Spp aktiefond global A vs Spp global Plus A

Dessa två fonder verkar ju väldigt lika, men den ena har gått 24% ett år, medan den andra 28%.

Hur kan det skilja så mycket? Får en känsla av att Global A har lite mer vikt av tillväxtmarknader. Eller mäts de kanske mot olika globala index också?

Har några hundratusen i Global A som ju gått 24%. Funderar på att byta till Plus A som kanske går bättre i framtiden också. Men hur byter man bäst så stora belopp utan att missa uppgång eller riskera nedgång. Göra bytet direkt med allt eller lite i taget under en vecka? Eller inte byta alls?

Tacksam för feedback

Hej Martin,

Ingen kritik, jag varit där också… :slight_smile: men jag får en känsla att du inte ännu lyckats tänka långsiktigt när jag ser dina frågor. Du verkar mycket mycket fokuserad på dagskurser, snabba ändringar på portföljen, osv. I det stora hela spelar det inte så mycket en roll om kurserna går upp eller ner under ett fondbyte i några dagar… Vem bryr sig om 5+ år? Och även om det med lite otur kan kosta dig några tusenlappar genom att stå utanför marknaden i några dagar så är chansen lika stor att du vinner på det.

Vad som garanterad kostar pengar är att göra om portföljen och omfördela för ofta. Du kommer betala courtage varje gång du gör en ändring. Och särskilt med stora belopp kan det bli en liten summa. Flytta in och ur pengar ett ISK är ett annat sådant exempel.

Med det sagt betyder det inte alls att du ska inte bry dig och inte röra din portfölj när du verkligen känner att du vill göra en ändring! Bara gör ett medvetet val och inte hux-flux som en impuls för att ändra igen en vecka senare.

I det här fallet är det ganska enkelt att själv leta upp svaret vad som är skillnaden mellan SPP Global Plus och SPP Aktiefond Global. Bara leta upp dessa fonder på t.ex. Avanza eller Morningstar och jämför. De skiljer sig i avgifter, samma förvaltare, följer i princip samma index (MSCI ACWI NR USD), alltså samma regioner, med skillnaden att Plus riktar sig mer mot hållbara och fossilfria bolag samt väljer bort en del bolag som inte möter deras hållbarshetskriterier. Det kallas för “Indexnära” ibland.

Byta eller inte? Det får du bestämma själv; om du tror på hållbarhetsgrejen och inte tycker att fonden blir för dyr med de extra avgifterna så kan det vara en bra idé. Också om du anser att “gröna fonder” är framtiden, de kommer prestera bättre än index och att det därför kommer löna sig extra bra (precis som tydligen har hänt i år när man tittar på avkastningen). En annan anledning kan vara att du själv anser att investera i hållbara fonder är ett etiskt val som passar dig oavsett ytterligare argument.

Ok. Säg att du egentligen vill byta, då är det bara att göra och inte krångla till det eller “vänta”. Varför ha kvar pengar i en lösning som du inte står bakom? Tips är dock att titta på storleken av beloppet och eventuellt anpassa din courtageklass inför bytet. Det är extra relevant när det handlar om större summor. Efter bytet har gått igenom så anpassar du courtageklassen tillbaka till den nivån som brukar vara bäst för dig (enligt månadssparandet förmodligen).

Lycka till!

PS: Som sagt, ingen kritik, och det märks att du är intresserad av sparande men den finns en fara att det kommer kosta dig pengar om du vänder kappan efter vinden för ofta. Försök tänka lite större och mer långsiktigt, ratio över känslor och då kommer det blir bra. :slight_smile:

… om det där med courtage.

Hos Avanza: Skulle du te.x. flytta 300.000 SEK med courtageklass Mini (som brukar fungera fint för månadssparande) så kostar transaktioner dig 750 SEK.

Byter du till courtageklass Fast Pris (som är lämpat för belopp över 143.500 SEK) så kostar samma transaktion endast 99 SEK. Första vinsten, 651 kronor.

Att byta klass får man göra högst en gång om dagen, det händer i realtid och är kostnadsfri.

Tack för att du tog dig tid till sådant informativt svar. Och tar inget som kritik, bra med perspektiv.

Tanken är att ev byta när jag gör den årliga obalanseringen snart. Däremot undrade jag mer om man kunde göra bytet på ett mindre eller bättre sätt. Eller annat att tänka på vid så stora pengar. Men då blir det att helt enkelt bara sälja och köpa under några dagar. Som du säger, vanligtvis ingen dramatisk effekt på flera års sikt, i alla fall om inget stort fall inträffar just då.

Då trodde jag rätt om att de mäts mot samma index. Blev lite osäker om indexet, då innehållet är olika om man ser på fördelningen mellan regioner. Och skillnaden i avgiften visste jag, men kan kanske vara värt ändå.

Men läser man beskrivningen, så skriver man i båda om etiska och gröna villkor. Men i Plus A lite mer om det gröna lyfts upp.

Däremot förstår jag inte vad du menar med courtage, då det inte utgår courtage för dessa fonder i ISK?

SPPs samtliga fonder är nu Fossilfria!

https://www.sppfonder.se/spp-fonder/om-oss/aktuellt--nyheter/2019-12-09---spp-fonder-gor-samtliga-fonder-fossilfria/

Sparar själv i SPP aktiefond Global, känns brett och tryggt.

Den årliga ombalanseringen är ett perfekt tillfälle för att göra sådana omfördelningar och bytta ut fonder helt.

Själv föredrar jag morningstars sida och deras jämför fonder / portfölj analys. Det har hjälpt mig ganska ofta när jag började undra om ändringar och ville få lite känsla på effekterna i min portfölj.

Jag var lite för snabbt om det där med courtage. Jag ber om ursäkt. Jag var lite på vakt för det var ett nybörjarfel som jag gjorde när jag fortfarande hade en ETF i min portfölj och sedan glömde bytta courtageklass innan jag sålde av den… det handlade om 80.000 SEK så inte lämpligt med courtageklass Mini som jag hade kvar.

Avanza skriver: ”Om du bara handlar med fonder behöver du inte bry dig om courtageklasser då vi inte tar ut något courtage vid fondhandel.”… med andra ord; inget att ta hänsyn till så länge man handlar fonder.

“Vad som garanterad kostar pengar är att göra om portföljen och omfördela för ofta. Du kommer betala courtage varje gång du gör en ändring.”

 

Ursäkta en novis. Vad är det man betalar courtage för.

Är det en avgift för att köpa och sälja fonder?

 

“Om du bara handlar med fonder behöver du inte bry dig om courtageklasser då vi inte tar ut något courtage vid fondhandel.”

Det har du rätt i. Så länge du handlar i fonder behöver du inte bry dig om courtage! För aktiehandel däremot är det mycket relevant. :slight_smile: