Sparande I USA

Hej, jag undrar om det är en bra ide att spara i USA:s börs där jag har en ETF eller indexfond som följer S&P500 och sedan har jag aktier som överpresterar för en bra avkastning. Jag tänker nog endast sälja och köpa när jag måste byta ut en aktie. Vad tänks?

Ja många gör så, fast dom har en globalfond istället för USA, och sedan småbolag/spiltan invest som ger högre avkastning.

Att köpa egna aktier är väldigt högrisk, och ingen här kommer rekommendera det. Testa gärna däremot.

Kan spara på EXTREMT lång risk. Det går nog bra?

Historiskt har Stockholmsbörsen avkastat bra, det kan vara lättare att sätta sig in i och förstå svenska bolags förutsättningar, den svenska börsen är antagligen inte lika sönderanalyserad som den amerikanska, och det är billigare att handla svenska aktier jämfört med USA-aktier.

Men, urvalet av företag på USA-börserna är mycket större än på Stockholmsbörsen.

En stor praktisk fördel jag upplever av USA-börserna: Jag måste tokstressa från jobbet för att hinna hem och handla på Stockholmsbörsen. USA-börserna stänger vid 22-tiden svensk tid, så jag kan sitta i lugn och ro och övervaka mina order.

Ofta rekommenderas Kapitalförsäkring framför Investeringssparkonto för utländska värdepapper, eftersom man då får hjälp att få tillbaka källskatten på utdelningar.

Kostnaden för valutaväxling är ofta högre än courtaget, så om du ska byta aktier ofta kan det vara idé att överväga ISK på Degiro, eller någon av Degiros fåtal konkurrenter, som erbjuder valutakonton på ISK.

På Avanza och Nordnet förlorar du 0,50 % av kapitalet i växlingsavgift varje gång du säljer en aktie i USD och köper en annan aktie i USD, även om det bara är 30 sekunder mellan transaktionerna. Med valutakonto slipper du den kostnaden.