Ständigt kortsiktigt sparande

Hej och tack för en fantastisk blogg!

Jag skulle gärna vilja placera mer av mitt kapital än jag gör idag. Problemet är att jag aldrig är långt ifrån en stor förändring i mitt liv. Det har handlat om köp av bostad, renovering, köp av ny bostad. Står nu åter i begrepp att inom en inte alltför lång tid köpa ny bostad, men vet inte exakt när. Kanske inom ett år, kanske inom tre. Finns det något jag kan tänka på för att slippa sitta med allt sparande på sparkonto? Har investerat enligt era tidigare råd, har för mej ca 10% av kapitalet.

Kanske finns det fler som har liknande problem och hur kan man tänka kring detta?

Vänligen

Veronica

Det finns några alternativ.

  1. Du kan dra på dig större risk och vara beredd på att anpassa livet och inköpen ifall investeringen tappar i värde, till exempel genom att skjuta upp den där flytten eller sänka kraven på boendet. Då kan du hålla högre risk i portföljen även på det kortsiktiga sparandet (men får vara beredd på att värdet kan sjunka kraftigt vid en börskrasch).

  2. Du kan börja sätta av lite varje månad till långsiktigt sparande som du inte rör. Anpassa levnadsstandard och närtida drömmar utifrån vad som finns tillgängligt efter att du satt av dessa långsiktiga pengar.

  3. Du kan minska dina utgifter i andra delar av budgeten så att du får råd att sätta av en slant långsiktigt. Här har jag själv hittat utgifter på tusentals kronor i månaden som vi kunnat dra ner på, så att se över alla småinköp, försäkringar, elavtal, skaffa billigare bilar, göra bättre matinköp, osv, det är värt att göra oavsett! Bara en sådan sak som att vid veckihandlingen köpa ett paket Eldorado müslibars att ha i väskan, sex stycken för 9:90, istället för smågodis här och där när man blir hungrig = Lätt 200 kr i månaden sparat.

  4. Du kan strunta i eller skjuta upp de dyra köpen om du känner att de håller dig tillbaka.

  5. Du kan minska dina förväntningar och krav på den nya bostaden så att den blir billigare. Vi har en tendens att börja med frågan “vad har jag råd med?” och sedan letar vi i den prisklassen. Istället kan det vara smart att titta på “vad är det jag behöver?” och försöka köpa det så billigt som möjligt.

Jag har också kört på i rätt så rask takt i mitt liv. Mer av oaktsamhet än riktig planering. Gick direkt på bostadsrätter, flyttade och skaffade hus tidigt. Med tomma sparkonton som följd. Ett sätt att se det på är att jag gått direkt till det jag vill ha och skippat några år i suboptimala förhållanden. Men nu när jag har det jag vill ha, då får jag spara desto mer. Tyvärr betyder det också att jag missar en del av ränta-på-ränta-effekten som jag hade kunnat få på pengarna när jag lade dem i ett hus istället.