljen med 60 % aktier och 40 % räntor. Jag har lyssnat på avsnitt 89 där ni bl.a. diskuterar sannolikheten att få en positiv avkastning efter 10 år. Detta förstår jag som att ni räknat med att man har en 60/40 portfölj i 10 år utan att ändra något på fördelningen mellan aktier och räntor. Jag tänker att jag vill sänka min risk när mitt sparande går mot sitt slut och därmed använda regeln om att ha 10 % i aktier per år man kan låta pengarna vara. Alltså när jag har 5 år kvar så ändrar jag fördelningen till 50/50, när jag har 4 år kvar ändrar jag den till 40/60 osv.

Jag är dock lite kluven kring 10 % regeln. Ett exempel där jag tänker mig att sannolikheten för att få en positiv avkastning efter 10 år minskar är om det skulle bli en nedgång på börsen efter några år, och därefter blir det en uppgång samtidigt som jag minskar aktieexponeringen i min portfölj. Då kommer jag att ha mindre aktier när marknaden går upp igen och min slutgiltiga avkastning kommer bli sämre än om jag haft 60 % aktier och 40 % räntor till slutet av min sparhorisont.

Om jag behåller 60/40 i 10 år utan att använda 10 % regeln de 5 sista åren i mitt sparande så vet jag sannolikheten för att få en positiv avkastning på 10 år, dvs. ganska hög sannolikhet. Om jag använder 10 % regeln och minskar min aktieexponering mot slutet på mitt sparande så vet jag inte hur detta påverkar sannolikheten för att få en positiv avkastning.

Spontant så tycker jag att risken bör minska i min portfölj om jag använder 10 % regeln mot slutet men jag vill gärna ha någon annans input på hur man ska tänka.

Mvh Fredrik

Hej Fredrik!

Som du säger så är det aldrig garanterat att pengarna ska växa på 10 år, jag har inte heller sett någon uträkning på just det du nämner.

För det kan hända som du skriver att börsen kraschar 3 år efter du satt in pengarna och om du då börjar sänka risken så kommer du kanske inte hinna få tillbaka summan.

Jag hade nog gjort såhär, haft det lite öppet i min sparmodell och utgått ifrån att börja sänka risken vid 5 år kvar, skulle då det komma en krasch så skulle jag ha ombalanserar från räntor till aktier och låtit aktierna jobba tillbaka, det är därför som du ska ombalansera varje år för att köpa när det är ”billigt” och sälja när det är ”dyrt”.

Har tyvärr inte någon uträkning åt dig men så hade jag gjort iaf!

Det absolut enklaste är att ha en fördelning som du är nöjd med oavsätt om det är idag eller den dagen du går i pension, och aldrig ändra på den, tex rikatillsammansportföljen.

 

Jag sparar på ca 10 års sikt för att sedan börja plocka ut pengar istället för att sätta in, jag känner mig nöjd med en fördelning av 40% aktiefonder, 40% medellånga räntefonder och 20% guld. Den fördelningen är det tänkt att jag ska behålla resten av livet. Det vill säga, så länge jag tror på den fördelningen utifrån den infon jag har.

har du förtroende för svenska staten så gör de så här i AP7 Såfan.

 

det första man ska veta är, när ska pengarna användas och hur länge ska dem räcka.

Du vet att du ska gå i pension om 10 år, det är bra. hur länge pengarna behöver räcka efter du går i pension beror på hur gammal du är.

 

Premispensionsmyndigheten säger så här:

“För att beräkna din pension för det kommande året divideras tillgodohavandet på ditt premiepensionskonto med ett delningstal. Delningstalet baseras på en prognos av förväntad återstående livslängd. Detta årliga belopp delas sedan med tolv för att få fram månadsbeloppet.”

från SCB

Medellivslängd kvinnor 2018: 84,25 år

Medellivslängd män 2018: 80,78 år

 

Riskprofilen ser ut så här: https://www.ap7.se/

År tills att pengarna ska användas - fördelning aktier/räntor
-10 100/0
-9 97/3
-8 93/7
-7 90/10
-6 87/13
-5 83/17
-4 80/20
-3 77/23
-2 73/27
-1 70/30
0 67/33 första försäljningen av räntefond sker (eller aktiefond beroende på balans)
1 63/37
2 60/40
3 57/43
4 53/47
5 50/50
6 47/53
7 43/57
8 40/60
9 37/63
10 33/67 resten av portföljens livslängd

 

andelen av portföljen som du avyttrar år 0 så att säga blir (portföljväde/antal år du vill att pengarna ska räcka)

 

vill du att pengarna ska räcka x år kan du ta ut % andel av portföljen per år.

10 år 10%/år (100/10)

15 år 6,66%/år (100/15)

20 år 5%/år (100/20)

25 år 4%/år (100/25)

 

 

 

Detta tycker jag ingen pratar om här på bloggen. Det är så här man borde tänka. det där 10% per år du kan låta pengarna vara är bara någon slags kraftig förenkling.

@Dr. PPM

Jag kan inte riktigt hålla med dig. Man kan också tänka så här:

AP7-Såfan är en del av pensionen och syftet är att den ska ge en stadig och trygg ”tillägg” varje månad till pensionen. Såfan är precis likadan för alla och därför bara en kompromiss - en kraftig förenkling av något slag.

Såfan tar INTE hänsyn till att det finns nästan 5 års skillnad mellan kvinnors och mäns förväntade medellivslängd, även om jag fick ett sånt intryck av ditt svar.

I Sverige finns det över 200.000 (!) fattigpensionärer och Såfan är speciellt framtagen med just här gruppens behov i åtanke. För fattiga pensionärer är det ytters viktigt att pensionen ska inte svänga för mycket per månad, räknad i kronor och ören.

Såfan ställer inga frågor om t.ex.

  • din ekonomiska situation och risktolerans
  • din sparhorisont och hur mycket och när du vill ta ut pengarna
  • hur det är med din hälsa och hur gammal kan du kan bli
  • om du vill lämna en del av pengarna i arv.

Såfan skulle helt enkelt vara urusel som personlig pensionsrådgivare. Och än så länge gäller det bara pensionen. När det gäller annat fondsparande skulle Såfan vara sämre än urusel för att kunna användas som modell.

Däremot tycker jag fortfarande att AP7-Såfan är det absolut bästa alternativet för 1) (blivande) fattigpensionärer och 2) passiva pensionssparare som har inget intresse av att se över sin premiepension.

hehe Tale, vad är det du inte håller med om? jag vet inte om du missförstår mig, jag är inte 100% insatt i det här. men när jag ringde till pensionsmyndigheten och frågade hur mycket man kommer ta ut från sin premiepension per år i % så pratar de om det här delningstalet. kapitalet delat med hur många år du vill att pengarna ska räcka. och delningstalet är baserat på förväntad livslängd just i det här PPM-fallet. kanske de använder sig av ett medelvärde för män/kvinnor det vet jag inte.men delningstalet kan man ju anpassa efter sin egen situation för sitt privata sparande.

jag vet att ap7 inte tar hänsyn till en massa parametrar, men man kanske ändå kan använda hur de går till väga som ett litet riktmärke. jag känner mig själv ganska vilsen i var man ska lägga sig på för risknivå för att inte göra bort sig.

jag tänker att modellen att långsamt under 10 år sänka risken i en portfölj och för att sen börja använda pengarna samtidigt som man fortsätter att långsamt sänka risken ytterligare verkar vara en vettig modell. då ombalanserar man bara 3-4% per år under en 20 års period. istället för 10%/ år under en 10 års period, som känns mycket mer aggressivt.
pengarna får vara exponerade under längre tid än om man ombalanserar 10%/år. som sagt när vi ska börja använda pengarna kommer vi förmodligen inte använda allt på en gång. utan man vill ju se till att pengarna räcker under så lång tid som möjligt, eller iaf under så lång tid som man önskar.
33/67 fördelningen representerar som jag förstår det 10 års utgifter i räntor och under tiden som man förbrukar räntedelen under 10 års tid så kommer aktiedelen på 33% hinna fördubblas (i genomsnitt). och man ombalanserar löpande. så på ett sånt här upplägg borde pengarna räcka i minst 20 år utan att ta slut.

är det för låg risk? är det det du inte håller med om eller jag förstår inte riktigt?

tycker du inte att man kan utgå från deras modell i sin (sina) privata portföljer. och anpassa den efter sig själv? säg att en 45 åring planerar att börja använda pengarna om 10 år och vill gå ner i arbetstid och dryga ut sin lön under 10 år tills att man börjar ta ut sin riktiga pension. hur bör man gå till väga då?

det kanske är vettigare att bara ligga i en 60/40 portfölj och använda 3-4% livet ut och hålla kapitalet intakt. ingen aning, men då kommer man ju kanske inte heller använda så mycket pengar som man skulle kunna ha gjort, och vad har man då sparat till egentligen?

”att långsamt under 10 år sänka risken i en portfölj och för att sen börja använda pengarna samtidigt som man fortsätter att långsamt sänka risken ytterligare…”

Om du aldrig kommer att spara till något speciellt ändamål och vill ha jämna månadsinkomster för konsumtion från dina fonder ända fram tills du dör samt vill att pengarna ska ta slut ungefär vid den tidpunkten, så varför inte? Om man föredrar en sån livsstil kan Såfa-modellen vara den perfekta lösningen.

Om man är 45 år och vill gå ner i arbetstid tills man går i pension kan den ekonomiska situationen se väldigt olika ut för olika personer - det är lite skillnad om man har 200.000 eller 2 miljoner på kontot. För att inte tala om hur livssituationen kan se ut i övrigt. Men egentligen, varför krångla till det? Det är bara att köra enligt Såfa-modellen, oavsett. Jag litar på staten. Staten och kapitalet. :wink:

Jag har lite svårt att föreställa mig att den här Såfa-modellen skulle bli en hit, varken på den här bloggen eller hos FIRE-entusiaster. Men vem vet?

Det är mycket enklare utgå från fyra-hinkar-strategin och 10%-tumregeln. Det räcker långt, oavsett åldern. Men kanske handlar det för min egen del bara om vana? Sen finns det några som föredrar RT-portföljen och några som har nytta av 4%-regeln.

Det är alltid välkommet att ifrågasätta vedertagna normer och komma med nya intressanta idéer och synpunkter. I bästa fall kan de leda till positiva förändringar, i värsta fall har de ett högt underhållsvärde.

jag vet inte vem du är tale och jag säger inte att du har fel. men jag upplever det som att såfa försöker uppträda ansvarsfullt på marknaden för att inte orsaka för stora rörelser. och varför skulle inte vi småsparare göra det samma?

Det är svårt att säga vad som är rätt och fel när det gäller sparande. Det kan vara väldigt individuellt. Det viktigaste är att utesluta alternativ som är dåliga.

AP7 Aktiefonden är en mycket speciell produkt som använder hävstång. Normalt ligger hävstången runt 35%, idag är den 25%, men det har funnits perioder när den har varit 50% - beroende på marknadsläget. Därför är risken högre och svängningarna större i AP7 Aktiefonden än i en vanlig global indexfond. För att kompensera detta måste spartiden vara längre och räntedelen större i Såfan än det skulle vara i vanligt fondsparande.

Bara av den anledningen är det ingen bra idé att kopiera Såfan rakt av - även om man gjorde samma sak skulle resultatet inte bli det samma.

När man sparar är det viktigt att vara medveten om syftet med sparandet, om sparhorisonten och om en lämplig uttagsstrategi. Om de är de samma som i Såfan då kan nog Såfa-modellen - eller någon variant av den - vara bra.

Men även om Såfa-modellen skulle passa bra för någon vet jag inte hur man skulle anpassa och optimera den till ett vanligt fondsparande på ett ISK för att få bästa möjliga resultat. Jag tycker det verkar krångligt och i alla fall jag kan inte räkna fram det.