Svenska Kyrkan Urträde, var kan jag bekräfta att jag inte betalar skatt längre?

Hej har gått ur svenska kyrkan har räknat ut på min inkomst osv att jag betalar ca 360kr i månaden för svenska kyrkan.
Tills jag är 65 blir det 166.000kr

Jag skulle vilja ta reda på exakt var jag kan hitta avdraget som går hit, har letat på min skatteverket, löne spec osv, för och se någon skillnad på min lön förra året och detta året men utan sucess!

Mitt mål med detta var att göra ett aktivt val själv och spara undan dessa 360kr i månaden antingen in direkt på mitt privata pensionsparande, eller att själv spara undan dessa separat för och sedan investera med dessa pengar om några år.

Någon som kan ge nåt tips?

“Kyrkoavgift för år 2019 ska du betala om du den 1 november 2018 tillhörde Svenska kyrkan.” enligt SKV broschyr sidan 19.

Det innebär att du tillhörde Svenska kyrkan den 1 nov 19 betalar du kyrkoavgift år 2020.

https://www.skatteverket.se/download/18.7eada0316ed67d72821b20/1578561243382/skatteutrakningsbroschyren-skv425-utgava26.pdf

Jag är osäker om kyrkan ger dig en skriftlig bekräftelse eller inte när du inte vara medlem.

Skriftlig bekräftelse skickas ut.

Precis som MLT skriver så kommer du få betala under hela 2020 om du gick ur Svenska Kyrkan efter den 1 november 2019

Förändringen ser du på deklarationen, men tänk på att du inte kommer undan begravningsavgiften.

Jag har trätt ut svenska kyrkan 2020 och fick en avi med en summa att betala. Men jag undrar om skatten kommer dras ändå för att sen betalas ut genom deklarationen…

Hittar ingen information någonstans öm hur man “får de pengarna”.

Det är kostnadsfritt att lämna Svenska Kyrkan. Betalningsavi låter som en blåsning.

Vad är det för summa du ska betala? Att gå ur kyrkan är gratis om du kontaktar kyrkan direkt. Om du betalar för att gå ur har du tyvärr blivit lurad av nån oseriös “tjänst”.

MLT har beskrivit hur kyrkoavgiften fungerar i sitt inlägg längre upp i tråden.

Om du har gått ur kyrkan innan november 2020 så betalar du kyrkoavgift på nästa deklaration som skickas ut till våren 2021. Året efter betalar du inte kyrkoavgift.

Du “får” pengarna genom att du inte längre betalar kyrkoavgift på deklarationen. På samma sätt som att du “får” pengar när du säger upp Netflix-abonnemang och de slutar dra pengar från dig.

Mia!

Har du fått en faktura så betala den inte.

Björnen har helt rätt.

Om Mia har valt att anlita ett företag som hanterar pappersarbetet mot en överenskommen avgift så är det väl bara att betala, även om hon i efterhand kommit på att hon kunde ha fixat det billigare själv. Det är inte förbjudet att ta betalt för saker som i grunden är gratis, vare sig det gäller hjälp med utträde ur kyrkan, att deklarera, plocka blåbär i skogen eller sammanställa pressmeddelanden och kalla det för tidning. Eller ta betalt för en fondrobot, när man i stället kan välja samma fonder själv.

Grundproblemet är att det inte går att gå ur kyrkan på ett smidigt sätt med hjälp av exempelvis BankID, utan det är papperspost som gäller. Kyrkan har rimligen ingen större motivation att göra det smidigare.

Men om man har en fungerande skrivare med papper, ett kuvert och ett frimärke är de praktiska problemen undanröjda. Det är dåligt med pang för pengarna att betala hundratals kronor för en förifylld blankett och ett frankerat kuvert.

Företagen som sysslar med dessa går-ur-kyrkan-tjänster ger ett småskumt intryckt, så det är möjligt att man kan hitta någon formalitet som gör att det går att smita ut bakvägen och slippa betala. Men att hänvisa till att man kan göra det gratis själv tror jag inte räcker.

Vid närmare eftertanke, så har du troligen helt rätt. Jag blev bara så uppretad över att folk blir lurade.

Att gå ur Svenska Kyrkan är så lätt att ingen hjälp behövs.

Man kan gå till den svenska kyrkan o gör munlig ansökan hos kyrkoherden. Eller skriver ett brev till kyrkan o lämnar det till kyrkan. Det behöver inte papper, skrivare, kuvert o frimärke.

Visst att man blir lurad, men avkastningen är ändå enorm. Bland alternativen “skriva brev och gå ur kyrkan själv för en tia”, “bli blåst på en hundring för att få brevet färdigskrivet” och “stanna kvar i kyrkan och betala 3000 kr om året” så är mittenalternativet i alla fall inte så pjåkigt.